Kezdődik a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozója

Tizenhetedik alkalommal rendezi meg a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozóját péntektől április 1-ig a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség, az idén a tordai Petőfi Sándor Művelődési Egyesülettel társszervezésben.

A vendéglátó torontáltordai kulturális egyesület előadásával kezdődik pénteken este a több mint egyhetes rendezvénysorozat. A helyi amatőr színjátszók Petkó Jenő Záporpróba című, kiskamaszokról szóló darabját adják elő Rozsi Adrienn rendezésében. A torontáltordai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület színtársulata először lép fel a színházi találkozón - közölte Sutus Áron, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség ügyvezetője az MTI-vel.
A délvidéki magyarság részleges autonómiáját képviselő Magyar Nemzeti Tanács (MNT) által kiemelt jelentőségűvé nyilvánított rendezvény tíz napja alatt 17 társulat amatőr művészei lépnek fel: a Zentai Színtársulat, a szilágyi Mosoly Amatőr Színjátszó Csoport, a bácsgyulafalvi Vándor Társulat, a magyarkanizsai Gondolat-Jel Társulat, az Adai Színtársulat, a tamásfalvai Széchenyi István Magyar Művelődési Egyesület színtársulata, a Gombosi Társulat, a topolyai Mara Amatőr Színház, a nagykikindai József Attila Színtársulat, a nemesmileticsi Németh László Művelődési Egyesület színtársulata, az újvidéki Színes Szilánkok Diákszínpad, az oromhegyesi Bohémia - Az érett éretlenek, valamint a csókai Orpheus Egyesület amatőr művészei. Rajtuk kívül látható lesz a tóbai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület színtársulata, a bácskertesi Sturcz József Amatőr Színjátszó Csoport tagjai, a kisoroszi Testvériség-Egység Művelődési Egyesület színtársulata - olvasható a találkozó programfüzetében.

A találkozó zárónapján, április 1-jén ünnepélyes díjkiosztó gálaműsort tartanak. Átadják a 2012-es találkozó két fődíját, a Pataki László-díjat a találkozó legjobb hagyományos keretek között megvalósított előadásáért és a Bambach Róbert-díjat a legjobb alternatív, új formákat kereső előadásért. A Garay Béla-díjat a közösségteremtő tevékenységért osztják majd ki, a Szilágyi László-díjat a legjobb férfi főszereplőnek, a Ferenczy Ibolya-díjat a legjobb női főszereplőnek adják át. A Nagy István-díjat a legjobb férfi mellékszereplő, epizodista, a Magyari Piri-díjat a legjobb női mellékszereplő, epizodista veheti majd át, míg a Szántó Róbert-díjjal a legszebb színpadi beszédet jutalmazzák majd. A közönségdíj mellet különdíjakat is kiosztanak.

süti beállítások módosítása