Lars von Trier adaptáció a Monodráma Fesztiválon

Lars von Triers Idióták című filmje alapján készült monodráma látható a Monofesztivál vasárnapi programjában. Rövid interjút olvashatnak  Marcin Zarzecznyvel (Pl), a Jeppe című előadás színészével.

01

- Mit gondol a monodráma műfajáról?

Marcin Zarzeczny: A véleményem szerint a monodráma a legnehezebb műfaj a színházon belül, mind a színésznek, mint a közönség számára. Nehéz igazán érdekesnek lenni, lekötni a figyelmet a teljes előadás alatt.

- Hogyan ajánlaná a Jeppe című előadást a magyar közönségnek?

Marcin Zarzeczny: A Jeppe története bármelyikünk története lehet. Arról a fájdalomról szól, amit az ember érez, ha elveszít valakit, akit szeretett. Jeppe a rossz utat választja és nem tud magán segíteni. De talán ez az előadás megmondja nekünk, hogy mit ne tegyünk ilyen helyzetben.

- Más monodrámában is játszik?

Marcin Zarzeczny: Jelenleg nem. De Ewa Kaletával (a Jeppe rendezőnője) tervbe vettük, hogy színpadra állítunk egy monodrámát Wasyl Orgockáról, egy albán férfiről, aki politikai okok miatt vesztette el a feleségét és a családját.

- Járt már Magyarországon?

Marcin Zarzeczny: Még nem, ma érkeztem és nagyon izgatott vagyok!

 

03_c

Jeppe

Előadja: Marcin Zarzeczny / Chance Company (Lengyelország)

Színpadra állította és rendezte: Ewa Kaleta

Lengyel nyelvű előadás, magyar nyelvű kivetítéssel.

Március 25. vasárnap, 19.00 h

Helyszín. Pinceszínház - Színházterem

Az előadás időtartama 50 perc

02

 

A monodráma Lars von Trier Idióták c. forgatókönyvén alapul. Az előadáson találkozhatunk Jeppével, a film egyik főszereplőjével. Jeppe úgy határozott, hogy szakít a társadalmi szabályokkal, és néhány hónapra összeköltözik a barátaival, akikkel nagyon közel kerülnek egymáshoz. Elmebajosnak tettetik magukat, és a társadalmi normákat megszegve már-már testi épségüket is veszélybe sodorják. Jeppe beleszeret az ifjú Josephine-be, aki megszökött otthonról. A szerelmük azonban véget ér, amikor egy nap váratlanul megjelenik a lány apja, és elszakítja őket egymástól.

A darab cselekménye néhány hónappal a nyomasztó esemény után kezdődik. Jeppe sikertelenül igyekszik visszatérni a régi világába. Megpróbálja elmesélni a történteket, de nagyon nehéz. Logikátlan, érzelmekkel teli nyelvezetet használ. Nem a szavai, hanem az érzései a fontosak. A Jeppe az érzések története.

A varsói Chance Társulatot 2011-ben hozta létre Ewa Kaleta rendező, Krystian Lupa asszisztense és Marcin Zarzeczny színművész. Ők vitték színre a Jeppe című monodrámát, melyet török, cseh, albán és lengyel fesztiválokon is bemutattak. A darabot Lengyelországban és Albániában díjjal is jutalmazták, továbbá makedón, bolgár, kanadai és indiai fesztiválokra kapott meghívást.

forrás: Pinceszínház

süti beállítások módosítása