Földindulás - Itt belenézhet Dörnerék első darabjába

Összeállításunkban videót láthatnak a darabról, melyben megszólalnak az alkotók, és különböző kirtikákból, beszámolókból is válogattunk.

Itt bepillanthat a darabba:

 

Érdekesség a darab történelméből - a Magyar Hírlap cikkéből:

(...) Kodolányit a bemutató után plágiumváddal illette egy Erdős László nevű fogorvos, mondván, hogy a Földindulást az író az ő kéziratos drámájából merítette. Bár Kodolányi János életművének ismeretében nevetséges volt a vád, a nyilas lapok mégis Erdős pártjára álltak. Kodolányi mellett viszont felsorakozott az egész magyar szellemi élet Bajcsy-Zsilinszkytől Szabó Dezsőn át Németh Lászlóig, de még Imrédy Béla miniszterelnök is megvédte a Földindulás szerzőjét. A Kúria végül felmentő ítéletet hozott, de az elhúzódó hercehurca alaposan felőrölte Kodolányi idegeit.
A Földindulásban szereplő Weintraub nevű német spekuláns szerepeltetése miatt az íróra korán ráragasztották a németellenesség vádját is, nem egészen alaptalanul. Kodolányi az Ormánságban gyermekkorától fogva megtapasztalta, hogy a terjeszkedő németek felvásárolják az elhalt magyarok házait, földjeit. Nem haszontalan azonban megjegyezni, hogy Kodolányi nem okként, hanem következményként ábrázolta a dunántúli németség előretörését, és a bajok eredőjét abban látta, hogy az őshonos magyarság elveszítette hitét, kultúráját, erkölcsi tartását.
Az író egyenességét, meg nem alkuvását jól jellemzi a következő epizód. A Földindulás hatalmas sikere után egy titokzatos német színházi ügynök kereste fel Kodolányit a következő ajánlattal: százezer pengőt fizet, ha átalakítja a drámát, és a sváb Weintraub helyett lengyelt szerepeltet benne. Amikor Kodolányi nemet mondott erre és az ötvenezer pengős előlegre, a német felháborodottan így szólt: „Uram, ön egy vagyont dob ki az ablakon!” „Már ki is dobtam, s ön is mehet utána!” – válaszolta az író.
Az igazsághoz hozzátartozik, hogy az Új Színház mostani előadásán Weintraub helyett Amerikánus Dzsoni szerepel, de tekintve, hogy az egykori magyar–német ellentét a mai néző számára értelmezhetetlen, Pozsgai Zsolt helyesen járt el, amikor a karaktert a mai viszonyokhoz igazította. Arról nem is beszélve, hogy egy régebbi Földindulásban Amerikánus Dzsonit már „felléptette” a rendező, és a közönség kedvezően fogadta a dramaturgiailag indokolt cserét. Folytatás itt.

foldindulas3

Mi történt a bemutató előtt - A Hír24 így látta:

Dörner György igazgatósága első bemutatója nyilván mérföldkő az Új (majdnem: Hátország) Színház életében. Ennek megfelelően az előtérben várta az érkezőket mind az igazgató, mind a főrendező. A közönség soraiban számos a Fidesz-holdudvarhoz köthető arc tűnt fel, többek között Kerényi Imre, Bayer Zsolt, Jókai Anna. Ott voltak továbbá – korábbi ígéretükhöz híven – a Goj Motorosok is szokásos szerelésükben, akik vagy három és fél sort töltöttek meg a nézőtéren.
Az előadás előtt és a szünetben Kodolányi János és Csurka István könyveit vehette meg a nagyérdemű több asztalnál is, illetve megtekinthetett egy Kodolányi-kiállítást. Ezen kívül semmi különös nem történt, sem tüntetők, sem ellentüntetők nem szállták meg a Paulay Ede utcát. A Dörner pályázatában szereplő – a „hátországból” nézőket szállító – buszok sem okoztak dugót a színház előtt. Ahogy kell, hét után 10-15 perccel, itt-ott foghíjjal a nézőtéren, elkezdődött a Földindulás.
Kodolányi János népszínműve a harmincas évek elején játszódik az Ormánságban. A történet szerint a dolgos, de szegény Kántor János fiatal felesége babát vár, de a babának senki nem örül a szülőkön kívül. A gazdasági válság által felerősített nyomor ugyanis arra kényszeríti a falusi családokat, hogy mindenhol csak egy gyerek legyen, mert azt is nehéz eltartani. Ez az íratlan törvény. Kántor szembe kerül apósával és anyósával, akik Piókás Szüle segítségét kérik. A vajákos asszony titokban olyan szereket kotyvaszt, és még ki tudja milyen praktikákat űz, tevékenysége eredményeképp a nők elvetélnek. Kántor János megpróbálja megvédeni feleségét, születendő gyermekét, de az egész közösség ellene fordul. Folytatás itt.

foldindulas

A produkcióról kritikus szemmel - Az Index így látta:

(...) Egy pajta a díszlet, ami az Új Színház amúgy sem nagy színpadi terét leszűkíti, fullasztónak mutatja. A nagy, omladozó gerendák úgy nyomják össze a játékteret, ahogy az amerikai befektetők veszik el a magyar földet a falusiaktól, más oka nem lehet. A pajta az egész világ jelképe, az a keret- és értelmezési rendszer: a pajta tetején cigány hegedül, a rendszeren kívülről adva melodramatikus aláfestést a történetnek.

A nyitó jelenetben a falu egy férfit temet, a halott vagy a koporsója erős fényeket vet a sír körül állók arcára, mintegy megvilágítva a problémát magát. A közel tízperces nyitó jelenetben végig ácsorognak, a bolond lány néha művirágokat dobál a sírba. Talán mert nem futotta vágott virágra.

Itt a sír mellett megismerjük a szereplőket és a viszonyokat. A lényeg, hogy Amerikánus Dzsoni, akit valami tréfás jelmezes a Toy Story Woodyjának öltöztetett, visszatér a faluba, hogy amerikai bankokat előtérbe tolva strandot építtessen, és közben persze át akar verni minden falusit. Dzsoni így beszél: „Ou té még itt koukádozou?" Egyébként ámérikábú gyütt kéjt éjve, mondja a Dzsonit alakító Lux Ádám, aki úgy váltogatja a nyelvjárási elemeket az akcentussal, mint egy kezdő humorista a kerületi tehetségkutatón.

A legkomolyabb hiba, hogy Pozsgai Zsolt semmibe vette a magyar nyelvet, annak teremtő értéke helyett kizárólag a viccesnek ható nyelvjárási elemeket tartotta meg egzotikus színezőelemnek. A rendező elfelejtette kitalálni, hogy miért úgy beszélnek a színészei, ahogy, ezért röpködnek a kakuminális t hangok. Folytatás itt.

foldindulas2

A HVG így számolt be:

(...) Földindulás. Ha annak szánták, nem lett az. Hogy miért esett az új vezetőség választása éppen az egyik vízjelszerű Kodolányi-drámára, arra a rendező, Pozsgai Zsolt adta meg a magyarázatot. Felemelő darab, pozitívan katartikus végkifejlettel. „Ez az a mű, ami a legközelebb áll a mai kor problémáihoz, a mostani korszak gazdasági, politikai és kulturális közege hívta elő, hiszen valóban húsba-vérbe vágó problémákról beszél.” Folytatás itt.

Forrás: HVG, Index, Hír24, Magyar Hírlap

süti beállítások módosítása