Színházi Világnap - Nyitány a Fészek Színházban egy Ibsen-darabbal

Ibsen A nép ellensége című darabjának bemutatójával már szombaton megkezdődik és egy héten át tart aszínházi világnap megünneplése a Fészek Színházban Budapesten, az Orczy úton.

A Színházi Világnapot március 27-én tartják, a Fészek Színházban ehhez kapcsolódva több napon át lesz premier, darabtemetés, régi és új, diák- és felnőtt előadás, dráma, komédia és abszurd - tájékoztatta Cziczó Attila, a színház vezetője az MTI-t.
Szombaton és hétfőn is Ibsen A nép ellensége című darabját játsszák Barabás Tamás rendezésében. Két darabot is búcsúztatnak: az Iskolapélda című abszurd dráma - amelyet a színház vezetője írt - utolsó előadása március 27-én kedden lesz. A Műköröm című, három évadon keresztül sikeresen játszott kamaszdrámát, amely ugyancsak Cziczó Attila munkája, utoljára március 30-án láthatják a nézők.
Március 29-én, csütörtökön játsszák a Nem/más című diákelőadást, amely a szerelemről, a szülőktől való elszakadásról szól. A gyenge vagyok című klasszikus családi drámát március 28-án láthatják a nézők Andai Kati főszereplésével. Az előadás érdekessége, hogy az egyik szereplő jelnyelvvel kommunikál, ehhez a társulat két siketnéma barátja, Mongyi Péter és Fülöp Ferenc nyújtott segítséget. Az előadásokat követően Jendrics Anikó szocioterapeuta, drámatanárként pedig Cziczó Attila beszélget a darabról a középiskolásokkal.

feszek

A Fészek társulatában sok olyan amatőr színész van, aki tanulja a mesterséget, de nem ebből akar megélni. "Nálunk a színház nem hivatás, hanem egyfajta örömszerzés magunknak és másoknak is, és mindezt színvonalasan próbáljuk megvalósítani" - magyarázta a színház vezetője.
A Fészek Színház tíz évvel ezelőtt középiskolás diákszínházként alakult meg Agárdon. A fordulópontot a teátrum életében az jelentette, amikor a társulat 2009-ben megnyerte az Új Színház Kőfal - Pálya elnevezésű pályázatát, és két évadon keresztül az Új Színházban játszották Cziczó Attila Fém című darabját. A társulat munkájában jelenleg csaknem negyvenen vesznek részt.
A színházi világnapot a Nemzetközi Színházi Intézet 1961-es határozata alapján 1962 óta tartják meg annak emlékére, hogy 1957. március 27-én volt a Párizsban működő Nemzetek Színházának évadnyitója. A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a színházművészet - és tágabb értelemben a kultúra - fontosságára, tisztelegjen a színészek, a színházi dolgozók előtt, kérje a közönség szeretetét és támogatását. A magyar színházak előadásai előtt is felolvassák az idei 50. világnapon az amerikai John Malkovich által megfogalmazott üzenetet.

forrás: MTI

süti beállítások módosítása