60+ program a MU Színházban - Táncórák idősebbeknek!

A Mu Színház március elején új programsoozatot indított 60+ program címmel, ennk keretében táncórákat tartanak idősebbeknek. Erre hívjuk fel a figyelmet.

Táncórák idősebbeknek - Erős Balázs
művészeti vezető szavaival:

A MU Színház már huszadik éve működik a kerületben, a Kőrösy József utcában.
Befogadó színház, vagyis nem saját társulattal rendelkezik, hanem önálló alkotókat, produkciókat, programokat fogad be.
A színház a 2009/2010-es évadtól kezdve alapvetően megváltoztatta működését, szakmai koncepcióját. Újbuda, mely nagyságával és sokrétűségével kiemelkedik a fővárosi kerületek közül, remek lehetőséget, és nagy kihívást ad intézményünk megváltozott működésének. Új koncepciónk mentén színházunk magas színvonalú, sokrétű kulturális-oktatási programmal szolgálhatná a kerület, a főváros életét.
Tudatosan törekszünk arra, hogy kibújunk annak az előítéletnek az árnyékából, mely azt állítja, hogy egy kortárs, független előadókat befogadó színház csak rétegközönséget tud megszólítani. Egy színháznak szolgálni kell, értéket felmutatni, mely nem szűkülhet egy adott befogadói réteg ízlésére. Ezért is fontos hangsúlyoznunk: a MU Színház folyamatosan szeretne kínálni programokat minden korosztálynak.

Ezen az úton haladva szeretnénk a kerülettel egy intenzív és folyamatos kapcsolatot kialakítani.
Ennek következő lépése lehet a 60+ programunk bevezetése. Újbuda lakosságát tekintve az ötödik legnagyobb városa lehetne Magyarországnak. A 120-140 ezer lakosú kerület harmada, mintegy 40.000 fő nyugdíjas, 60 év feletti.
Ezért is gondolja úgy a MU Színház vezetősége, hogy a kerület nyugdíjas lakói számára külön programmal jelentkezzen.
Terveink szerint heti egy alkalommal a színház próbatermében tartanák 60 perces foglalkozást az érdeklődöknek. A foglalkozás első fele átmozgató tornából, tréningből, a második fele mozgásra, táncra építő improvizációs játékból állna.
 A foglalkozást Garai Júlia táncművész vezeti, irányítja, aki már foglalkozott idősebbekkel, azaz kellő tapasztalattal, türelemmel, nyitottsággal rendelkezik.
 Programunk részévé szeretnénk tenni a színházlátogatást, színháznézést is, így a résztvevőknek előadásokat ajánlunk a MU Színház repertoárjából, melyek előtt és után beszélgetést szervezünk az alkotókkal.
 Vagyis egyrészt részvevőként, másrészt nézőként vehetne részt a programban a jelentkező. Hisszük ugyanis, hogy a játékkedv, kreatívitás, szellemi aktivítás nem életkor függvénye.

mu

Átmozgató óra és szabad tánc 60 percben - Garai Júlia
programvezető szavaival:

Az óra első fele a résztvevők életkorához és fizikai állapotához összeállított mozgásgyakorlatokból áll. Ez idősebb korban egyre inkább függ külső tényezőktől is, mint az alvás, táplálkozás, vagy akár az időjárás-változás. A jelenlévők olyan instrukciókat kapnak, amik erősítik az önreflexiót, így mindenki képessé válik feltérképezni az aktuális állapotát.
 Az izomrostok életünk folyamán veszítenek rugalmasságukból. Fokozatosan romlik az a képessége, hogy erőteljesen összehúzódjanak, illetve megnyúljanak. Ezért az óra első felében a lassabb, légzésre is nagy figyelmet fordító gyakorlatok váltakoznak ritmikusabb, ismétlődő, akár egészen apró mozdulatelemeket tartalmazó gyakorlatokkal, amelyekre szintén nagy szüksége van a szervezetnek. Ezek segítik megőrizni az ízületek hosszú működőképességét. Az egész testet átmozgató torna segít a helytelenül berögzült mozgásaink felismerésében és átrendezni mozgásunkat egészségesebbé, kellemesebbé. Hangsúly a folyamaton van. Az órán nem használunk eszközöket, a súlyzó maga a test. A gyakorlatok többségében a mély izmokat aktiváljuk újra, amelyek szorosan a csont mellett találhatók. Ez azért is fontos, mert ötven év felett a csonttömeg még egészséges táplálkozás mellett is csökken .
Az órán fontosnak tartom a biztonságos légkört, ahol mindenki figyelmet kap. A mozgások elsajátítása felfedező, játékos, saját ritmusban folyik elég szünettel, és a teljesítményre való erőltetés nélkül. A belső folyamatainkra való koncentráció segít rátalálni a test egyes részeinek túlzott, vagy elégtelen használatára.

Az átélt tapasztalatokat a foglalkozás végén, illetve igény szerint az órát követően közösen megbeszéljük.
Az óra első 30-40 percét vezetett, különböző játékszabályokra fókuszált improvizált tánc követi. Korábbi tapasztalataim alapján állíthatom, hogy az idősebbek sokkal nagyobb élvezettel végzik az összetett koordinációs mozgássort és az egyéni módon értelmezett improvizációs táncokat. A sok éves tapasztalat bölcsebbé teheti a mozdulatokat is, ha a fizikum és a szellem összhangban és frissen van tartva. 60 év felett még nagyobb a felelősségünk egészségünk megőrzésében.
Az improvizációs játékok szabályai fókuszálhatnak a térre (ahol a figyelem már néhány táncnál kiterjedhet akár az egész csoportra, vagy csak néhány emberre, a csoport és egyén kapcsolatára, stb.), időre, zenére, hangulatra, és akár az egyéni aktuális állapot kifejeződésére, önkifejezésre. Ezek az improvizált mozgások ugyanakkor segíthetik a biztonságosabb mozgást a hétköznapokban is.

2012. március 6-tól minden kedden 8h-9h között.

foglalkozásvezető: Garai Júlia,

táncművész
helyszín: mu színház, 1117 budapest, kőrösy józsef utca 17.

telefon: 06-1-209-40-14

süti beállítások módosítása