Japán bábművész érkezik a Monodráma Fesztiválra

A japán és cseh bábjáték hagyományainak ötvözésével találkozhatunk a Monodráma Fesztivál japán vendégművészének előadásában. Villáminterjú Nori Sawa bábossal, aki március 27-én két előadással lép fel a fesztiválon.

 

- Mit gondol a monodrámáról, mint műfajról?

Nori Sawa: Számomra fontos műfaj, az alap. Úgy gondolom, hogy a legjobb módja annak, hogy közel érezzem magamhoz a közönséget.

- Ajánlja a magyar közönségnek a két, a Nemzetközi Monodráma Fesztiválon játszott előadását a Fairy Tales-t (Tündérmeséket) és a Shadows of the Cherry Orchard-ot (A cseresznyéskert árnyait).

Nori Sawa: A Tündérmesék rövid epizódokból állnak, mindegyik humoros és ragyogó. Tökéletes előadás bárkinek, mindenkinek: Japánról, Európáról, az érzéseimről, ahogyan járom a világot.

A Cseresznyéskert árnyairól: az idő hullámai elmossák az embereket. A hazájukat, a palotájukat, a szerelmeiket. Tört árnyék jelenik meg előtted. A történetet Csehov inspirálta.

Shadows_of_Cherry_Orchard2

- Más monodrámát is előad?

Nori Sawa: Igen. Az előadásaim nagy részét klasszikusok ihlették, mint például Shakespeare vagy Csehov. Más előadások japán legendákon alapulnak, ilyen a Kaguya, a Ninja vagy Urashima, a halász.

Az előadások egy része a felnőtteknek szól, egy részük pedig gyerekeknek. Mindegyik szöveg nélküli, bábokkal, maszkokkal, mozdulatokkal, zenével..

- Járt már Magyarországon?

Nori Sawa: Igen. Mivel Prágában élek 20 éve, volt lehetőségem Magyarországon turnézni: Budapesten, Szegeden, Pécsett, Sárospatakon és még folytathatnám a sort.

Shadows_of_Cherry_Orchard3

The Shadows of Cherry Orchard (A cseresznyéskert árnyai)

Március 27. kedd, 19.00 Színházterem

Az előadás időtartama 60 perc

4 éven felülieknek

Az előadáshoz nyelvtudás nem szükséges

Játssza: Nori Sawa (Japán)

Színpadra állította és rendezte: Nori Sawa

Zene: Toshihiro Nakanishi

Shadows_of_Cherry_Orchard4

Amikor Nori elkezdett dolgozni ezen a darabon, a próbafolyamat során felfedezte a Csehov drámájának tragikus hangvétele mögött megbújó különleges humorát. Néha úgy tűnik, mintha mindenki elfelejtené, ami Csehov mondott: „Ez egy komédia!"

Az emberek üresek, zavarodottak és szomorúak, és tulajdonképpen nagyon komikusak. ... Olyanok, mint a bábok, mint az árnyékok, mint te és én... A szülőhazámra is emlékeztetnek engem. Az emberek egy hajón, vagy egy szigeten elvesztik az irányítást a saját életük felett. Senki nem képes megváltoztatni a dolgok irányát, mert elragadja őket az entrópia könyörtelen hulláma. Nori verziója a híres Csehov darab által ihletett rövid epizódok egyvelege.

Fairy_Tales3

Fairy Tales (Tündérmesék)

Március 27. kedd, 11.00 Színházterem

Az előadás időtartama 60 perc

Az előadáshoz nyelvtudás nem szükséges

4 éven felülieknek.

Játssza: Nori Sawa (Japán)

Színpadra állította és rendezte: Nori Sawa

Zene: Toshihiro Nakanishi

Fairy_Tales2

Mi van Farkas hasában, miután megette Piroskát és a Nagymamát? Vagy mi történt miután találkozott a három kismalaccal, ha ő egy japán farkas, aki ismeri a HARA KIRI-t? Tudsz egy szép és szomorú történetet a Kis Hableányról?

Nori csodálatos, nosztalgikus és furcsán eltorzított módon mutatja be a klasszikus meséket. Elhozza nekünk saját eredeti modern tündérmeséit is, mint a „Csillagok", „Az Ég", „Egy Hal", és a többit. Minden meséje mulatságos és csillogó, mintha különféle ékszerekként ragyognának egy erdei éjszakában. Nori sokféle eszközt használ a színpadon: bábokat, maszkokat, fényeket, árnyékokat, zenét, még saját testét is. Előadásai tökéletes kis darabok mindenféle közönség számára.

Fairy_Tales1

„A japán és cseh bábjáték hagyományainak ötvözése egyedülálló művészeti alkotásokat eredményez. ... Noriyuki kedves figura, hogy úgy éreztem, mintha egy kis falu közösségéhez tartoznék, ő pedig szeretett és kedvenc bohócunk lenne" (New York Theather)

Nori Sawa művészeti karrierjét a Japán Kulturális Minisztérium megbízásából kezdte Európában, ahol a mai napig már több mint 25 országban lépett fel. Kurzusokat és workshopokat vezetett olyan oktatási intézményekben, mint a prágai DAMU, Stanford University, a londoni Puppetry School, és mások. Tagja az UNIMÁ-nak (Nemzetközi Bábművész Szövetség).

forrás: Pinceszínház

süti beállítások módosítása