Litkai Gergely: a kabaré valamennyire ellenzéki műfaj

Január óta Litkai Gergely, a Dumaszínház egyik elindítója a Mikroszkóp Színpad művészeti vezetője: a színházban mindazt összefoglalnák, ami humor és kabaré. Minden munkája egyformán közel áll hozzá – mindegyikből más elem. A mókamester szerep viszont nem illik rá, és celebségre sem vágyik – nem olyan alkat, és a haja sem jó hozzá. Lapszemle.

litkai

Litkai Gergely arról is mesélt a Délmagyarországnak, hogy az első alkalom, amikor „előbújt" belőle a humorista az általános iskolában volt, egy tréfás ballagási beszéd során. “Nehéz az embernek magát megítélnie, hogy mennyire tűnik humorosnak mások szemében. Törekszem erre, de én sem lehetek mindig jókedvű. Szerintem egy átlagos magyarnál többet vagyok vidám” – fogalmazott Litkai Gergely.

“A Mikroszkóp Színpad jelenleg az egyetlen magyar kabarészínház, amely a humor műfajával foglalkozik. Pintér Béla különös kivétel egyelőre, hiszen ő elég távol áll a kabarétól, de a Régen rossz varieté például ennek a humornak egy sajátos megjelenési formája. Minden, ami humor és kabaré: ezt szeretnénk összefoglalni ebben a színházban. Abban bízunk, hogy ha ezek egy fedél alá kerülnek, akkor előbb-utóbb elkezdenek hatni egymásra, és ez a műfajnak is jót tesz” – mesélte a Délmagyarnak.

Arról is faggatták, létezik-e speciális magyar humor. “Nehéz ezt megmondani. Sok országért vagyok felelős a Comedy Centralnál, sok országban indítottunk csatornákat is. Nyilván vannak eltérések meg hangsúlyeltolódások, de szerintem olyan, hogy speciális magyar humor, nincsen” – felelte a Mikroszkóp színpad művészeti vezetője, aki azt tervezi, hogy áprilistól, ha megnyit az új helyük a Dumaszínházzal, jobban visszatér a színpadra.

A kérdésre, a politikai humornak szüksége van-e arra, hogy valamelyik oldal mellé álljon úgy válaszolt: “Van egy olyan hitvallásom, hogy a politikai humornak a politika a célpontja legyen, és ne az indíttatása. Most a kormány csinál több dolgot, a kabaré pedig mindig valamennyire ellenzéki műfaj – most jobbközép kormány van, nyilván mi egy kicsit balközepebbek leszünk. Ám ez szerintem csak az érzet, így kell ezzel foglalkozni”.

süti beállítások módosítása