Színházi világnap - A Színészmúzeum a Sufni G’ART’N-be költözik

A 60 éves Bajor Gizi Színészmúzeum a Sufni G’ART’N-ban tart beszélgetést és zenés megemlékezést a Színházi Világnap alkalmából március 27-én.

A programról

Beszélgetés a színházi múltról és jelenről, Bajor Gizi és Gobbi Hilda alakjának felidézése, felolvasószínház; a Bajor Gizi Színészmúzeum a Sufni G’ART’N elnevezésű kulturális helyszínen várja a közönséget a keddi színházi világnapon. Az idén 60 éves Bajor Gizi Színészmúzeum kedden 17 és 20 óra között tartja rendezvényét az Akácfa utcai játszóhelyen - olvasható az OrszágosSzínháztörténeti Múzeum és Intézet közleményében.

Délután 17 és 18 óra között beszélgetésre várják az érdeklődőket a színházi múltról és jelenről. A meghívott színészekkel, Békés Italával és Polgár Csabával Gajdó Tamás színháztörténész beszélget.

bajorgiziBajor Gizi

A következő program múltidézés: Bajor Giziről és Gobbi Hildáról, az egykori Bajor-villáról idézik fel a résztvevők emlékeiket fotókkal, történetekkel, majd 19 órától Dallamok dédanyáink világából címmel zenés nosztalgia estet és karaokét rendeznek Darvas Ferenc zeneszerző, zongorista közreműködésével.
A Sufni G’ART’N szervezésében 20 órától felolvasószínházat láthat a közönség Alfred de Musset szövegei alapján A század gyermekei címmel. A program ideje alatt békebeli cukrászda, és múzeumi shop várja az érdeklődőket, Játék és színház 10 percben! címmel pedig minden órában nyereményjátékot rendeznek.

gobbinagykicsiA képre kattintva elolvashatja a cikket Gobbi Hildáról

A világnapról
A színházi világnapot a Nemzetközi Színházi Intézet 1961-es határozata alapján 1962 óta tartják meg annak emlékére, hogy 1957. március 27-én volt a Párizsban működő Nemzetek Színházának évadnyitója. Az első színházi világnapra Jean Cocteau írt ünnepi köszöntőt, 1978-tól a világ valamennyi országában üzenettel köszöntik e napot.
A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a színházművészet - és tágabb értelemben a kultúra - fontosságára, tisztelegjen a színészek, a színházi dolgozók előtt, kérje a közönség szeretetét és támogatását. A magyar színházak előadásai előtt is felolvassák az idei, 50. világnapon az amerikai John Malkovich által megfogalmazott üzenetet, amelyhez kapcsolódva díjakat is átadnak, köztük a Gobbi Hilda, Hevesi Sándor és a Soós Imre nevét viselő elismerést.

bajorgizinagykicsA képre kattintva elolvashatja a cikket Bajor Giziről

A részletes program:

17.00-18.00: Beszélgetés színházi múltról és jelenről

Vendég: Békés Itala és Polgár Csaba

Beszélgetőtárs: Gajdó Tamás

18.00-19.00: Emlékek Bajor Giziről és Gobbi Hildáról, az egykori Bajor-villáról fotókkal, sztorikkal!

gobbiGobbi Hilda

19.00-20.00: „Dallamok dédanyáink világából” - Zenés nosztalgia és karaoke Darvas Ferenc közreműködésével

+ a Sufni  szervezésében: 20:00 - A század gyermekei 

Felolvasószínház Alfred de Musset szövegei alapján

Minden órában „Játék és színház 10 percben!”- nyereményekért

A program ideje alatt színészöltöző- békebeli cukrászda- múzeumi shop üzemel!

Időpont: 2012. március 27. 17-20 óra

Helyszín: Sufni G’ART’N (VII. Akácfa u.47.)

süti beállítások módosítása