Színház: mi még? – találkozhatnak Schilling Árpáddal

Különleges színházi alkotóval beszélgethetnek az érdeklődők március 28-án, szerdán délután 5-kor a Miskolci Galériában: Schilling Árpád lesz a vendége a Tudásgyár és az ötödik születésnapját ünneplő Műút folyóirat közös, ingyenesen látogatható és nyilvános rendezvényének.

A Tudásgyár Deszka névvel működtetett színházértő programot az elmúlt másfél évben – középiskolás korú fiataloknak próbáltak kapaszkodókat adni ahhoz, hogy miként lehet hasznukra a színházi élmény. Ennek megértéséhez fontos kortárs színházi szakemberekkel teremtették meg a találkozás lehetőségét Miskolcon. A program most zárul. Bujdos Attila újságíró szervezte a Deszkát, szerinte Schilling Árpád kiemelkedik azoknak a mezőnyéből, akiknek a munkáit és törekvéseit érdemes figyelemmel követni.

schilling-arpad

A Krétakör alapítója folytonosan tágítja a kereteket, amelyek a színházat egyébként jellemzik. Művészi felfogásában lényeges a felelősség: a színháznak ez ad értelmet, ez teszi hasznossá. A felelősséget nemcsak művészi értelemben említi, de társadalmi programként is: “én azon dolgozom, hogy a magam eszközeivel megpróbáljak párbeszédet generálni” – nyilatkozza, hozzátéve: “a jelenlegi helyzet arra hívja fel a figyelmünket, hogy egyikünk igazsága sem működött önmagában, mert ha működött volna, akkor nem lenne krízis”. Különösen kritikus, a kényelmes megoldásokat kerülő rendező – bár főleg a társulata előadásai révén vált érdekessé a külföld számára a magyar színház, 2008-ban lemondott a sikerek elérésének erről az útjáról, és azt kezdte keresni: mi még a színház, hogyan válik fontossá azok számára is, akik eddig talán sosem jártak még kőszínházi épületben.

forrás: boon.hu

süti beállítások módosítása