Dalban elbeszélt élettörténetek- Udvaros Dorottya a Cseh Tamás emlékestről

Immár két hónapja, előadásról előadásra teltházat vonz a Thália Színház Cseh Tamás emlékestje. A Születtem Magyarországon 2. című színházi koncerten a legendás szerzőpáros – Cseh Tamás és Bereményi Géza - dalai szólalnak meg Hrutka Róbert hangszerelésében, nyolc kiváló színész előadásában. A koncertek kapcsán Udvaros Dorottya vall dalokról, emlékekről, öröméneklésről.

- A nézőnek-hallgatónak olyan érzése támad, amikor megszólaltatod ezeket a Cseh Tamás-Bereményi Géza szerzeményeket, mintha a bőröd alatt (is) éreznéd a dalaikat. A titok nyitja a szerzőpároshoz fűződő sokévnyi munkabarátság?

Udvaros Dorottya: Az én esetemben valóban sokrétű a dolog, mert Tamással (Cseh Tamás) iszonyú sok szál kötött minket össze. Egy ideig kollégám volt a Katona József Színházban, játszottunk is együtt. S bár nem tartoztam a legközelebbi baráti társaságába, nagyon szoros kapcsolatunk volt, és nagyon szerettük egymást. Nyaranta, valahányszor elmentem a kővágóörsi házuk előtt, jövet-menet betértem hozzájuk. Azt nem mondanám, hogy az ő dalain nőttem fel, mert annál azért idősebb vagyok, de valamilyen szempontból mégis igaz ez rám is. Mint előadóművészt, mindig is lenyűgözött az, hogy ennyire eszköztelenül - ilyen színpadi csodára legyen képes. Sokáig próbáltam megfejteni, hogy mi az a varázslatos tudás, amivel ő rendelkezett, hogy bárhány száz ember üljön is a nézőtéren, úgy tapadtak őhozzá, amikor énekelt és történeteket mesélt, hogy az megismételhetetlen. Persze erre soha nem jöttem rá, mert egy zseni titkát nem lehet megfejteni. Tamás pedig az volt!

Est_1

... Bereményi Géza...

Udvaros Dorottya: Amikor pedig úgy hozta az élet, hogy én is elénekelhetek egy lemeznyi dalt, és kiderült, hogy Géza (Bereményi Géza) írja ezeket a szövegeket, hát nem is tudom elmondani, hogy mennyire boldog voltam. Az Átutazó című lemezre (zeneszerző Dés László, a szerk.) készült dalok, együtt születtek a fiammal, szóval mondhatom, a testem része ez az album. Attól viszont halálosan megrémültem, amikor kiderült, hogy Cseh Tamás dalokat kellene énekelni. Ugyanis tudom, hogy mindenkinek ott van fülében, ahogyan Tamás például ejti a szavakat, így rögtön arra gondoltam, hogy egyáltalán hozzá szabad-e nyúlni ezekhez a dalokhoz??? Éppen ezért, amikor legelőször előadtuk a Cseh Tamás emlékestünket, hihetetlenül nagy megfelelni akarás volt bennünk, hogy az méltó legyen. A koncert után akadt köztünk olyan, aki azt mondta, hogy ez így nem megy, mert csak Tamás képes ezeket megszólaltatni, mások szerint pedig, új dimenziók nyíltak meg rajtunk keresztül egy-egy dalban.

Most amikor felbukkant a lehetőség, hogy újra előadhatjuk ezeket a dalokat a Thália Színházban, bennem már semmi aggodalom nem volt, csak a mámor és boldogság érzése. Minden alkalommal, amikor el lehet énekelni egy ilyen dalt, az számomra azt jelenti, hogy valamiben meg lehet merítkezni: a zenének ugyanis valami egészen különös plusz ereje van. Úgyhogy most már semmi más nincs benne, mint a végtelen nagy boldogság, és csupán azon izgulok, hogy vajon hányszor tudjuk egy hónapban előadni. Géza még azzal is kecsegtet, hogy egy kicsit változtat majd a műsoron, sőt még az is lehet, hogy más dalt is elénekelhetek. Csodálatos ez az egész, mert most már azt érzem, hogy ezek a dalok az enyémek(is)!

Cseh_Tamas_estDORKA_137

- Nekem egy-egy Cseh Tamás-Bereményi dal olyan, mint egy haiku. Rövid, pontos, sűrű, néhány sorban benne van a teljes élet: szerelem, élet, halál...

Udvaros Dorottya: A dalban valóban az a csodálatos, hogy olyan sűrítmény, mintha egy egész színdarabot játszanék végig. Amikor „A jobbik részem" című dalt énekelem, az nekem olyan, mintha elmondanám egy drámai szerepnek a nagymonológját, amiben esszenciálisan benne van a figura.

Cseh_Tamas_est_Udvaros_136

Egyébként újra és újra meg szoktam hallgatni Tamást, hogy ő hogyan mesél a dalokon keresztül, és persze nem tudom azt megcsinálni, amit ő tudott, de inspirációt mindig kapok tőle. Az is sokszor eszembe jut, hogy Tamás és Géza ezeket a dalokat tökéletes egységben hozta létre. Tehát nem az volt, hogy valaki komponált egy zenét, a másik meg írt hozzá szöveget, vagy fordítva, hanem ezek a dalok teljesen összefonódva születtek, és ez sugárzik belőlük. Ezek a szerzemények nem véletlenül ennyire erősek, mert ami ebben a két fickóban munkált, minden, amit a világról gondoltak, magukról, egymásról, a férfiról, a nőről, az mind, mind benne van ezekben a dalokban. Nem csak attól különleges ez az egész, hogy Tamás zseni volt, hanem attól speciális, hogy Géza egy-egy dalszövegben valóban egy teljes élet történetét meséli el nekünk.

Hegedűs Claudia

Születtem Magyarországon 2.

Színházi koncert 

Időpontok: 2012. április 9. (h) 19:00 | április 22. (vas) 20:00

THÁLIA SZÍNHÁZ

süti beállítások módosítása