Színház lesz a moziból? - Költözhet a kecskeméti kamaraszínház

Újabb elképzelések születtek a tizenhárom éve üresen álló kecskeméti Városi mozi hasznosítására. A tervek szerint ide költözne a Kamaraszínház és a Leskowsky Hangszergyűjtemény. Lapszemle

Baon.hu cikkéből:

1999-es bezárása óta rengeteg ötlet volt a mozi élettel való megtöltésére. Múzeumot, színházat, Kodály-házat, hangversenytermet, kulturális centrumot és rendezvényházat is terveztek itt már megvalósítani, előrelépés mégsem történt. 2010 februárjában ismeretlenek törtek be az épületbe, és ellopták az előtérben, illetve a nagyteremben lévő villamos vezetékek egy részét. Ugyanazon a télen történt, hogy hajléktalanok költöztek be az egykori pénztárba.

A képviselő-testület csütörtöki ülésén újra foglalkozik a mozi sorsával. Zombor Gábor polgármester előterjesztéséből kiderül, hogy a Rákóczi út megújításából az idén 77 éves épületet sem hagynák ki. A mozi előtt a parkoló az átépítés után is megmarad, de a tervezett díszburkolat folytatásával itt egy nagyobb teresedés lesz, amely alkalmas lehet majd szabadtéri rendezvények, előadások megtartására is. A moziba pedig a tervek szerint beköltözne a Katona József Színház Kamaraszínháza, mely 1973-ban még a volt megyei tanács dísztermében kapott helyet.

174947_varosi-mozi-kecskemet

A Katona József tér 8. alatti ingatlan korábban a megyei önkormányzat tulajdonában volt, január 1-jétől viszont átkerült az államhoz. A város még tavaly januárban háromoldalú szerződést kötött a megyei önkormányzattal és a színházzal, miszerint Kecskemét térítésmentesen megkapja használatra a színháznak szükséges helyiségeket. A termek a gyakorlatban nyilván a színház birtokában maradtak, az üzemeltetési költségeket (negyedévente közel 100 ezer forintot) fizette a város. Viszont azzal, hogy az épület az államé lett, az előterjesztés szerint idén számolni kellene már bérleti díjjal is. Éppen ennek elkerülésére javasolja a polgármester a kamaraszínház költöztetését, amellyel megoldódna a Városi mozi hasznosítása is.

Miből lenne pénz a tervekre?

(...) Teljes tetőcserére, elektromos és épületgépészeti rekonstrukcióra, új nyílászárókra, belső burkolatokra, a külső homlokzat és a nézőtéri széksorok felújítására lenne szükség. Mindennek összköltségét nettó 250 millió forintra becsülik. A város hazai és uniós pályázati forrásokat keres. Ha ilyenek nem lesznek, az önkormányzat mérlegelni fogja egy esetleges hitelfelvétel lehetőségét is. Azt is megvizsgálják, hogy a színház jegy- és bérletárakon felüli saját bevétele hogyan szolgálhatná a felújítást.

Forrás: baon.hu

süti beállítások módosítása