Vihar - Rendhagyó irodalom óra Fehérváron

A Vihar Osztrovszkij legismertebb darabja, az orosz realizmus kiemelkedő alkotása – halljuk mindenhonnan. Te is ismered? Itt a lehetőség: nézd meg, értsd meg, és érettségizz belőle 5-ösre! Április 3-án 15 órától rendhagyó irodalomórát tartanak a székesfehérvári Vörösmarty Színház előcsarnokában.

vallo

Beszélgetést rendeznek

Rengetegen tartják a Vihart az egyik legjobb drámának, ami valaha íródott. Ezt tartja Valló Péter is, aki épp ezért előadást rendezett a csaknem 150 évvel ezelőtt született műből. Hogy hogyan lesz kortárs az orosz realizmus, miért érdekes és jó ma is ez a darab? Megtalálod a választ a Vörösmarty Színház színpadán. Azokat, akik megnézik az előadást, egy rendhagyó irodalomórára is várják: Ne csak lásd, értsd is! Ebben színészek és egy magyartanár nyújt segítséget. Április 3-án 15 órára várák a diákokat a kötetlen beszélgetésre.

Videó a daraból:

Az előadásról – részlet az FMH beszámolójából:

Vihar dúl kinn a világban és vihar dúl a lelkekben is. A színpadon baljós figura vaslapot mozgatva "csinálja" a z égzengést, a háttérben, a "folyó" felett felhők gyülekeznek. A Vörösmarty Színházban Alekszandr Nyikolajevic Osztrovszkij   legismertebb és legnépszerűbb drámájának bemutatójára készülnek. A Vihar premierje ma este lesz. Valóban rendkívül sokrétegű, összetett mű ez a darab, amelyet az egyik legismertebb színházi szakember, a Kossuth-díjas Valló Péter állít színpadra. A próba szünetében arról is beszéltünk, hogy miért olyan kivételes ez a dráma.

kettenTolnai Hella és Lakatos Máté a Viharban

Azért, mert ez a színháztörténet egyik legnagyobb remekműve - állítja határozottan a rendező. - Megpróbáltam azt   a rétegét   "előhozni", amelyet ma is mindenféle külön magyarázat nélkül, azonnal megértenek az emberek.   A régi és az új harcáról, a konvencióról, erkölcsről,   társadalmi rögzültségekről, szabadságról, családról, hitről is szó van benne. Csupa olyan dologról tehát, amelyről írnak az újságok vagy szólnak a híradások.

Valló úgy véli, hogy Osztrovszkij a legnagyobb jellemfestők egyike. Elképesztő karakterek vannak a darabban, és a szerző hihetetlen lényeglátóan ábrázolja a zsarnokságot, a szabadságvágyat, a vadságot, a szelídséget. Az eredetileg ötfelvonásos drámát két részben mutatják be Fehérváron. Húztak is belőle, mert hiába, hogy Osztrovszkij egyik legrövidebb művéről van szó, egy 19. századi színdarab mégis szószátyárnak tűnhet a mai nézőnek.   Fogyasztható méretű lett az előadás, és a rendező reméli, hogy az elhagyott részek nem hiányoznak belőle.

vihar_2

A darab néhány fontos szerepét nem a fehérvári társulat tagjai alakítják. Valló beszélt róluk is:

- Négy új színésszel   találkozhatnak a fehérvári nézők. Ez fontos dolog, és én bízom benne, hogy ez egyszersmind azt is jelzi, elindul   valamiféle forgás, frissülés, integrálódás a magyar színházművészet egészébe. A Katyerinát, illetve Boriszt alakító Tolnai Hella és Lakatos Máté két tehetséges fiatal, a kaposvári színházi egyetem hallgatói. A Kabanovát játszó Almási Évát azt hiszem, nem kell bemutatni, nagy színházi ünnep, ha fellép. Gyikoj szerepében a kiváló képességű Tamási Zoltán látható. Ők Zsurzs Katival és a többiekkel igazán hiteles alakokat formálnak.

A rendező tervezte a díszletet is, mely egyrészt jelképezi a megrozsdásodott, elkopott világot, másrészt   jelzi, hogy a történet bármikor, bárhol játszódhat. Bemutató tehát ma este, és az említettek mellett Bakonyi Csilla, Quintus Konrád, Kozáry Ferenc, Csizmadia Gergely, Tűzkő Sándor, Závodszky Noémi, Kondász Renáta, Matus György, Juhász Illés, Váradi Eszter Sára látható az előadásban.

forrás: Vörösmarty Színház, FMH.hu

süti beállítások módosítása