Veled, Uram! - Premier az Operettszínházban

Új betétdalokkal, átdolgozva szólal meg a Thália Színházban Szörényi Levente és Bródy János Veled, Uram! című, tizenkét éve Esztergomban bemutatott rockoperája, amely a történetet tekintve István király uralkodásának utolsó éveit, Imre herceg halálát, Vászoly megvakítását és az utódlás konfliktusait dolgozza fel.

A darabról

Március 30-án és 31-én debütál a két szereposztás a Thália Színházban az Operettszínház és a Thália közös produkciójában, Somogyi Szilárd rendezésében, és a premierek után folyamatosan repertoáron tartják majd a művet. Az idős István királyt Sasvári Sándor és Földes Tamás, Orseolo Pétert Mészáros Árpád Zsolt és Homonnay Zsolt, Imrét Kádár Szabolcs és Barkóczi Sándor, Vászolyt Feke Pál és Szerényi László énekli, mellettük többek között Janza Kata, Nádasi Veronika, Füredi Nikolett, Geszthy Veronika, Vágó Bernadett, Fekete- Kovács Veronika és Németh Attila lép színpadra. 
Az előadást szimfonikus nagyzenekar kíséri, és százan dolgoznak majd a színpadon. A díszleteket Rózsa István, a jelmezeket Velich Rita tervezte, a koreográfiát Bodor Johanna készítette. 

1

Orseolo Péter: Mészáros Árpád Zsolt, Gizella: Füredi Nikolett

Szörényi Levente szavaival
"Évekkel ezelőtt még Kerényi Miklós Gábor, az Operettszínház igazgatója kezdeményezte, hogy mutassuk be az Atilla - Isten kardja című rockoperát, és én akkor el is kezdtem rajta dolgozni. Végül úgy éreztem, hogy az Atilla újbóli bemutatására még nem jött el a megfelelő idő, ezért az Operettszínház figyelmébe a Veled, Uram!-ot ajánlottam mint az István-történetet kiteljesítő művet, és ahogy megismerték, beleszerettek. Sokkal keményebbé vált a mű mondanivalója, például kimondjuk azt, amit tizenkét éve csak sejtettünk Imre halálával kapcsolatosan, és azt, hogy Orseolo Péternek útjában állt Imre herceg. Többfázisú konfliktus zajlik kettejük között, azt a hatalmi harcot, ami a háttérben folyt, annak idején érteni- érezni lehetett ugyan, viszont nem volt olyan hús-vér színpadi helyzet, ahol meg is jelent volna. Most például éppen ezért készült egy duett Imre és Péter között, de felerősödik a vadkantörténet is, a merénylet már nemcsak Zobor táltos szavaiból rajzolódik ki, hanem el is játsszák Imre halálának előzményeit" -  mesélte Szörényi Levente a Magyar Nemzetnek. 

2

Az új produkció alkotói és szereplői

Bródy János szavaival

Bródy János az Operettszínház sajtótájékoztatóján elmondta, szövegeiben igyekezett az időtlen történelmi tanulságokat megfogalmazni. A szerző szerint egy rendkívül korszerű, izgalmas, fordulatos, és színházi szempontból is hihetetlenül pergő művet sikerült létrehozniuk. "Meg kell erősítenem Szörényi Leventét, valóban nem akartunk hozzányúlni a darabhoz, de megfogadtam, amennyiben Leventét meggyőzik, komponáljon új dalokat, én megírom a szöveget hozzájuk… Nagy jelentőségű darab a Veled, Uram!, izgalmas, fordulatos, korszerű, filmszerű, szövevényes és nagyon összetett" - mondta Bródy János.

szerzok

A rendező szavaival

“Filmszerűbbé, gyorsabbá tettük az előadást, s új jelenetek születtek. Forgószínpaddal dolgozunk, 42 forgás lesz benne és montázs, tehát egyszerre több helyszínen zajlanak párhuzamosan az események. Így a viszonyrendszereket is jobban meg tudjuk jeleníteni. Ez ugyanis egy királydráma, ahol többen is pályáznak István trónjára, többfajta érdekcsoport ütközik össze, nemcsak a keresztények és pogányok harcáról van szó. Beleszól a nyugat, a pápa, a német-római császár, és más szelek is fújdogálnak, míg egy sokszögű, szinte szociometriai őrültekháza kerekedik ki a végén. (…) Aki látta a 2000-es verziót, nagyon meg fog lepődni, szeme-szája tátva marad. Populárisabbat, befogadhatóbbat fog kapni. Érteni fogja. Nem azt mondom, hogy eddig nem volt érthető, csak egy olyan szintű történelmi háttértudással kellett rendelkezni, ami nem biztos, hogy mindenkinek megvan. Ez nem az István, a király kettő, de annak méltó folytatása. Kiegészült hat teljesen új, dallamos dallal, tehát sikerült több ponton elrejteni teljes értékű számokat a 2000-es bemutatóhoz képest.(…) Én inkább ötletbörze vagyok, aki megfogalmaz problémákat, felvet lehetőségeket, ebből a Levente és a János elfogadott dolgokat, ez alapján kikerekedett a történet. Soha nem gondoltam volna, hogy egy ilyen dologban részt vehetek, 33 évesen leborulok előttük" - fogalmazott Somogyi Szilárd rendező a Heti Válasznak.

foto

Kádár Szabolcs Imre herceg, István és Gizella fia és Füredi Nikolett Gizella királyné, István felesége szerepében

Flash mobbal lepett meg az Operettszínház

Flash mobbal lepte meg a járókelőket, vonatra várakozókat, az éppen szolgálatban lévő MÁV-dolgozókat és a Szörényi Levente-Bródy János szerzőpárost a Budapesti Operettszínház a Nagyvásárcsarnok és az Intercontinental Budapest után. Az apropót a március 30-31-én bemutatásra kerülő rockopera, a Veled, Uram! adta.

Kellemes napsütéses, tavaszias időben gyülekeztek az utasok a Nyugati pályaudvaron, vonatok érkeztek-indultak, semmi rendkívülit nem lehetett észlelni, még a felállított kamerák sem adhattak okot a gyanakvásra, hiszen gyakran választják reklámfilmek forgatásának helyszínéül az állomást.

13.07 perckor azonban beérkezett egy szerelvény, amelyről a várakozók legnagyobb meglepetésére Feke Pál, Mészáros Árpád Zsolt és Sasvári Sándor szálltak le elsőként. Ezután felcsendült a Veled, Uram! zenéje, amelyre a gyanútlan utazni vágyók közül kivált a Budapesti Operettszínház Musical Együttese, és sámánbotjaikkal előadták a Pogány világ című dalt.

A produkció közben egyre többen álltak meg és nézték végig a pályaudvaron szokatlan eseményt, többek arcán felfedezhető volt a megdöbbenés és a csodálkozás, a végén hatalmas tapssal jutalmazták a résztvevőket és az időközben a szereplők közé kísért alkotópárost.

Szörényi Levente és Bródy János egyébként nem volt beavatva, nem tudták, mi fog történni, csupán annyit, hogy a Veled, Uram!-mal kapcsolatban meg kell jelenniük a pályaudvaron. Meglepetésként érte őket a produkció, de elmondásuk szerint a várakozás alatt gyanús volt nekik a sok kamera és fotós…

Forrás: Színház.hu, Operettszínház, Heti Válasz, Magyar Nemzet

süti beállítások módosítása