Megnyílt a Színházak Éjszakája

Ma először rendezik meg a színházak éjszakáját a színházi világnaphoz kapcsolódva: a szombat délutántól vasárnap hajnalig tartó eseménysorozaton új oldalukról mutatkoznak be a fővárosi teátrumok, amelyek különleges programokkal várják a közönséget. Az eseményre egységes belépőt lehetett vásárolni, a karszalagok már elfogytak. Cikkünkre kattintva megtudhatja, melyik helyszínen maradt férőhely.

Megnyílt a Színházak Éjszakája

A színházak éjszakáján a nézők az erre az estére érvényes karszalag megvásárlásával léphetnek be a különféle programokat kínáló színházak bármelyikébe, végiglátogathatják akár az összes helyszínt is. Az érdeklődőknek lehetőségük lesz bepillantani a kulisszák mögé, találkozni az előadások alkotóival, színészekkel, rendezőkkel.

A rendezvényt Tarlós István főpolgármester nyitotta meg szombaton 16 órakor a Városháza dísztermében, ahol színházi fotókból és plakátokból egy hétig látható kiállítás.  „Kedves barátaim, tisztelt szakma! Van nekem itt egy előre megírt szövegem, de jobban szeretem, ha a saját szavaimmal mondhatok el valamit” – kezdte beszédét a főpolgármester, aki arról számolt be, hogy tegnap egy nagyon kedves meghívásnak tett eleget: az Operettszínházban megnéztem a Veled uram című darab bemutatóját és felidézte, hogy egyetemista és gimnazista korában nagyon sokat járt színházba. „Úgy gondolom, hogy akármennyire is szűkösek a források, akármennyire is kevés a pénz mindenre, a színházakat valahogy, valamiből, -nem tudom még, hogy miből, mert pénz az nincs-, de támogatni kell, mert az életet tanulni kell és az életre leginkább a színház nevel. (...) Ez az este ünnep is” – fogalmazott Tarlós István a megnyitón, ahol a színházak éjszakájának szervezését vállaló Radnóti Színház igazgatója, Bálint András mondott köszöntőt és a Pearl Harbor Vonósötös zenélt a közönségnek. 

Az este és az éjszaka során az érdeklődők eljuthatnak a Budapest Bábszínházba, a Budapesti Operettszínházba, a József Attila Színházba, a Katona József Színházba, a Kolibri Színházba, a Madách Színházba, a Mikroszkóp Színpadra, az Örkény István Színházba, a Radnóti Miklós Színházba, a Szabad Tér Színházba, a Thália Színházba, az Új Színházba és a Vígszínházba, emellett az állami fenntartásban lévő Budapesti Kamaraszínház is csatlakozott az eseményhez.

A Színházak Éjszakájáról Szávai Viktória színésznő:

Melyik színházi programjukat emelné ki az esemény kapcsán? Mi a program különlegessége?

Randevúzni lehet a Radnóti Színház művészeivel, Kováts Adél elárul néhány sminktrükköt, Szervét Tibor -mint végzett jogász- jogi és életvezetési tanácsokat ad, Gazsó György lebonyolít egy igazi bórkóstolót, én pedig gyerekvigyázást vállalok, egy kis játékkal fűszerezve. A programon egyébként jelen lesz a színház valamennyi színésze, és ahogy magunkat ismerem, addig még születni fog néhány érdekes ötlet.

Ha elmehetne a Színházak Éjszakáján más színházba, melyik programra lenne kíváncsi?

Napközben biztosan mazsolázgatnék a kislányommal a Budapest Bábszínház programjai közül, bábokat simogatnánk, kígyót bűvölnénk, egeret futtatnánk... Este pedig benéznék a Katona Színházi peep-show című programjára, ahol -gondolom- főként improvizálni fognak a színészek, amit én nagyon szeretek nézni, mivel csinálni nem tudom:)

Miben szerepel ezen az estén?

23.00-tól fellép nálunk a lassan állandó zenészeinkké avanzsálódott Vodku zenekar. Az ő műsorukat színesítjük néhány produkcióval, rajtam kívül fellép még Kováts Adél, Martin Márta, Adorjáni Bálint, Szervét Tibor, Klem Viktor és Schneider Zoltán.

Kiknek ajánlja a március 31-i estét?

Minden embernek, aki egyszer is érezte már a nézőtéren ülve, hogy a színház egy különleges világ. Valóban az, és most itt a remek alkalom, hogy egy kicsit közelebb kerüljenek hozzá.

Az évad vége felé közeledünk. Milyen bemutatókra, különleges eseményekre készül a színháza?

Javában próbáljuk Feydeau: Bolha a fülbe című darabját Mohácsi János rendezésében, aki először dolgozik a társulattal. Az évad utolsó premierje pedig Bálint András Úr és kutya című irodalmi estje. A Vágyvillamos és a Protokoll mellett azt hiszem ezzel a két új bemutatóval sokoldalú, nívós évadot prezentálhatunk.

orkeny

Az Örkény István Színház programjairól Für Anikó színésznő mesél:

Melyik színházi programjukat emelné ki az esemény kapcsán? Mi a program különlegessége?

Zenés kávéház izgalmas lesz. Olyan dalok hangzanak el, amilyeneket nem szoktunk énekelni és olyan kollégák is dalra fakadnak, akik nem szoktak. Az is érdekesnek ígérkezik, amikor nem idegen tollakkal ékeskedünk, hanem saját írásműveinkkel vívhatjuk ki a tisztelt publikum elismerését. Vagy legalábbis meglepetését.

Ha elmehetne a Színházak Éjszakáján más színházba, melyik programra lenne kíváncsi? A Bábszínházba biztosan elmennék, a BábLabirintusban szívesen részt vennék. A felkínált programlehetőségek közül egyébként mindenhol találtam vonzót. Sajnálatos, hogy egymást nem tudjuk megnézni.

Miben szerepel ezen az estén? Szinte mindenben, folyamatosan itt leszek.

Kiknek ajánlja a március 31-i estét? Szeretném pontosan behatárolni:1-től 100 évesig mindenkinek, aki szereti a színházat és annak is, aki nem, mert talán ettől a naptól kezdve ő is szeretni fogja.

Az évad vége felé közeledünk. Milyen bemutatókra, különleges eseményekre készül a színháza? A hátra lévő bemutatóinkon túl az Örkény – centenáriumhoz kapcsolódó eseményeink teszik speciálissá az évadot. A bőséges kínálatból mindenki kedvére válogathat, a részleteket megtalálják az Örkény Színház honlapján, a www.orkenyszinhaz.hu címen.

További interjúkat itt talál.

Itt megtudhatja, hol van még hely

Erre a linkre kattintva megtudhatja, hol van férőhely a Színházak Éjszakája programjai közül. (A jobb oszlopban található az esemény státusza: a zöld mező jelzi, hogy az előadásra még be lehet jelentkezni, a piros pedig azt mutatja, hogy az adott programhoz tartozó férőhelyek elfogytak. A táblázatot az eseményig naponta, az esemény napján pedig ötpercenként frissítik.)

süti beállítások módosítása