Az musical magyar úttörőjét idézik - Gyűjtemény Sigmund Romerg emlékére

Nemzetközi gyűjtemény létrehozását indította el Nagykanizsán a 2010-ben alakult Sigmund Romberg Emlékbizottság az amerikai operett és musical úttörőjének számító, nagykanizsai születésű zeneszerző emlékére.

Halász Gyula, az emlékbizottság elnöke a szervezet nagykanizsai sajtótájékoztatóján elmondta: a műfaj egyik megalapozójának és mai is világszerte népszerű személyiségének hazai megismertetése érdekében indítványozták a gyűjtemény létrehozását. A szó szerint is nagy utat bejárt zeneszerző-producerhez kötődő relikviák ugyanis ma még szétszórtan találhatók meg életének főbb állomáshelyein, vagyis Horvátországban, Ausztriában és legnagyobb részt az Egyesült Államokban.

A zenés műfaj aranykorának egyik meghatározójává vált, 125 éve született komponista kottáinak és dokumentumainak gyarapításában oroszlánrészt vállalt a Los Angelesben élő, nagykanizsai születésű Erményi Erzsébet. Az ő jóvoltából érkezett Magyarországra a Yale egyetem gondozásában megjelent életrajzi kötet, több régi kiadású kotta, fotó vagy éppen az Egyesült Államok bevándorlási hivatalából az az iratmásolat, amely Romberg 1909-es amerikai érkezését támasztja alá.

romberg01Fotó: szineszkonyvtar.hu

A horvátországi Beliscséből (Belisce), Romberg gyermekkorának helyszínéről újságcikkek, kiadványok másolatait kapták meg, de érkeztek könyvek Németországból és Ausztriából, ahol az operett műfajával ismerkedett. Itthon került elő édesapja, Rosenberg Ádám zeneszerző egyik partitúrája, amely Fischel Fülöp - Fejtő Ferenc nagyapja - nagykanizsai nyomdájában készült.

Kőfalvi Csilla muzeológus, a nagykanizsai Képzőművészetek Háza és Magyar Plakát Ház igazgatója hozzátette: a szellemi örökség és a tárgyi emlékek megőrzésére, a muzeális gyűjtemény létrehozására, feldolgozására és kutathatóságára kínál helyet az általa vezetett intézmény. Szeretnék elérni, hogy a "hollywoodi szirupos mázzal leöntött" életművet a tények, a valóság alapján dolgozzák fel és mutassák be.

Mindehhez a nagykövetségek és külföldi kulturális intézetek diplomáciai támogatására is számítanak, hiszen Romberg életének és jelentőségének bemutatása a szülővárosát illeti.

Romberg02

Kocsis Katalin könyvtáros, zenei kutató arról is beszámolt, hogy a Romberg-gyűjtemény nemcsak a muzsikus, hanem a zenéhez és Nagykanizsához ezer szállal kötődő családjának bemutatására is kiterjed. A zenészeknek pedig végre arra is lehetőséget tudnak teremteni, hogy Romberg zenéjét játsszák, mert számos, eddig hiányzó kottát tudtak már beszerezni.

Sigmund Romberg (Rosenberg Zsigmond) magyar-amerikai zeneszerző, producer, szövegíró 1887. július 29-én született Nagykanizsán. Az amerikai operett és musical műfajának egyik úttörője volt, főként egyesült államokbeli népszerűsége, valamint munkássága révén a műfaj kimagasló alakjaként tartja számon a zenetörténet, örökös tagja a Dalszerző Hírességek Csarnokának (Songwriters Hall of Fame).A zenés műfaj térhódításának és aranykorának egyik meghatározó komponistája volt a Broadway-n, ahol csaknem kétezer dalát, 78 musicaljét játszották és játsszák még ma is. Együtt dolgozott Gershwinnel, Bing Crosbyval és Nat King Cole-lal, szerzeményeit napjainkban is számos világsztár énekli, játssza Plácido Domingótól Natalie Cole-on át Diana Krallig.

MTI

süti beállítások módosítása