Középiskolákban a szegedi Antigoné!

Rendhagyó helyszínen, középiskolai tantermekben mutatják be Szophoklész Antigoné című tragédiáját a Szegedi Nemzeti Színház művészei; az antik dráma premierjét kedden a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnáziumban tartották.

Az előadás az irodalom és a színház kapcsolatán keresztül szeretné felhívni a figyelmet a teátrum - mint izgalmas, vonzó kulturális színtér - fontosságára - mondta a darabot rendező és az előadáson több szerepet is alakító Barnák László.
A választás két okból is Szophoklész művére esett: egyrészt ez az első olyan, a kötelező olvasmányok között szereplő világirodalmi alkotás, amelynek vannak színházi vonatkozásai. Másrészt a történet fontos eleme a lázadás, a belső parancsnak történő engedelmesség, szemben az elvárással, az irányítói kívánsággal, ez pedig a kamaszkor egyik fő témája - fogalmazott a művész.

 

lidia

Danis Lídia Antigoné és Savanyu Gergely a karvezető szerepében játszik Szophoklész: Antigoné című tragédiájának bemutatóján, amelyet rendhagyó helyszínen, a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium rajz-művészettörténet tantermében tartottak

A díszlet és jelmezek nélkül, a tantermek adottságait kihasználva előadott darabbal a színészek igyekeznek a diákokhoz közelebb hozni a számukra talán bonyolult nyelvezetű művet - tette hozzá Barnák László.
Ahogyan annak idején Szophoklész korában, ebben az előadásban is három szereplő áll szemben a karral. A női szereplő állandó, ő Antigoné, akit Danis Lídia játszik. A zsarnok Kreónt Pataki Ferenc alakítja. A másiknak férfi szereplőnek, Barnák Lászlónak több feladat is jut: ő Iszméné, az őr, Haimón, Teiresziász és a hírnök, a karvezető szerepében pedig Savanyu Gergelyt láthatják a diákok.

patakiferenc

Kreón szerepében: Pataki Ferenc

Az előadás - rövidített változatban - végigkíséri a dráma fő cselekményeit, a szereplők közti viszonyok minél alaposabb kibontására törekedve. Az előadás hangsúlya a Kreón és Antigoné személyes kapcsolatában végbemenő változásokon van.
A színészek az elkövetkező hetekben - a Nemzeti Kulturális Alap támogatásának köszönhetően - több szegedi és környékbeli középiskolában bemutatják az előadást. Barnák László bízik abban, hogy a produkciót a következő tanévben is tovább játszhatják, és más műveket is színpadra állíthatnak ebben a formában.

süti beállítások módosítása