"Ennyi az újdonság" - Rátóti Zoltán közleménye

A Színház.hu megkereste Rátóti Zoltánt, a kaposvári Csiky Gergely Színház igazgatóját, hogy válaszoljon néhány kérdésre. Választ levélben kaptunk.

A Színház.hu kérdései, amelyekre választ várt:

Miért küld el négy embert a színháztól (Gulácsi Tamást, Kocsis Pált, Mózes Balázst, Rácz Pannit)? Milyen szempontok szerint döntött?

Miért hívta meg a színház négy új tagját, Takács Katit, Váncsa Gábort, Hüse Csabát és Mészáros Sárát?

Várható-e a Csiky Gergely Színház bővítési és felújítási terveinek megvalósítása a közeljövőben? Mire / mennyi pénzre lenne szükség ahhoz, hogy elkezdődjön a felújítás? A téglajegyekből befolyt pénzzel miként gazdálkodnak?

Vidnyánszky Attila, a Kaposvári Egyetem újonnan alakult színházi intézetének leendő vezetője úgy nyilatkozott, "nagyon jó beszélgetéseken van túl" Rátóti Zoltánnal, akivel sok ötletük van. Melyek ezek az ötletek? Milyen beszélgetéseken vannak túl a debreceni igazgatóval?

Vidnyánszky szorosabb együttműködésről is beszélt. Miként lehet még szorosabb a színház együttműködése az Egyetemmel?

Hogy érzi magát Kaposváron? Hogy látja, mennyiben újult meg a színház azóta, hogy igazgat?

ratotizoltan

Sajtóválasz egy beérkezett sajtómegkeresésre:

Örömmel fogadtam megkeresésüket, mely színházunk mindennapjaival foglalkozik. Nagyon fontos a számunkra, hogy elbüszkélkedhessünk társulatunk négy új tagjával.

A 2012/2013-as évadtól csatlakozik hozzánk a Tisztogatásból már ismert Takács Kati; Váncsa Gábor, aki ismerős közegbe tér vissza, hiszen most végzős a Kaposvári Egyetem színész szakán, így sokszor találkoztunk vele már az épület falain belül. Egy házaspár érkezik még: Hüse Csaba és Mészáros Sára az Egri Gárdonyi Géza Színházból.

Ahogy az Önök portálján 2011. december 24-én megjelent cikkben is megjegyeztem, a Csiky Gergely Színháztól történt 150 millió forintos megvonás ellenére nem fogjuk a társulat létszámát csökkenteni. A négy távozó tag helyére négyen érkeznek. A folytonos megújulás minden működés alapja kell, hogy legyen. Köszönettel tartozom, hogy ezirányú kérdéseik feltevésével megvárták a sajtótájékoztatót, hiszen akkor jelentettem be az új tagok személyét.

Ezen a sajtótájékoztatón elhangzott még, hogy a színház törekszik a sokszínűségre, ezért azon dolgozik, hogy minél színesebb, sokoldalúbb műsorral várhassa a közönség egyre szélesebb rétegeit. Műsorra kerül a 2012/2013-as évadban ezért operett (Offenbach Szép Helénája), vígjáték (Othello Gyulaházán), zenés ballada autentikus cigányzenével (A cigánytábor az égbe megy), klasszikusok (Gorkij Éjjeli menedékhelye és Vörösmarty Mihály Csongor és Tündéje), valamint egy ősbemutató: a Fábri Zoltán filmje alapján készülő Hannibál tanár úr. A klasszikust a kortárssal ötvözi A helység kalapácsa, melyben Petőfi vígeposzához Ferenczi György ír blues-zenét.

A stúdióban még két komédiát mutatunk be: Adáshiba (Szakonyi Károly), és Vaknyugat (Martin McDonagh) címmel.

A gyerekeket Szabó Magda Tündér Lalája várja a nagyszínpadon, és népmesék a stúdióban.

Létrehoztunk egy saját konstrukciót is:

A színházszeretőknek, hűséges bérletvásárlóinknak szeretnénk kedvezni ezzel a lehetőséggel. Amennyiben 1990 Ft-ért valaki megvásárolja a Csiky kártyát, Kaposváriként 15%, vidéki színház látogatóként 20% kedvezményt kap egy nagyszínpadra és egy stúdióra vonatkozó (a 2012/13-as évadra kiadott) színházbérlet vásárlásához. Ezen kívül, a színház saját produkciói közül, egy szabadon választott előadásra ingyen jegyet adunk. Az első 50 kártyatulajdonost a Csiky Gergely Színház meghívja az évadzáró gálára. A gála előtt egy héttel pedig az addig belépett kártyatulajdonosok közül újabb 50 főt sorsolunk ki, akik szintén meghívást kapnak

Megkezdődött a bérletárusításunk, amit a héten a város egyik hipermarketjébe történt kitelepüléssel szeretnénk megkönnyíteni Kaposvár lakói számára.

Ennyi újdonság az, amiről jelen pillanatban beszámolhatok. Örömmel teszem, hiszen minden lehetőséget meg kell ragadni, hogy a színházat, a színházba járást népszerűsíthessük.

Köszönjük a megkeresésüket!

Üdvözlettel:

Rátóti Zoltán

igazgató

Csiky Gergely Színház

Cikkünk megjelenése után a következő levelet kaptuk Rátóti Zoltántól:

Tisztelt szinhaz.hu!

Először is azt kérem, hogy levelemet közöljék a szinhaz.hu-n.

Mintegy másfél hónappal ezelőtt ígéretet tettem Önöknek, hogy reagálni fogok a szerződtetésekkel és a következő évadunk meghirdetésével kapcsolatos érdeklődésükre. 2012. április 3-án el is juttattam Önökhöz egy közleményt. Ezt megjelentették – köszönet érte, ám eléje írtak bizonyos kérdéseket, mely kérdésekkel én nem találkoztam. Így olyan színben tüntettek fel, mint aki nem a neki feltett kérdésekre válaszol.

Módszerüket elfogadhatatlannak tartom. Kérem, hogy a nyilatkozatot is, és a hozzájuk kapcsolt kérdéseket is vegyék le honlapjukról.

Tisztelettel,

Rátóti Zoltán

a kaposvári Csiky Gergely Színház igazgatója

süti beállítások módosítása