Újabb rangos fesztiválra kapott meghívást a Korijolánusz

A HOPPart podukciója április 22-én és április 23-án, összesen három alkalommal lesz látható a neves müncheni Radikal Jung Fesztiválon.

A Radikal Jung Fesztivál az ifjú rendezők fesztiválja, mely Németország és a más országok fiatal rendezőinek nyújt bemutatkozási lehetőséget. Utoljára 2008-ban Bodó Viktor mutatkozott be egy grazi rendezésével, az Alice-szal. Polgár Csaba a második magyar rendezőként lesz a fesztivál vendége.

Az előadások mellett egyéb szakmai programokra is sor kerül a szemle kilenc napja alatt. Április 22-én az előadásról beszélget a társulat egy moderátor vezetésével, másnap délelőtt Polgár Csaba németországi rendezőhallgatókkal találkozik; a fesztivál utolsó napján pedig az összes meghívott rendező tart közös közönségtalálkozót.

A Radikal Jung Fesztivál teljes programja itt elérhető.

Az előadásról:

"Coriolanus római nemes, konzul, politikai főmufti. De lehetne akár magyar is. A római nép és vezére közötti konfliktus létrejöhetne akár itt és most is. Shakespeare Coriolanusa lehetne akár Korijolánusz is. A HoppArt előadásának beszédes címe a rendezői koncepció lényegét sűríti magába: Polgár Csaba és színészei a ma nyelvén beszélnek a Shakespeare-darab ma is aktuális társadalmi problémáiról.

Az előadás ragaszkodik a Coriolanus történetéhez, de a darab szövege jelentős átalakuláson ment át. Gáspár Ildikó és Bánki Gergely vágott, átírt, beleírt, így könnyedebbé, maibbá tette a szöveget. Shakespeare figuráit alapvetően mai köznyelven beszéltetik, aminek köszönhetően a történet rögtön a közönség közelébe férkőzik. Sőt, be is vonja: a szereplők többször kiszólnak a nézők alkotta római polgárok tömegéhez. Felszólítják, hogy gondolkodjon! A néző pedig rögtön párhuzamot fedez fel az előadásban megjelenő és a maga körül tapasztalható társadalmi problémák között.

Korijolánusz alapkonfliktusa örök életű és jobbára feloldhatatlan: a hatalomtól megbódult vezér nemtörődömsége felbőszíti a nyomorgó népet, amely fellázad és mindenáron ki akarja harcolni, ami neki jár. Persze nézőként, hiszen mi is a „nép” vagyunk, gondolkodás nélkül a lázadozóknak adnánk igazat, Shakespeare esetében azonban nem ennyire egyszerű a képlet." (Szerző: Márton Imola)

korijolanusz_foto_Borovi_danielfotó: Borovi Dániel

Korijolánusz

Szereplők: 
Baksa Imre, Bánki Gergő, Barabás Richard, Drága Diána, Friedenthal Zoltán,

Herczeg Tamás, Kiss Diána Magdolna, Máthé Zsolt, Szilágyi Katalin, Takács Nóra Diána, Terhes Sándor
Produkciós asszisztens:  Matók Szilvia
Grafika:  Borovi Dániel
Jelmez és díszlet:: Izsák Lili
Zenei munkatárs: Matkó Tamás
Dramaturg: Gáspár Ildikó
Rendező: Polgár Csaba

süti beállítások módosítása