Dsida Jenő-estet rendeznek Szatmárnémetiben

Április 11-én, a költészet napján, 18 órától az egyetemes magyar irodalom egyik állócsillagát idézik meg a Szatmárnémeti Északi Színház Ács Alajos stúdiótermében.

Dsida Jenő kivételes képességű költő, nagy tehetséggel megáldott, érzékeny lélek. A kínok, bajok roncsolták testét, de szellemét csiszolták, és költészetét igazgyöngyé nemesítették.

Őt idézik hittel és alázattal Bogdán Zsolt, Kovács Éva és Csutak Réka színművészek.

Az est szerkesztő-rendezője Szugyiczky István.

Az előadásra belépőjegyek a színház jegypénztárában 12 lejes egységáron válthatók hétköznap 10 és 17, szombaton 10 és 13 óra között, illetve előadás előtt egy órával.

dsida-plakat

„…Hallottunk-e egyebet évek óta, mint hogy meghalt a vers? Nagyképű, hamis pátoszú álpapok naponta mondanak halotti beszédet fölötte, s a két látó szemére megvakított, zaklatott ember már-már csakugyan hajlandó halottat látni az üres koporsóban. A vers a természettel egybeolvadó művészet, a legnagyobb a legtökéletesebb, a rezgő emberi lélek minden sziromnál finomabb szövésű virága

Egyszerű és áhítatos, hívő lelkemnek hadd maradjon csoda, megmagyarázhatatlan örökké titokzatos… Csak azt lássam, hogy sok, sok éhes ember van együtt és kéri a verset mint a kenyeret…!

Az én költészetem:
fehér ház, soha be nem költözött,
kicsi fillér a jók pénztárcájában,
margaréta a rózsafák között.

Az én költészetem:
folyóra-hajló felvirágzott fák,
s ha majd csónakos, nagy útra kelek
minden szirmukat a fejemre szórják.”

/Dsida Jenő/

süti beállítások módosítása