„Egypercesek-színpadra!” - Gála az Örkény Színházban

2012. április 15-én középiskolások gálaműsorára kerül sor az Örkény Színházban. Örkény István Egyperces novelláiból színpadi produkciók készítésére írt ki pályázatot az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet. Nagy érdeklődés kísérte a felhívást, az ország legkülönbözőbb pontjairól összesen 73 iskola jelezte részvételi szándékát. Az előzetes válogató során legjobbnak ítélt előadások kerülnek bemutatásra az Örkény Színházban. E jeles esemény egyben verseny is, melynek során a legkimagaslóbb három előadást külön is jutalmazzák majd.

Mi vár a gálán?

Örkény István születésének 100. évfordulója tiszteletére az OSZMI a középiskolás (15-19 éves) korosztályt megcélozva színpadi produkciók létrehozására versenyt hirdetett a szerző „Egyperces novelláinak” felhasználásával. A maximum 10 perces színpadi játék műfaji megkötések nélkül, tetszőleges "Egyperces” felhasználásával készülhetett. Az elkészült produkciókról készült DVD-anyaggal lehetett nevezni a szervezőknél. A beküldött felvétel egyben selejtező is volt, ezek alapján döntött a zsűri. A legjobbnak ítélt 10-15 alkotás kap lehetőséget a gálán való bemutatkozásra, melyet az OSZMI szervez az Örkény Színházban 2012. április 15-én, 15 órától.

orkeny-istvanforrás: orkenyistvan.hu

A zsűriben dr. Ács Piroska (az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet igazgatója), Gálffi László(színművész) és Radnóti Zsuzsa (dramaturg, Örkény Istán özvegye) foglal helyet.

Jegyek kaphatóak az Örkény Színház jegypénztárában és szervezésén. Jegyár: 500 Ft.

Annak, aki egy-egy percet még eltöltene e hírnél:

HÍREK ÉS ÁLHÍREK

Szenvedélyes hírlapolvasó vagyok. Reggelente örömmel veszem kézbe a friss újságot, és átolvasom elejétől végig.

Minek szól ez az érdeklődés? Mindannak, ami tegnap óta történt, az öt világrész eseményeinek. Minthogy ezt a kívánságot százmilliók osztják, kialakult egy mindent behálózó hírszolgálati szervezet.

Kábelek, riporterek, képtávírók, telsztárok, szerkesztőségek, nyomdák ontják az érdekesnél érdekesebb híreket. Mindez óriási összegeket emészt föl. A minap rájöttem, hogy erre semmi szükség.

Hogyan született meg bennem ez a felismerés?

Egy hónapot töltöttem külföldön. Hamarosan hiányozni kezdett a reggeli újságolvasás. A második hét végén kezembe akadt egy régi pesti újság, melybe a villanyplatnit csomagoltuk. Kicsomagoltam, elolvastam. Olvasás közben azon kaptam magam, hogy a régi hírek ugyanolyan érdekesek, mint a frissek.

Ez a tapasztalat elgondolkoztatott. Ha a régi híranyag semmivel sem unalmasabb, mint az új, akkor talán az sem fontos, hogy amit elolvasok, megtörtént-e, vagy sem. Lehetséges, hogy kíváncsiságom beéri álhírekkel is.

Próbát tettem. A próba sikerült. Az alábbiakban ismertetek néhány érdekes hírt, amelyet néhány óra leforgása alatt, minden különös fáradság nélkül, az ujjamból szoptam. Remélem, hogy ezek a meg nem történt események olvasóim kíváncsiságát is kielégítik. Ez igen nagy jelentőségű esemény lenne.

A SZÍNÉSZ HALÁLA

Ma délután az Üllői út egyik mellékutcájában eszméletét vesztve összeesett Zetelaki Zoltán, a népszerű színművész.

A járókelők bevitték a közeli klinikára, de ott hiába próbálták a tudomány legújabb vívmányaival - még vastüdővel is - életre kelteni. A jeles színész, hosszú haláltusa után, este fél hétkor kiszenvedett; tetemét átszállították a Bonctani Intézetbe.

A Lear király esti előadása e tragikus esemény ellenére is zavartalanul folyt le. Zetelaki késett ugyan egy kicsit, s az első felvonásban feltűnően fáradtnak látszott (néhol szemlátomást a súgó segítségére szorult), de aztán egyre jobban magára talált, s a király halálát már olyan meggyőző erővel jelenítette meg, hogy nyíltszíni tapsot kapott érte.

Utána hívták vacsorázni, de nem ment. Azt mondta:

- Ma nehéz napom volt.

MAKACS SAJTÓHIBA

Helyreigazító közlemény

Lapunk keddi számában hírt adtunk arról, hogy a svéd tudományos akadémia díszdoktorrá avatott egy magyar tudóst - akit - őszinte sajnálatunkra - "dr. Pálpéter Péter Pál" néven említettünk. Ráadásul nemcsak a szövegben, hanem a tudósítás címében is hibásan közöltük a Pálpéter Péter Pál nevet.

A jeles magyar tudós neve helyesen: doktor Pálpéter Péter Pál.

süti beállítások módosítása