Ókovács szerint puha az átállás az Operában

"Kinyírnak minket" - állította Tokody Ilona, az Operaház távozó énekese egy interjúban. Többek között erre a nyilatkozatra reaglt Ókovács Szilveszter a Magyar Nemzetnek. Lapszemle.

“Tízéves folyamatot fejezünk be, amelynek a végére 34-re apadt a közalkalmazotti státusú énekesek száma. Az ő szerződésüket átalakítjuk, megváltozik a jogviszonyuk. Az idei évadban, amelyet a korábbi vezetés állított össze, a magas szerepkategóriákban az úgymond külsős művészek - például Miklósa Erika, Rost Andrea, Fekete Attila vagy Kiss B. Attila - ötszázötven kitűzést kaptak, míg a belsősök száztízet. Az Operaház közalkalmazottjai számuk alapján sem tudnák már ellátni a főszerepeket. Átlagéletkoruk ötven év fölötti, vannak egészen kiváló, és vannak a pálya lejtőjére került művészek is közöttük. És valóban, nem normális közpénzből énekeseket tartani úgy, hogy esetleg fél évig nincs előadásuk. Ha fellépnek, jól megfizetjük őket, olyan gázsit adunk, amely többszöröse az eddigi közalkalmazotti szerepdíjnak. Innentől tehát mindenkit szerepre fogunk szerződtetni. Ez általános gyakorlat, a világon mindenütt örömmel fogadják el esetenként ugyanezek az énekesek. Idehaza miért probléma?” – vetette fel Ókovács Szilveszter a Magyar Nemzetnek.

okovacs

Úgy látja, puha az átállás is. “A belsős énekesek közalkalmazotti státusa gyakorlatilag 2013-ra szűnik meg: hat-nyolc hónap átlagkeresettel járó felmentési idő, aztán hat-nyolc havi végkielégítés jár, és szerdán szinte mindenki kapott új, komoly összegű szerződést a jövő átmeneti évadra, miközben ezen kollégák 80 százaléka felveheti a művésznyugdíjat is. Nem tudom elfogadni, hogy ezt valaki kinyírásként értékelje - körül kell nézni a mai Magyarországon, látni kell mások erőfeszítéseit, és egy kicsit szerényebbnek kell lenni. Szerencsére az énekeseinkre ez a látásmód általában nem jellemző, büszke vagyok rájuk, hogy elfogadták a nonszensz helyzet tarthatatlanságát. Néhányan viszont nem, ezért került az összművészet temploma mint botránytéma egy pornószínésznő fedetlen keblei alá több napon át a legolvasottabb bulvárlapban. Ezúton is gratulálok a károkozáshoz” – fogalmazott az Operaház megbízott igazgatója.

Elárulta, az énekeseken, karmestereken kívül száztíz kollégát kell elküldeni, és az énekkar, a zenekar létszáma is csökken. “Nagyon jó szakembereknek kell távozniuk a műhelyekből is, de főleg az énekkari létszám válik kritikussá. Az Erkel Színházat jövő márciusra szeretnénk próbaüzem alá helyezni, de a műsorszerkesztés mindig azon borul fel, hogy ekkora énekkar nem tud két, szinkronban futó darabban helytállni. Egy év múlva ilyenkor muszáj lesz a kórus és a zenekar létszámát is bővíteni. És ahhoz kell majd műszak is...” – tette hozzá Ókovács Szilveszter.

A teljes interjút a Magyar Nemzetben olvashatják.

süti beállítások módosítása