Színházbérletet tervez felvidékieknek a győri színház

Bérletes előadás-sorozat indítását tervezi felvidéki magyaroknak a Győri Nemzeti Színház. A különleges adottságokkal, egyebek között hatalmas színpaddal rendelkező teátrum győri székhelyére invitálja nagyszínházi előadásaira a Szlovákiában élő magyarszínházbarátokat - mondta Forgács Péter igazgató.

A színpad méreteihez alkalmazkodó díszletek szinte lehetetlenné teszik a nagyszínházi produkciók utaztatását, az úgynevezett tájolást, nem is szólva az ezzel járó költségekről. Ezért gondoltak arra, hogy fordítanak a dolgon, és a felvidéki nézőket invitálják a teátrumba - ismertette az elképzelést a színidirektor, utalva arra, hogy a színháznak jelenleg is vannak bérletesei a Csallóközből.

forgacspeter Az ötlet körvonalazódását követően a Felvidékről színházszerető embereket, pedagógusokat és közművelődési szakembereket, polgármestereket és a magyar tradíciókat ápoló kulturális egyesületek vezetőit, véleményformálókat és a szlovákiai magyar nyelvű sajtó képviselőit hívták meg egy előadásra, hogy lássák, mit tud a színház társulata és mit tud technikailag, látványban a színház épülete. Az ismerkedő beszélgetésen pedig a teátrum vezetői felvázolták elgondolásaikat, és kérték partnereik javaslatait.
"A Felvidéki színházbarát elnevezésű bérlet létrehozása nagyon nagy dolog lenne" - vélekedett Forgács Péter. Hangsúlyozta: nem akarnak rivalizálni a szlovákiai települések művelődési házaival, amelyek befogadó színházként általában kamaradarabokat játszanak, hiszen a győri teátrum olyan előadásokat ajánl, amelyekhez a nagyszínházi környezet és a hozzá illeszkedő színpadtechnika elengedhetetlen.
Ha az érdeklődés csekélyebb lesz annál, hogy önálló felvidéki bérleti sorozat indulhasson - ehhez 650 bérletnek kellene gazdára találnia - akkor sem maradnak hoppon a győri előadásokra kíváncsi határon túli színházbarátok. Nekik a már futó bérletek valamelyikét ajánlják fel - latolgatta az eshetőségeket az igazgató, hozzátéve, hogy az utazással kapcsolatos esetleges nehézségekre is találnak megoldást. Igény esetén a színházlátogatók autóbuszos utaztatását is megszervezik, hogy ne legyen gondjuk a parkolással, és ne kelljen lemondaniuk az egy pohár pezsgőről az előadások szünetében az autóvezetés miatt.
A győri színház felvetésének - úgy tűnik - kedvező a fogadtatása. Több telefonhívást kaptak máris, a hívók a részletek felől érdeklődnek - mondta az igazgató. Fontos részlet, hogy a jövő évadra szóló bérletek értékesítése májusban indul. Eszerint a nyár folyamán derül majd ki, hogy el tud-e indulni a Felvidéki színházbarát bérlet a győri nemzetiben.

Forrás: MTI

süti beállítások módosítása