Schiff András Marionett Színházzal játszik New Yorkban

Rövid amerikai turnéra megy májusban Schiff András zongoraművész a híres salzburgi Marionett Színházzal. Debussy Játékdoboz című darabját fogják előadni kétszer a New York-i Carnegie Hall Zankel-termében, egyszer pedig a Princeton Egyetemen, New Jersey-ben.

schiff_andras

Nem először játszik a Marionett Színházzal:

Schiff András és a salzburgi Marionett Színház kapcsolata nem új keletű, a színház már fellépett a zongoraművész által az ittingeni kolostorban alapított svájci fesztiválon, szerepeltek együtt a bécsi Konzerthausban és a salzburgi Tartományi Színházban.
Az esztendő végén, november közepétől december közepéig a Marionett Színház Párizsban vendégszerepel, a Theatre Dejazet-ban. Előadják A nibelungok gyűrűje című Wagner-tetralógia két órányira rövidített báb- és élő szereplős változatát, amelynek nemrég volt a salzburgi bemutatója, és amely koprodukcióban készült az ottani Tartományi Színházzal.
A színház öt olyan produkciót is létrehozott, amelyet nemcsak Franciaországban, hanem Amerikában is szívesen látna a közönség: a rövidített Ring mellett A varázsfuvola, A zene hangja, a Jancsi és Juliska és új produkciójuk, az Alice Csodaországban sorakozik a listán.

marionettek
Schiff Andrásról saját szavaival:

"A karmesterség számomra olyan tevékenység, amely szervesen hozzátartozik zeneiségemhez, kiegészíti a zongorázást. Egy pillanatig sem képzelem azt, hogy karmester vagyok, csupán egy muzsikus , akit minden érdekel."

"Igen, mondhatom, hogy alapjában véve boldog vagyok, amit sokan nem tudnak nekem megbocsátani. Az egyetlen fájdalmam, hogy zeneszerzõ is szeretnék lenni, ehhez azonban semmi tehetségem nincsen. Kár!"

"A technika terén teljes idióta vagyok, és valóban idegenkedem a gépektõl. Autót sem vezetek, ez már így is marad (ellenben nagyon szeretek gyalogolni). A mobiltelefont és a computert mégis megszerettem, mert mindkettõ megkönnyíti az életet. A lényeg az, hogy ne legyünk a készülékek rabjai. Használjuk õket ésszerűen és módjával. Iszonyatosnak találom, hogy sokan az idejük nagy részét az Interneten töltik. Ez egy eszköz, nem egy cél. Az igazi tudást, olvasást, múzeum–látogatást és zenehallgatást nem pótolhatja."

"Rajongok a magyar kultúráért, irodalomért, Bartókért és Kurtágért, ezért ez számomra egy nagy megtiszteltetés. Hogy mivel jár? Semmi mással, mint amit különben is csinálok. A könyvemben leírtam, hogy mikor elõször jártam Amerikában , az embereknek ott Magyarországról két név jutott az eszükbe: Zsazsa Gabor és Bela Lugosi. Ez borzalmas. El kell érjük, hogy azonnal Bartók, Ady , József Attila neve merüljön fel."

süti beállítások módosítása