Márta István: a seb gyógyíthatatlan

Márta Istvánnal, a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofi Kht. ügyvezető igazgatójával, az Új Színház volt igazgatójával készített interjút az Index. Szemléztük.

Az Index cikkéből:

Arról, elege lett-e a pesti kultúrpolitikai játszmákból Márta István így nyilatkozott: “Való igaz, hogy úgy érzem, nincs rám szükség Budapesten, bár többen, több helyről kerestek állásajánlatokkal. Pécshez több szempontból is kötődöm: rendeztem ott, és a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) művészeti vezetője vagyok.  Olyan támogatást kapok  a városvezetés részéről, hogy a Zsolnay Kulturális Negyed igazgatásával életem egyik legnagyobb feladata előtt állok”.

Elárulta, hogy Páva Zsolttól sikertelen pályázata után pár nappal kapta a felkérést. A felvetére, miszerint felfele bukott gy reagált: “Semerre sem buktam, egyszerűen egy  más helyzetbe kerültem. Egy működő, prosperáló társulat életét vágták ketté. Tragédia, hogy az ottmaradók közül sokan telefonálnak, jönnek hozzám, és én nem tudok rajtuk segíteni. A seb gyógyíthatatlan”.

martaistvan

Fotó: Huszti István / Index

A kérdésre, mennyire volt disszonáns, hogy harcol az Új Színházért, a pályázatáért, miközben már tudta, hogy a saját jövője megoldott, azt felelte nincs összefüggés a múlt és jelen közt,  bár sokan gondolják, hogy ez egyfajta politikai kárpótlás, de ez butaság. “Való igaz, hogy nehéz helyzetbe kerültem az időzítéssel.. Már előbb bekövetkezett volna a kinevezés, de én kértem, hogy minél tovább halasszuk a bejelentést, mert az utolsó pillanatig szeretnék harcolni az Új Színházért. Nem magam miatt, hanem a társulatért. A csapatot időben értesítettem, sőt azt is lemodelleztük, hogy mi történik akkor, ha Tarlós visszavonja a döntését. Szerettem volna a színészeket, a műszakot és a művészeti munkatársaimat  biztonságban tudni, de nekem is lépnem kellett” – fogalmazott Márta István, aki állítása szerint hitte, hogy “a ráció és politikai észszerűség megfordítja a főpolgármester döntését, de nem így történt”.

Arról, hogy Eperjes Károlynak mennyiben van köze a történtekhez csak annyit mondott: “Nem tudni. Szeretném lezárni már ezt az időszakot. Azt a mondatot viszont, hogy a főpolgármester egy év múlva megnézi, miként működik az Új Színház, komolyan veszem. Sok mendemonda forgott országszerte Eperjesről és mások szerepéről de ezeket nem kommentálnám. Nincsenek tanúk, bizonyítékok. Egyet tudok, hogy az egyszemélyes politikai döntés nagyon megalázó, sőt tragikus  helyzetet teremtett sokak számára. A menedzsment már elment a színházból és távoznak a vezető színészek: Gáspár Sándor, Pokorny Lia, Takács Kati, Hirtling István, Száraz Dénes, Galkó Balázs, de maga Eperjes Károly is”.

A Pécsi Kulturális Központról is beszélt. “Tizenegy igazgatóság tartozik hozzám, 102 saját munkatárssal. Közel másfél milliárdos a tervezett költségvetésünk. Egyedi, csak erre a területre jellemző programokat, rendezvényeket szeretnénk megvalósítani.  Ilyen lesz az április 27-én kezdődő I. Zsolnay Kulturális Fesztivál.  A „Zsolnay” első sorban a pécsieké, de tudnunk kell megszólítani a régiót, az országot, majd pedig a környező országok kultúrát szerető polgárait is” – összegzett Márta István.

süti beállítások módosítása