Amikor kiürül a kassza - Hogy állnak színházaink?

Különös helyzet állt elő például a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház idei működésében: a teátrumnak egyelőre nincs 2012-es, elfogadott költségvetése, aminek az az oka, hogy egyelőre tisztázatlanok a fenntartói viszonyok. Lapszemle.

A Nol.hu cikkéből:

A színház eddig a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei önkormányzat fenntartásában működött, ám az Országgyűlés döntése értelmében a megyei önkormányzatok intézményei 2012. január 1-jétől automatikusan állami tulajdonba kerültek, kivéve a színházakat. Ennek megfelelően Nyíregyháza város önkormányzata határozott arról, hogy 2012. február elsejével átveszi a színházat a megyétől. Csakhogy ez máig nem történt meg. Most exlex állapot van: a megye már nem akar foglalkozni a színház dolgaival, a város pedig még nem tud.

Az elmúlt két évben folyamatosan csökkent a Pécsi Nemzeti Színház állami és önkormányzati támogatása. 2010-ben 715, tavaly 674, idén 584 milliót kap a teátrum az országos és a helyi költségvetéstől. A legutóbbi 90 milliós csökkentés oka az, hogy az eladósodott önkormányzat 30 millióval kevesebbet szán a színházra, és így – a finanszírozási szabályok szerint – az állam kétannyival utal kevesebbet. Rázga Miklós, az intézmény tavaly kinevezett igazgatója szerint ez a pénz kevés lesz a zavartalan működéshez. Várhatóan csökkenteni kell a bemutatók és az előadások számát, és az is szóba jön, hogy megszüntessék a díszletműhelyt. Ez 15 dolgozó leépítését jelentené, amit Rázga semmiképp sem akar, hisz Pécsett amúgy is a rendszerváltás óta rekordmértékű, 13 százalékos a munkanélküliség.

A kaposvári Csiky Gergely Színház támogatása is drasztikusan csökkent: tavalyelőtt még 712 milliót utalt az állam és a város, tavaly viszont már csak 562 milliót. A színház a kieső összeget úgy tudta kigazdálkodni, hogy elköltötte tartalékait. Amúgy a Csikynek onnan volt spájzolt pénze, hogy készült a teátrum épületének – hozzávetőleg 6-7 milliárd forintba kerülő – felújítására. A tartalék elment, az állami-önkormányzati támogatás pedig ebben az évben már csak 457 millió.

A Szegedi Nemzeti Színház nagyságrendben mintegy nyolcvanmillió forinttal költhet kevesebbet 2012-ben, mint az előző évben. Gyüdi Sándor szerint igyekeznek nem, vagy nem jelentősen csökkenteni a bemutatók és az előadások számát, hiszen a színháznak jelentős részben állandó közönsége van, amely zokon venné, ha kevesebbet kapna a pénzéért, mint korábban. Így leginkább az egyes produkciók kiállítási költségein igyekeznek spórolni, de úgy, hogy azért a vizuális minőség ne szenvedjen csorbát.

A debreceni Csokonai Színház önkormányzati támogatása is csökkent: a tavalyi 393 millió forint helyett a teátrum idén 321 millió forintot kap. A kiesést csak némileg ellensúlyozza az állami támogatás összege, amely 2010-ben 472 millió, 2011-ben 413 millió, 2012-ben pedig 437 millió forint volt. Azaz míg a Csokonai Színház tavaly összesen 806 millió forint állami és önkormányzati támogatást kapott, idén a források összege 758 millióra esett vissza.

Nemcsak a következő évadkezdés, de már az idei szezon befejezése is kérdésessé válhat az egri Gárdonyi Géza Színházban – legalábbis ezt sugallta Blaskó Balázs direktor nemrégiben, egy kereskedelmi televíziónak adott nyilatkozatában. Szavai szerint a teátrum vezetését tavaly 25 millió forintos hiánnyal vette át, ám ez az összeg a felhalmozódó tartozások miatt 2011. május elejére már elérte a 65 millió forintot.

A miskolci színház mostani szezonra szóló költségvetése 917 millió forintról indult, ami eleve 58 millió forinttal kevesebb volt az előző évi keretnél. A szigorú takarékossággal tervezett büdzséből tíz nappal az évadnyitó előtt 88 millió forintot zárolt az önkormányzat, emiatt újra kellett tervezni az évadot. Időközben Halasi Imrét, a teátrum vezetőjét felállították a székéből. Kiss Csaba pályázaton nyerte el helyét, júniustól igazgatja majd a miskolci színházat.

A Nol.hu cikkét itt olvashatják.

 

 


süti beállítások módosítása