Harminchatok - kabbalisztikus színházi játék

A Harminchatok alkotóközössége kabbalisztikus, zenés színházi játékra hívja a nézőket. A közönséget egyszerre vezetik végig egy szertartás mozzanatain és egy Lyuta nevű falu történetének meghatározó eseményein. A nézők nem pusztán szemlélői a történetnek, aktív jelenlétük által elevenednek meg Lyuta lakói – a darabbéli közösség tagjai. 

Egy legendáról:

Miről ismerjük fel, ha egy Igaz Emberrel találkozunk? Külsőleg semmiben sem különböznek, sokszor maguk sem tudják, hogy kiválasztottak. Harminchatan vannak. Ha csak egy is hiányozna közülük, az emberiség egy óriási kiáltással megfulladna. Egy közösség kabbalisztikus, zenés szertartást rendez az idegen tiszteletére, akiről azt sejtik, hogy egy lehet a köztünk járó igaz emberek közül.

A talmudi legenda szerint harminchat igaz ember hordozza a vállán a világ egész súlyát. Külsőleg semmiben sem különböznek, sokszor maguk sem tudják, hogy kiválasztottak. Ha csak egy is hiányozna közülük, az emberiség egy óriási kiáltással megfulladna. Kiszámíthatatlan, hogy balsors, vagy szerencse lépdel egy igaz férfiú nyomában. Ha szerencsétlenség ér egy igaz embert, az mindennél szörnyűbb csapásokkal jár, de ha jó sors jut neki osztályrészül, abból részesül minden körülötte élő is.

A darabról:

Messiás-váró idők közepette egy fiatal idegen érkezik Lyutába. Mordecháj a Harminchatok körüli hiedelmeket meglovagolva, ártatlannak induló játékaival hisztériát kelt, és felforgatja a közösség életét. A különleges kisugárzású fiú apró trükkök segítségével hiteti el a lyutaiakkal, hogy ő is egy a harminchat Igaz ember közül. Szinte észrevétlenül a rajongás középpontjában találja magát, Szent szereppel ruházzák fel, amely a kezdeti könnyű dicsőség után bekebelezi, és eluralkodik rajta. Végül másokat is magával rántva válik mártírrá, így beteljesítve a valódi Igaz emberek sorsát.

Az előadásnak a – több mint 50 éve funkcióját vesztett – Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga ad otthont, amely csupán pár éve látogatható. A tágas, szakrális térben egyszerre van jelen és mozog együtt az összes szereplő, a zenészek és a nézők is.

harminchatokfotó: Téri Gáspár

A Harminchatok zenei anyagát részben tradicionális zsidó dalok, részben pedig az előadásban játszó zenészek - Ajtai Péter (nagybőgő), Darvas Kristóf (tangóharmonika) és Vázsonyi János (szaxofon) - eredeti zenéi képezik.

A darab főbb szerepeit alakító színészek mellett a próbafolyamatot civil résztvevők – a budapesti Dózsa György úti zsinagóga közösségének tagjai – kísérték végig, akik az előadás szereplőiként is láthatók.

Az előadás teatralizált formában használja a hagyományos péntek esti szertartás elemeit. Végigvezeti a nézőket a szombat köszöntésétől a kiddusig, a szertartás keretei között bontakozik ki a történet. Minden előadás egy alkalmi közösség (a szereplők és az előadás aznap esti nézőinek közös) szertartásává válik.

 

Boross Martin: Harminchatok

egy álmessiás története

-kabbalisztikus játék-

Készült André Schwarz-Bart és Jiří Langer

történeteinek, valamint valós események felhasználásával

Szereplők: Kárpáti Pál, Bánki Gergő, Szabó Domokos, Czakó Julianna, Tóth József, Keserű Imre, Kárpáti Péter,

Tucker András, Fischer Balázs, Kollányi Irén, Gácser Kornélia , Boross Blanka

Zene: Ajtai Péter, Darvas Kristóf, Vázsonyi János

Konzultáns: Kárpáti Péter

Produkciós vezető: Rácz Anikó

 Díszlet kivitelezés: Boros Lőrinc, Fischer Balázs

Jelmez kivitelezés: Gácser Kornélia

Grafika: Fischer Balázs, Téri Gáspár

Dramaturg: Sebők Borbála

Látványtervező: Boros Lőrinc

Rendező: Boross Martin

Bemutató: 2012. április 15. 20:30

További előadások: 2012. április 16. 20:30, május 1., 2. 20:00

Helyszín: Rumbach Sebestyén utcai Zsinagóga

VII. Kerület, Rumbach Sebestyén utca 11-13.

Jegyfoglalás és információ:

Online: jegy@fugeprodukcio.hu Telefonszám: 0630 932 56 50

Bővebb információ:

http://szinhaz.blog.hu/media/image/2012-04-10/11872713/36ok_blogspot.com

süti beállítások módosítása