Ma van a költészet napja - Programajánló

Közös versmondással, irodalmi estekkel, rendhagyó tanórákkal ünneplik Pest megyében a költészet napját, de lesz versmegálló és versláb-szépségverseny is József Attila születésének 107. évfordulóján, illetve versbusz, és felolvasások vidéken.

kolto

MÉG A POMÁZI HÉV MEGÁLLÓJÁBAN IS ÜNNEPELHETÜNK!

Versmegálló fogadja a HÉV utasait szerdán tíz és tizennégy óra között a pomázi állomáson. Az érdeklődők nemcsak verset mondhatnak, énekelhetnek vagy csak hallgathatnak, de versképeslapot is kapnak ajándékba. Versek loboghatnak a szélben Telkin, ahol arra bíztatják a versrajongókat, hogy tegyék ki kapujukra kedvenc verseiket.

ITT TALÁLJA A BUDAPESTI PROGRAMOKAT

Kilencvenhat költő olvassa fel verseit a költészet napján, szerdán  Thália Színház Mikroszkóp Színpadán a második Versmaratonon, amely az idén kiegészül egy egynapos költészeti könyvvásárral. A délelőtt 11-től este 11-ig tartó rendezvény a Magyar Napló Kiadó, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap, a Magyar Írószövetség, a Magyar Rádió, a Thália Színház és a Könyves Szövetség szervezésében valósul meg.
Az Örkény Színház Mit érdekelne engem a költészet...? címmel kortárs magyar költők műveiből készült összeállítással ünnepli a költészet napját. A verseket Bíró Kriszta színész-rendező válogatta, a műsorban a színház színészei és meglepetésvendégek tűnnek fel.
Az Írók boltjában Benne vagy? címmel várják az érdeklődőket  10 és 19 óra között. A rendezvény keretében bárki felolvashatja kedvenc versét, emellett ismert költőkkel lehet találkozni. A meghívottak között van többek közt Kemény István, Gyukics Gábor, Kukorelly Endre, Mesterházy Mónika, Németh Gábor, Rácz Péter és Sajó László. Öt órakor egy flashmob keretében a József Attila című verset olvassák majd fel az egybegyűltek.
Erre a napra időzítette Bálint András rendhagyó irodalmi estjének a bemutatóját. A Radnóti Színház Úr és kutya című produkciójában a színész-igazgató Bajusszal, ötéves kutyájával lép színpadra. A műsor Babits Mihály, Bächer Iván, Byron, Esterházy Péter, Heltai Jenő, Kosztolányi Dezső, Karinthy Frigyes, Thomas Mann, Zelk Zoltán, Tóth Krisztina, Várady Szabolcs, Márai Sándor és O'Neill műveire épül.

Az Új Színházban Versvirágok című zenés előadóestre várják a közönséget, az est házigazdája: Galkó Balázs, közreműködik: Dinnyés József , 18.00-18.30-ig tart a program.
A Művészetek Palotájában Lackfi János és a Sajtkukacz együttes Radírmocskok és részeg elefántok műsorát nézhetik meg a látogatók a nap során több alkalommal.
A költészet napján Rogán Antal polgármester nyitja meg a Rózsavölgyi Szalont a megújult Szervita téri Rózsavölgyi Zeneműboltban. Elsőként Péreli Zsuzsa János vitéz illusztrációból látható kiállítás, emellett irodalmi estek, koncertek és színházi előadások várják az érdeklődőket áprilisban.
Az Erzsébet téri Akváriumban a Kávészünet együttes ad koncertet. A zenekar olyan klasszikus és kortárs költők verseit zenésítette meg, mint Petőfi Sándor, Radnóti Miklós, Ady Endre, József Attila, Varró Dániel, Karafiáth Orsolya vagy Lackfi János.
A költészet napján a Magyar Írószövetség Bajza utcai székházában 17 órakor rendezik annak a szavalóversenynek a döntőjét, amelyet a szervezet hirdetett középiskolások számára. A tizenkét döntős mindegyike egy Márai-költeménnyel és Márai egy kortársának versével lép a zsűri elé. A szavalóverseny zsűrijében mások mellett ott lesz Czigány György Prima Primissima-díjas költő, Szersén Gyula Jászai-díjas színművész, Kubik Anna Kossuth- és Jászai-díjas színművész, Kiss László, a Magyar Versmondók Egyesületének Radnóti-díjas elnöke, Szentmártoni János költő, a Magyar Írószövetség elnöke is.

A 16. kerületi Corvin Művelődési Házban Gyukics Gábor költő és a Vasvári Béla dzsessztrió közös műsora lesz hallható este hat órától. A rendezvényen a közönség is felolvashatja az addig a fiókban lapuló" műveit.nemen A József Attila Emlékhelyen már 10 órától kezdődnek a programok. Tíz órától drámajáték-foglalkozásokat tartanak kisiskolásoknak, emellett az intézmény Eszmélet című kiállítása ingyenesen lesz látogatható. A Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjteményben 15 órakor Gyermekrajz-kiállítás nyílik a költészet napi versillusztrációs pályázat munkáiból. A tárlaton mintegy 180 munkát állítanak ki a szervezők. A IX. kerületi programokat színesíti a Ferencvárosi Pincegalériában B. Müller Magda fotográfus Nem én kiáltok című este hat órakor nyíló kiállítása, illetve a magyar és a világirodalom verseit játszó Strófa Trió koncertje a Ferencvárosi Művelődési Központban este hat órakor.

A Vígszínházban április 14-én, szombaton 11 órától ünneplik a költészet napját Hegedűs D. Géza rendezésében. A műsorban a Vígszínház művészei működnek közre.
Huszadik születésnapját ünnepli szombaton és vasárnap a Magyar Versmondók Egyesülete a 11. kerületi Fővárosi Művelődési Házban. A programot szakmai konferencia nyitja szombaton tíz órakor, vasárnap öt órakor zenés versszínházi show-ra várják a közönséget. Fellép többek között Galkó Balázs, Gubás Gabi, Hajdu Steve, Pregitzer Fruzsina, Papp János, Lázár Balázs, Dolmány Attila, Deutsch Anita, Aradi Balázs, Zámbori Soma, Fridrik Noémi, Tóth Zsóka, Tenczler Timi és Rékai Nándor.  A költők ezúttal egymás verseit tolmácsolják, közreműködik például Lackfi János, Mezey Katalin, Ágh István, Serfőző Simon, Varró Dániel, Kukorelly Endre, Baranyi Ferenc és Vass Tibor. 
A zenei programok közül kiemelkedik Gerendás Péter, a Firkin, a Kávészünet, Huzella Péter, az Aphonia-Sajtkukacz, Dinnyés József, valamint Magyarórvári Viktor Kayamar fellépése. Versszínházi előadásrészlettel áll színpadra az Első Magyar Versszínház, a Bonyhádi Művészeti Műhely és a Budapesti Versmondó Klub siket és nagyothalló csoportja.

ITT TALÁLJA A VIDÉKI PROGRAMOKAT

A költészet napja pécsi rendezvényén szerdán délután kezdődnek a rendezvények a Pécsi Nemzeti Színház épületében, ahol három órán át folyamatosan hangfelvételről, színészóriások tolmácsolásában hangzanak el versek, irodalmi beszélgetéseket tartanak, és egy óriás születésnapi Kugler-tortát is megszegnek. Rázga Miklós, a Pécsi Nemzeti Színház igazgatója, az ünnepi műsor egyik szervezője elmondta: a költészet napjával kapcsolatos eseménysor szerdán 16 órakor kezdődik és egészen 19 óráig magyar színészóriások hangfelvételről idézik a legnagyobb magyar költők kiemelkedő, s közismert műveit. Többek között Kosztolányi Dezső, Pilinszky János, Ady Endre, József Attila művei hangzanak el olyan művészektől, mint Latinovits Zoltán, Sinkovits Imre, Molnár Piroska vagy Gobbi Hilda.  Az eseményen a pécsi Jelenkor irodalmi folyóirat is önálló standdal várja az érdeklődőket. Náluk a szerzők, Lackfi János, Meliorisz Béla, Méhes Károly, Keresztesi József, Halmai Tamás olvasnak fel, a folyóirat szerkesztői pedig a lap meghatározó költőinek verseit osztják meg a közönséggel. A rendezvényen villányi és tokaji borászok kínálják legfinomabb nedűiket, így a költészet iránt érdeklődők pohárral a kezükben élvezhetik a magyar líra legszebb műveit. Az ünnepi műsor egyik fénypontjaként a pécsi önkormányzat felajánlása nyomán egy hatalmas Kugler-tortát is megszegnek, amelyből mintegy 250 adagot osztanak szét a közönség tagjai között.   

A Veszprémi Petőfi Színház egyhetes költészet napi sorozata kedden este kezdődött: a játékszínben a Magyar Versmondók Egyesülete fennállásának 20. évfordulója alkalmából nyílt kiállítás, majd Wass Albert életművéből összeállított pódiumjátékot láthatott a közönség a Forrás Színház előadásában Silentium - Csendtől a szóig címmel.A költészet napján, József Attila születésnapján, szerdán reggel kilenckor indul útjára hatodszor a Petőfi Színház és a városi művelődési ház szervezésében a Versbusz, hogy különböző helyszíneken egész nap meglepetésekkel szolgáljon az irodalomkedvelőknek. Aki erre a buszra felszáll, azt Borteleki Gábor, Baky György, Kiss György és Dávid Roland énekes-gitárosok Cseh Tamás-dalokkal köszöntik. Pitti Katalin operaénekes, Kőrösi Csaba, a Veszprémi Petőfi Színház színésze és Bartók Zoltán, a TV2 riportere pedig József Attila-versekkel kedveskedik az utasoknak.

A Városi Művelődési Központ színháztermében rendhagyó zenés irodalmi kalandozásra invitálják a szervezők a város felső tagozatos diákjait. A Gyermekké tettél című produkcióban a reggeli szereplőgárdához csatlakozik Bencze Ilona és Hűvösvölgyi Ildikó színművész, valamint az esélyegyenlőség jegyében a fogyatékkal élő fiatalokból álló Hangadók zenekar. Az ajkai Molnár Gábor Műhely Alapítvány együttese két éve második helyezést ért el a Hangfoglaló hétfő című országos zenei versenyen. Ők első alkalommal muzsikálnak ezen a kulturális rendezvényen.
A Versbusz közreműködői délután részt vesznek a költészet napi városi ünnepségen a József Attila-szobornál, majd a Pannon Egyetemen látogatnak meg egy előadást és verseket mondanak az egyetemistáknak. A veszprémi nyugdíjasokat a Párizsban járt az ősz című ajándékműsorral lepik meg a szereplők, a nap végén pedig a középiskolás diákkollégiumban lépnek fel a színészek.

kezirat A Petőfi Színházban szerdán este Pálfy Margit Latinovits-estjére, csütörtökön pedig Dinnyés József zenés versiskolájába várják a közönséget. Pénteken Huzella Péter gyermekkoncertjével és Kézdy György Ákombákom című estjével folytatódik az egyhetes programsorozat. Szombaton napközben Petőfi Versmondó Találkozót, este pedig gyertyafényes versmondást tartanak a színházban, ahol még a jövő héten is folytatódnak a programok.
Veszprémben a Laczkó Dezső Múzeum is különleges programmal készül a költészet napjára: szerdán a "Minden bajban védelmező" - orosz fémikonok című kiállításban Dominek Anna Reményik Sándor-versválogatása és Korzenszky Richárd tihanyi perjel költészet napi előadása hangzik el.
Balatonkenesén Varga L. Krisztina Lélektükör című verseskötetét mutatják be a könyvtárban. Berhidán a művelődési házba várják a közönséget, ahol András könyvei címmel író-olvasó találkozó lesz Nagy Bandó Andrással.
Pápán Puskásné Tófeji Valéria Ünnepek című verseskötetét mutatják be a művelődési házban, majd Ifjú szívekben élek címmel diákköltők, -írók olvassák fel írásaikat. Az Esti Kornél Kávéházban pedig Verses piknik címmel magyar költők verseit olvassák fel, a programra bárki jelentkezhet kedvenc költeményével.
Devecserben a kastélykönyvtár olvasótermébe várják 9 és 15 óra között azokat a verskedvelőket, akik elszavalják vagy felolvassák kedvenc verseiket.
Balatonfüreden szerdán este Versek és mécsesek címmel irodalmi séta kezdődik a Pantheonban, a Lóczy Lajos Gimnázium és Két Tanítási Nyelvű Idegenforgalmi Szakközépiskola diákszínpadának közreműködésével. Hét órakor veszi kezdetét az ünnepi műsor az Anna Grand Hotel dísztermében, ahol Pitti Katalin operaénekes mellett Bencze Ilona, Hűvösvölgyi Ildikó és Kőrösi Csaba színművészek lépnek fel.

Hétórás versmaratont rendez Székesfehérváron A Szabadművelődés Háza: óvodásoktól szépkorúakig bárki előadhatja kedvenc versét, a cél, hogy adott idő alatt minél több vers elhangozzon.

A székesfehérvári Vörösmarty Társaság szerdán 17 órakor tartja költészet napi rendezvényét, amelyen a Szlovákiai Magyar Írók Társaságának tagjai lesznek a vendégek. 18 órától a Pelikán Kamaraszínházban mutatják be a mobilvers pályázat győztes alkotásait, továbbá a Vörösmarty Színház művészei verses összeállítással várják az irodalom iránt érdeklődőket.
Móron Mondok, mondok éneket címmel a Garabonciás együttes ad koncertet szerdán 18 órakor a Lamberg-kastély kisgalériájában. A műsorban mások mellett József Attila, Weöres Sándor, Nagy László, Faludy György, Buda Ferenc, Sarkadi Sándor és Hárs Ernő verseinek zenés változatai szerepelnek.
Április 16-án hétfőn délután Ülj le közénk és regélj! címmel a bicskei Petőfi Művelődési Központ rendez vers-, énekelt vers, próza- és mesemondó találkozót az irodalmat kedvelő gyerekek és fiatalok számára. A hagyományos rendezvényt 14. alkalommal szervezik meg.

Kecskeméten a Katona József Könyvtár és a Kortárs Művészeti Műhelyek Nonprofit Kft. közös irodalmi estjén Füzi László irodalomtörténész, a Forrás főszerkesztője két Kossuth-díjas költővel, Kányádi Sándorral és Buda Ferenccel beszélget a költészet napján.
Baján Bűnbe esett irodalmi hősök címmel Kiss Anna büntetőjogász, az Országos Kriminológiai Intézet (OKRI) kutatója tart előadást. Vajon milyen ítéletet szabna ki ma egy bíróság Édes Annára vagy Toldi Miklósra? És ha valóságos elkövetők lettek volna, miként büntették volna őket a saját korukban? - ezekre a kérdésekre is választ kaphatnak az érdeklődők. Pénteken Ikercsillagok címmel Papp János Kazinczy-díjas színművész önálló estjére kerül sor.
Kalocsán Gróf József költő, a Kalocsai Alkotók Körének tagja mutatkozik be a Tomori Pál Városi és Főiskolai Könyvtárban.
Kiskunfélegyházán a városi könyvtárban a költészet napja alkalmából verses összeállítást adnak elő József Attila zsengéiből Derekamban tizenhét éves izmok ringatóznak... címmel. Közreműködnek a Petőfi Sándor Gépészeti és Informatikai Szakképző Iskola diákjai; az ünnepségen lesz az Irodalmi Alapítvány díjkiosztója is.

Debrecen vezetői 1693. április 11-én vehették át I. Lipót kiváltságlevelét, amely szabad királyi városi rangra emelte Debrecent. Az évfordulót hagyományosan kulturális programokkal és ünnepi közgyűléssel ünnepli a város: átadják a Debrecen Város Díszpolgára, a Pro Urbe, a Debrecen Város Mecénása, a Debrecen Város Sajtódíja címet és a Kölcsey Ferenc-ösztöndíjat. A X. Debreceni Költészeti Fesztivál szerdán induló programjaiban kiemelt helyet kap a száz éve született Kiss Tamás költő munkássága: szerdán a verseiből rendezett szavalóesttel, majd csütörtökön emléktábla-avatással emlékeznek az egykor Debrecenben élt József Attila-díjas művészre. Az irodalmi estekkel tarkított programok között szó lesz a költészet és a vizuális-populáris kultúra találkozásáról, pénteken pedig fiatal írók és önképzőkörök mutatkoznak be.

Kapcsolódó cikk:

Átvinnénk a versnapot a túlsó partra

Átvinnénk a versnapot a túlsó partra

... - Metainkarn       Tandori Dezső: A DAMASZKUSZI ÚT   Most, mikor ugyanúgy, mint mindig, legfőbb ideje, hogy.   nu így.     Pilinszky János: EGYENES LABIRINTUS   Milyen ...»

 

Forrás: MTI

süti beállítások módosítása