Szabó György válogat a Thealterre

Idén 22. alkalommal, július 23. és 29. között rendezik meg Szegeden a Thealter Fesztivált, amely kívül-belül – azaz formailag és tartalmilag – is megújul. Lapszemle.

A változások több fontos területen is tetten érhetők lesznek. 2012-ben először vezetik be A fesztivál díszvendége kitüntetést és rangot, amelyet idén Pintér Béla és Társulata kap a Független Előadó-művészeti Szövetség (FESZ) tagságának szavazatai alapján. A független társulat repertoárjának legjelentősebb előadásait mutatja be a fesztiválon.

A megújulás második szintje leginkább a korábbi Alternatív Színházi Szemle működési elvére hasonlít: a felkért válogató – az idei évben Szabó György – a FESZ-tagok legújabb független színházi előadásaiból választ ki öt szemleprodukciót.

Mindezek mellett, Magyarország egyetlen évente jelentkező színházi fesztiváljára ezúttal egy különleges pályázat segítségével is lehet készülni produkcióval. A helyspecifikus pályázat (innen letölthető: PDF, 264 KB) a társadalmi nyilvánosság tereihez és azok problémáihoz kötődő, a helyi közösségeket megszólító helyspecifikus alkotások létrejöttét támogatja.

thealter

Magyarán olyan előadó-művészeti projekteket várnak, amelyek az adott probléma helyszínét szervesen kapcsolják mondanivalójukhoz, és nem csupán díszletként használják azokat, hanem a helyi közösségi történelem részének tekintik. A cél, hogy olyan csoportokat is megszólítsanak és elgondolkodtassanak, akik kevésbé fogékonyak a színházra.

Az április 22-ig beérkező pályázati anyagokat egy szakmai zsűri bírálja el, melynek tagjai: Egyed Erika (SZTE kulturális szervező), Szalai-Szabó István (színházi szakember) és Szemerey Samu (építész, urbanista).

A projekt előkészítésére és megvalósítására rendelkezésre álló időtartam: 5 nap a fesztivált megelőzően, illetve a fesztivál ideje alatt. Az alkotást a THEALTER FESZT keretében (2012. július 23-29.) kell bemutatni a felkért szakmai zsűri előtt, két alkalommal. A projekt megvalósításához a kiválasztott pályázók szállást (3 ágyas kollégiumi szobákban) és bruttó 500 ezer forintos anyagi támogatást kapnak. A projektben dolgozók száma nem haladhatja meg pályázónként a 6 főt.

A thealteresek idén is igyekeznek színes és ingyenes kísérőprogramokat szervezni: lesz utcaszínház és workshop is. 2012-ben imét megjelenik az Ex-stasis, a fesztivál ingyenes napilapja, lesz Thealter Rádió és naponta frissülő Thealter-blog. A megújult fesztivál ezúttal is vendégszerepel ajándékprogrammal a szegedi Csillag Börtön Dankó Pista fesztiválján.

forrás. szegedcafe.hu

süti beállítások módosítása