„Minden érdekel, ami alkotás” – Szülinapos Oszvald Marika

Mindig jókedvű, klasszikus operett-csillag, aki már kiskorában a sparhelt mellett is énekelt: Ő Oszvald Marika, hazánk legkedveltebb operett sztárja. Összeállításunkban a Jászai Mari-díjas magyar színésznőt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját köszöntjük.

Oszvald Marika április 12-én született. Igazi operett-családból származik, édesanyja a népszerű szubrett, Halasi Marika volt, édesapja pedig a legnagyszerűbb bonvivánok egyike, Oszvald Gyula. Már apró gyermekkorától a színház és azon belül is az operett világában élt.

A Színház- és Filmművészeti Főiskola operett-musical szakán végzett, majd az Operettszínházhoz szerződött, amelynek azóta is oszlopos tagja. Manapság inkább komikai szerepeket kap.

Oszvald01

Oszvald Marika felmutatja az Operettfalu nagykövete címet igazoló oklevelet (fotó: MTI Kelemen Zoltán Gergely)

 

Fontosabb szerepei

A mosoly országa (Mi), Cigányszerelem (Zórika, Jolán), A víg özvegy (Valencienne, Olga), Luxemburg grófja (Juliette), Marica grófnő (Liza), Cirkuszhercegnő (Miss Mabel), Csárdáskirálynő (Stázi), A montmartre-i ibolya (Violetta), Mária főhadnagy (Panni); János vitéz (Iluska); Hegedűs a háztetőn (Hódel); Viktória (Lisa San), Bál a Savoyban (Daisy), A denevér (Adél), Mágnás Miska (Marcsa), Fiatalság, bolondság (Babszi), Leányvásár (Bessy), Csókos asszony (Hunyadiné), Dr. Bőregér (Ida), Mária főhadnagy (Panni).

Bejárta az egész világot. Fellépett Münchenben, az Amerikai Egyesült Államokban, Kanadában, Izraelben, Olaszországban, Franciaországban, Svájcban, Ausztráliában, Japánban.

2011 júliusában Oszvald Marika vehette át a kübekházai Operettfalu nagykövete címet. A művésznő kitörő lelkesedéssel fogadta az elismerést, és mint már annyiszor, akkor is hangsúlyozta, hogy a szórakoztató, látványos és igényes műfaj annak ellenére virágzik, hogy évtizedek óta temetnék azt.

oszvald04

A családról

„Két háztartást vezetek. Van egy pesti lakásom és egy gödöllői, ahol tavasztól őszig töltöm a napjaimat. A takarításban van segítségem, de amit tudok, megcsinálok. Főzni nem szeretek, mert elveszi más dolgoktól az időt, s édesapám második felesége megteszi helyettem. A lányommal, Krisztinával is jó a kapcsolatunk. Angyali természet, életem legnagyobb boldogsága. A szakmai siker fantasztikus, de az múlandó, míg ha az embernek olyan gyereke van, amilyet elképzelt, az tartós csoda. Nem bánom, hogy nem lépett a nyomdokaimba, hiszen mindenki más egyéniség. Én olyan vagyok, mint egy tank, átmegyek tűzön-vízen, de a lányom nem ilyen. Hírszerkesztő, s imádja a munkáját. Mindennap beszélünk telefonon, előfordul, hogy nem találkozunk egy hétig sem, de ahogy tud, jön hozzám."

oszvald05

Az alkotásról

"Engem minden érdekel, ami alkotás. Csináltam már cipőt, kárpitozni is szoktam, és varrok is. Tudom használni az ütve fúrót, a csavarhúzót. Apám megtanított rá, hogy ne legyek másra rászorulva."

oszvald07

A borokról

Oszvald Marika áprilisban is játszik a Budapesti Operettszínházban többek között az Ez Hungarikum, az Egy éj Velencében - avagy a Golyók háborúja és a Borban a vigasz! – Lovagrendi Operett Gála című előadásokban, mely utóbbiról nemrég szerkesztőségünknek így mesélt a művésznő. „A Marica grófnő helyett állítottuk színpadra a gálaműsort, amelyben a jó kedv mellett mindannyian kiélhetjük a szenvedélyeinket is. Az operett egyébként is az érzelmek műfaja. Az már csak hab a tortán, hogy még bort is kapunk mellé. A bor különleges hungarikum, nem vagyok nagy szakértője, de a borlovaggá avatásom most egy lökés afelé, hogy még jobban odafigyeljek, mihez mit illik inni. Fontos ám, hogy a borozás kultúráját is megismerjük."

oszvald06

A közönségről

„Percről percre megdolgozom minden tapsért és mosolyért, és büszke vagyok arra, hogy ember tudtam maradni. Az alázat rendkívül fontos számomra, így lettem nevelve. Anyukám, Halasi Marika szubrett volt és jóhiszemű lélek, ez az adottság bennem is megvan. Apukám, Oszvald Gyula operaénekes rendkívül határozott, csodálatos ember volt, akitől megtanultam, hogy egyetlen feladatot sem érdemes holnapra halasztani, mert a fejünkre nő, és betemet. Igyekszem mindig hasznos lenni, és minden pillanatban helyzetben lenni.

Képtelen lennék mély depresszióba zuhanni. Igyekszem úgy élni az életemet, hogy mindig rendben legyen a lelkem, mert mindig jöhet egy probléma a környezetemben, és ilyenkor jó, ha legalább az én lelkem stabil."

 

Forrás: Budapesti Operettszínház, színház.hu, Kiskegyed, Hot Magazin, stop.hu

süti beállítások módosítása