Túlad jelmezkészletén az Erkel Színház

Négy évtized több ezer előadásának teljes jelmezkollekcióját ajánlja fel a Magyar Állami Operaház az Országos Színháztörténeti Múzeumnak és minden érdeklődő színháznak. Az Erkel Színházban tárolt, százezres nagyságrendű jelmezkészletből először az ország operákat is játszó színházai, valamint a Zeneakadémia válogathattak.

A Magyar Állami Operaház összesen négyszázezerre becsülhető jelmezkészletének csaknem a felét tárolják a felújítás előtt álló Erkel Színházban - áll a dalszínháznak az MTI-hez eljuttatott közleményében. A felbecsülhetetlen értékeknek méltó helyet kell biztosítani - mondta Mozsár István a válogatáson megjelent színházi szakembereknek. 

1 A jelmezkészletet a Nemzeti Erőforrás Minisztériummal történt konzultáció után először a Magyar Színháztörténeti Intézet muzeológusai válogatták át, és el is szállítottak belőle több teherautóval. A jelmezekből az OSZMI állandó- és időszaki kiállításokat rendez majd, és az ő feladatuk lesz az értékesszínháztörténeti relikviának számító kosztümök állagmegóvása is. 

2 Ezután az ország operajátszó színházainak, valamint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemnek ajánlották fel, hogy válogassanak a készletből. Némethné Kökényesi Györgyi, a Győri Nemzeti Színház jelmezműhelyének vezetője több opera - A rózsalovag, a Gioconda, a Dózsa Görgy és a Don Giovanni - teljes jelmezkollekcióját rendelte meg, ez több mint ezer kosztümöt jelent. 

3 Ádám Lili, a Debreceni Csokonai Színház képviseletében főként a cipőkre és a cilinderekre koncentrált, de nagy tételben érdekelték a modern darabokhoz készített elegáns öltönyök és férfiingek is. Almási Tóth András rendező, a Zeneakadémia tanára szintén a modernebb rendezések kollekciói iránt érdeklődött, többek között Zsótér Sándor híres 2003-as produkciójának, A törpének (Zemlinsky műve) jelmezkészlete érdekelte. Almási Tóth hangsúlyozta, hogy nemcsak az operavizsgákhoz van szükségük a kosztümökre, hanem a felújítás után újra megnyíló Zeneakadémia saját előadásaihoz is, hiszen az új épületrészben lesz egy kamaraszínpad, ahol operákat is bemutatnak majd. 

4 A nem ritkán több mint száz darabból álló öltözék-együttesekhez a teátrumok jelképes összegért juthatnak hozzá, mert a cél elsősorban az, hogy az értékes ruhák ne raktárakban porosodjanak, hanem továbbra is aktívan "játsszanak", részei maradjanak a magyarországi színjátszásnak. 
A szerdai válogatás után a következő körben valamennyi hazai teátrum lehetőséget kap arra, hogy átnézze az Erkel Színházban tárolt kollekciót, és átvegye azokat a jelmezeket, amelyeket saját produkcióiban hasznosítani tud.

süti beállítások módosítása