Bánffy György Kulturális Szalon alakul

A költészet napja és a Bánffy György Kulturális Szalon alapításának alkalmából rendez ünnepséget a Fidesz Kulturális Tagozatának budapesti elnöksége és a Németh László Kulturális Alapítvány a Szent Imre Gimnázium dísztermében szombaton délután.

Molnár Adrienn, a szalon egyik szervezője az MTI-nek pénteken elmondta: a Bánffy György Kulturális Szalont a Fidesz Kulturális Tagozatának budapesti elnöksége és a Németh László Kulturális Alapítvány hozza létre. A szalon feladata a kulturális élet szereplői közötti kapcsolatok előmozdítása és segítése, kulturális műsorok szervezése, valamint együttműködés más kulturális szervezetekkel és szalonokkal.
Szólt arról is, hogy pár hét múlva tartják meg a Bánffy György Kulturális Szalon alakuló ülését, amelyre meghívják a kulturális élet számos szereplőjét is. Ekkor dől majd el, hogy mely területekkel bővíthető a szalon működése, mire van fogadókészség.
Mint mondta, a szalon többféle rendezvényt szervezne: gálaműsorokat, művészeti esteket, irodalmi esteket. Kiegészítő tevékenységként kulturális programajánlót küldenének színházi előadásokról, koncertekről, könyvbemutatókról, konferenciákról. Abban tennének többet a többi hasonló szervezetnél, hogy szakmai fórumokat is létrehoznának a kultúra egy-egy területére összpontosítva, zártkörű előadásokat, beszélgetéseket rendeznének a szalon tagjai számára.

banffyBánffy György

A Bánffy György Kulturális Szalon egyéb rendezvényei, a különböző gálaestek, művészeti estek nyitottak a nagyközönség számára is. Egyelőre havonta egy eseményt terveznek, a működés során pedig kiderül, mire van igény a művészek és a közönség részéről - jegyezte meg Molnár Adrienn.
Mint mondta, Bánffy György színművész, a szalon névadója a Fidesz Kulturális Tagozatának elnökségi tagja, a Németh László Kulturális Alapítvány kuratóriumának tagja volt. A szalont olyan személyiségről szerettük volna elnevezni, aki a magyar művészeti életnek sokat adott - tette hozzá a szervező.
A rendezvények helyszíne elsősorban a Szent Imre Gimnázium lesz, de máshol, más szalonokkal, kulturális szervezetekkel együttműködve is tartanak műsorokat - közölte.
Molnár Adrienn tájékoztatása szerint, a szombati eseményen Balog Zoltán, a Polgári Magyarországért Alapítvány kuratóriumi elnöke és Győriványi Ráth György, a Németh László Kulturális Alapítvány kuratóriumi elnöke mond köszöntőt. A műsorban Császár Angéla, Pitti Katalin, Varga Klári, Kathy-Horváth Lajos és zenekara, Rubold Ödön, Takács Bence és Szakcsi Lakatos Béla lép fel. Többek között Liszt Ferenc, Örkény István, Petőfi Sándor és Karinthy Frigyes művei hangzanak el.

süti beállítások módosítása