Délvidéki körútra indul a Csörte

Délvidéki turnéra készül a Békéscsabai Jókai Színház: Brestyánszki Boros Rozália Csörte című darabját három vajdasági településen mutatja be a teátrum.

Brestyánszki Boros Rozália drámája egy határ menti kis faluban játszódik. A helyiek életétbe váratlanul tör be a modern kor; a számítógépek, a mobiltelefonok és a pillanatnyi sikert ígérő tehetségkutató műsorok világa. A szabadkai színház magyar társulatának dramaturgja 2010-ben, a Magyar Drámaíró Versenyen egy éjszaka alatt írta meg azt a drámát, melynek kiegészített, átdolgozott változatát január 6-án mutatta be a Jókai Színház. A darabcsíra már akkor is többről szólt, mint a kisember számlafizetési harca; generációk közötti kommunikációs nehézségekről, emberi viszonyaink ellehetetlenüléséről.

A délvidéki írónő drámája erősen ironizálva, de kegyetlenül teszi fel kérdéseit: mi történik akkor, ha a modern kor váratlanul tör be vívmányaival – mobiltelefon, tévékamera, laptop, skype – egy falucska egyszerű lakóinak megszokott életébe. Zavar, félelem az újtól, értetlenség és meghasonlottság. Miért nevez be, magát nevetségessé téve, boldog-boldogtalan egy lehetetlenül gagyi tévés vetélkedőbe a fődíj ígéretén kívül, mely számukra elképzelhetetlenül nagy összeg, százezer forint. Generációk, egymástól végzetesen eltávolodott világok találkoznak össze pillanatokra ebben a különös darabban, és mennek el könyörtelenül, tehetetlenül egymás mellett.

csrteforrás: Jókai Színház

A Fekete Péter által színpadra állított előadással április 12-én Szabadkán, másnap Zentán, szombaton pedig Újvidéken találkozhat a közönség. Kara Tünde, Katkó Ferenc, Gulyás Attila és Liszi Melinda előadásában egy könnyed, szórakoztató darabot kap a néző, melyben mégis mély társadalmi üzenet rejtőzik. Budapesten május 4-én és 5-én mutatkozik be a Csörte a Thália Színház színpadán.

süti beállítások módosítása