Felújítják a színházat Szatmárnémetiben

A városnak 1847 óta van állandó színháza, ez pedig 1892 óta működik jelenlegi otthonában. Ekkor Magyarország egyik legmodernebb színháza volt, még forgószínpaddal is rendelkezett. Annak idején a színház miatt vezették be a villanyáramot Szatmárnémetibe - nem véletlen tehát, hogy Ilyés Gyula polgármester felbecsülhetetlen szentimentális értékről beszél, amikor a színházról van szó.

Csütörtök délután Ilyés Gyula és Cristian Petrescu fejlesztési és turisztikai miniszter aláírták azt a szerződést, amely megteremti a színház felújításának és modernizálásának anyagi feltételeit. Azt mindkét aláíró elismerte, hogy az Európai Unió Integrált Fejlesztési Programja nélkül nem lettek volna képesek előteremteni a szükséges összeget.

„Az integrált program keretén belül kötelezően szociális, gazdasági és infrastrukturális fejlesztéseknek kellett helyet kapniuk. A színház felújítása ebből a szempontból kicsit kakukktojás. Mondhatnánk, hogy ez az elő nem írt negyedik oldala, a szentimentális oldala pályázatnak", mondta Ilyés.

Hogy mennyire szívügye a város vezetésének a színház, azt jelzi, hogy a program romániai felügyeletét végző fejlesztési minisztérium eleinte nem volt hajlandó a pályázat részének tekinteni a nézőtér, a székek valamint a színpadi technika felújítását. Az évekig tartó tárgyalások során aztán ezen fejlesztések nagy része is a pályázat részévé vált. A fennmaradt „kis részt" a város fizeti majd ki saját zsebéből - megközelítőleg 320.000 lejt.

eszaki-szinhaz3Ilyés Gyula és Cristian Petrescu (forrás: szatmar.ro)

„A városkép szempontjából és a színházba látogatók biztonsága szempontjából is nagyon fontos az épület felújítása. Emellett szeretnénk egy, a XXI. század elvárásainak megfelelő színházat kialakítani", mondta Ilyés. Ez kizárná, hogy egy előadást csak azért ne lehessen színre vinni Szatmárnémetiben - amint az már megtörtént - mert a színház elektronikus hálózata nem bírta a volna a terhelést.

Petrescu elmondta, hogy a teljes beruházás összértéke közel 14 millió lej, ebből pedig közel 11 millió a vissza nem térítendő hitel. Ha minden a tervek szerint halad, akkor ősszel veheti kezdetét a munka, amely közel egy évig tart majd. Ez azt jelenti, hogy a társulat két évadot tölt majd albérletben, a Szakszervezetek Művelődési Házában.

forrás: szatmar.ro

süti beállítások módosítása