Elhunyt Barabás Sári opera- és operett énekesnő

Elhunyt a müncheni Gärtnerplatztheater opera- és operett énekesnője, a Budapesten született Barabás Sári. A művésznőt 98 éves korában, stroke következtében érte a halál hétfőn.

A színház az utóbbi fél évszázad meghatározó egyéniségének nevezte az énekesnőt az intézmény történetében.
Barabás Sári 1914. március 14-én született Budapesten. Hétéves korában lépett először színpadra balett-növendékként, csodagyereknek tartották.      Tizenhat éves korában beiratkozott a Zeneakadémia ének szakára, ahol ugyan csak egy évig tanult, de a neves énektanárnál László Gézánál magánúton képezte magát. Nagy sikerrel mutatkozott be a budapesti operaházban és a Margitsziget Szabadtéri Színpad előadásain, a Városi (ma Erkel) Színházban 1939-ben a Rigoletto Gildájával debütált. 

barabassari

A második világháború után, 1947-ben polgári, liberális személyiségekhez fűződő kapcsolatai miatt elmenekült Magyarországról (lovas kocsin hagyta el az országot), Münchenben talált új otthonra. Előbb az ottani rádiónál dolgozott, majd Wiesbadenban és Majna-Frankfurtban az operában lépett fel.     1950-ben nagy előadói körutat tett az Egyesült Államokban, 1952-ben a londoni királyi opera szerződtette. Fellépett Zürichben, Párizsban, az Egyesült Államokban és Bécsben is. Münchenben, az operaházban a Traviata és a Rigoletto főszerepét, a San Franciscó-i Operában A varázsfuvola Éj királynőjét énekelte - a német és amerikai zenés színházak ünnepelt sztárja lett. Különösen Londonban lelkesedett érte a közönség, a hetvenes években hatszáz alkalommal énekelt Strauss dalokat a brit fővárosban.
1960-tól rendszeresen játszott a Fertő-tavi, mörbischi tószínpad operett előadásain. Feledhetetlen alakítást nyújtott a Hello Dolly! főszerepében Gärtnerplatztheaterben. 1998 végén, 85 éves esztendős korában Kálmán Imre Csárdáskirálynőjének Anhilte hercegnőjét alakította. 2007-ben ebben a szerepben lépett utoljára színpadra. 
1999-ben közreműködött egy olyan alapítvány létrehozásában, amely a Gärtnerplatztheaterből nyugalomba vonult művészeket segíti.
Utolsó éveit München közelében, teljes visszavonultságban élte.

süti beállítások módosítása