Hét kulturális nagyrendezvényt támogat idén Nyíregyháza

Hét, idegenforgalmi és városmarketing-szempontból is jelentős kulturális nagyrendezvény költségeihez ad együttesen 25 millió forint támogatást a nyíregyházi önkormányzat az idén - közölte Kovács Ferenc, a szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhely polgármestere.

A polgármester szerint a legnagyobb összeggel, 10 millió forinttal a ma már Európa-hírű Vidor Fesztivál (augusztus 24-szeptember 1.) rendezését segítik. A színházi programban 7 nagyszínpadi és 14 kamaraszínpadi előadást szerveznek, továbbá lesz hat utcaszínházi játék, illetve öt a megye más településein is. A filmes versenyprogramban hat magyar vígjátékot vetítenek, míg a szabadtéri világzenei koncerteken nyolc együttes lép a városháza előtti nagyszínpadon. Másik három helyszínen további 17 koncertet rendeznek, illetve lesz 30 bábelőadás és 10 úgynevezett dumaszínházi est. A kilencnapos fesztivál során az utcákon zenészek, zsonglőrök, bohócok, karikaturisták és élőszobrok is szórakoztatják majd a várhatóan ötven-hetvenezer nézőt.
A nyíregyházi nagyrendezvény-sorozat május 18-20. között a városnapi programmal indul. Akkor emlékeznek a török időkben elnéptelenedett várost 1753-ban újratelepítőkre, s rendeznek város- és helyi sajtótörténeti kiállítást, felállítják a híres tirpák udvart, s zenészek, zenekarok és táncosok szórakoztatják majd a közönséget.
A Szabadtéri Nyár programját júliusban és augusztusban tartják, a szabadtéri színpadon Máté Péter-emlékkoncertre, operettgálára és musicalparádéra, továbbá színházi előadásra várják az érdeklődőket.
Augusztus 16. és 21. között a IX. Cantemus Nemzetközi Kórusfesztiválnak ad otthont Nyíregyháza; templomi hangversenyek, minősítőviadalok, szabadtéri folklórest, gálakoncert, a karvezetőknek mesterkurzus szerepel a programban. 
Október hónapban, egy később kijelölendő időpontban a tirpák hagyományokat mutatják be egy rendezvényen, erre a felvidéki, szlovákiai Migléc önkormányzatával közösen pályázott a nyíregyházi helyhatóság európai uniós támogatásra. Megrendeznék a lovaskultúrával és hagyományőrzéssel foglalkozó szakemberek tapasztalatcseréjét, s a régi tirpák ételeket főznék meg és tálalnák fel egy gasztronómiai show keretében.
Október 20-21-én Krúdy Napokat rendeznek, s emlékeznek gazdag irodalmi és ugyancsak gasztronómiai programmal a város szülöttére, Krúdy Gyula íróra, aki maga is nagy kedvelője volt a nyírségi ételkülönlegességeknek.
Decemberben évbúcsúztató programot szerveznek, amely magában foglalja majd az adventi készülődést, a karácsonyi ünnepet és a szabadtéri szilveszteri bulit is.

süti beállítások módosítása