Kell egy csapat - egykori színjátszók álltak össze újra Pápán

Pápa városáról nem a színház jut először eszünkbe, de azért profi helyi társulat nélkül is van színjátszás a városban. Az S.K. Társulat tagjai aktív színjátszók voltak a 80-as, 90-es években, tavaly pedig gondoltak egyet, és újra összeáltak. Neil Simon Pletyka című vígjátékát idén márciusban mutatták be a pápai Jókai Mór Mûvelõdési és Szabadidõ Központban.

Hitvallás:
"Társulatunk azért jött létre, mert úgy éreztük, jó lenne felfrissíteni a régi időket, amikor önfeledten játszottunk, amikor öröm volt próbákra járni és kiállni a közönség elé. Színházat szerettünk volna csinálni, és szívvel lélekkel játszani. Hittük és hisszük, hogy van létjogosultsága egy felnőtt társulatnak, és van igény színvonalas vidám előadások létrehozására. Örömszínházat akartunk és úgy érezzük, sikerült egy olyan csapatot verbuválni, amelyik képes arra, hogy ne csak önmagát, de a közönséget is jókedvre derítse." (S.K. Társulat)
Kell egy csapat:
Minarik Ede óta tudjuk, hogy kell egy csapat. Ez járhatott 2011 tavaszán – no meg a régi szerelem, a színpad – a pápai amatőr színjátszás nagy öregjeinek fejében, amikor életre hívták a majdani S.K. Társulatot. A „nagy öregek” megtisztelő titulust nem ők aggatták önmagukra, hanem a helyi média lelkes kommentárjai és riportjai nevezték így őket több alkalommal is.
Hogy a csapat volt előbb vagy a darab, amelyhez szereplőket kerestek az ötletgazdák, talán már maguk sem tudják pontosan. A lényeg, hogy a választás Neil Simon Pletyka című krimivígjátékára esett. A csoport összetételéből és a fő célból, hogy a közös játék örömjáték legyen, eleve adódott, hogy csak vígjáték kerülhetett szóba. A munka viszont egyre komolyabbá, a próbák valódi erőpróbákká váltak, s így a csapat csak abban az értelemben maradt amatőr, hogy egyik tagjuk sem űzi hivatásszerűen a színészetet.

DSCF9032fotók: Szabó Eszter

Akadályok legyűrése:
Sokszor kellett új próbahelyet vagy időpontot keresni, lassan készült a díszlet, s az időbeosztás amúgy is sokszor jelentett gondot, hiszen a társulat tagjai a család-munkahely-színpad hármasában éltek hónapokon át. S mivel mindent maguk intéztek, szerveztek, rendeztek, a csapat neve S.K. Társulat lett. Mint „saját kezűleg”.
És egyszercsak valami megmozdult a kisvárosban: sorra jöttek a lelkes vállalkozók, akik segítséget nyújtottak a díszlet, a kellékek, a jelmezek és a reklámozás terén. Aztán elérkezett 2012 márciusa, az örömjáték csúcspontja. Igazi ünnep lett március 17. és 18., hiszen mindkét alkalommal teltház előtt játszott a társulat. Nagy siker felé mutat, hogy a városon kívülre is várják az S.K-féle Pletykát, még határainkon túlra is.
"Az emberek elfelejtettek nevetni." - az alkotók a darabról:
"Mindenképpen egy bohózatot, egy közönségcsalogató vígjátékot szerettünk volna színpadra vinni. Ugyan ez a darab nem mai gyerek, viszont nem is annyira régi, hogy az aktualitását elveszítse. Antipatikus, gazdag amerikaiak között játszódik a történet: négy házaspár belekeveredik egy könnyen botrányba fulladó szituációba, amiből hazugságokkal, csúsztatásokkal, illetve pletykával igyekeznek kimenteni magukat. Ezt a helyzetet akár a mai magyarországi viszonyokra is lehet alkalmazni, hiszen akár nálunk is előfordulhat, hogy gazdag, befolyásos emberek törvénytelen módon akarnak kibújni a felelősség alól." (Nagy Imre, rendező)
„A darabnak az a nagyszerűsége, hogy összejöttek olyan emberek, akik évekkel ezelőtt színjátszóztak, mindenük volt a színház, de aztán az élet másfelé sodorta őket. És most újra átélhetik a régi élményeket. Ez egy örömjáték. Örömszínház.” (M. Varga Veronika)
„Ez egy roppant szórakoztató darab. A karaktereken jókat lehet nevetni és a közönség ismerősöket láthat a színpadon. Pápaiak játszanak pápaiaknak. És ez nagyon jó.” (Tegyi Tibor)
„A mai világ sok szomorúsága, keserűsége miatt az emberek elfelejtettek nevetni. De igényük van rá, hiszen a darabot szinte két teltház előtt mutatjuk be. Ez egy vígjáték, megnevetteti az embereket.” (Pozsgai Balázs)

DSCF9180

Az S.K. Társulatról:
Az S. K. Társulat tagjainak többsége aktív tagja volt az 1987-ben alakult Sinkófa színjátszó csoportnak, és a később megalakult K. O. Színpadnak. A Sinkófa egészen megszűnéséig a Jókai Mór Művelődési Központ csoportjaként tevékenykedett, részt vállalva a város és az intézmény különböző rendezvényein is. A később alakult K. O. Színpad  viszont rövid idő után egyesületté alakult és úgy folytatta munkáját.
A Sinkófa színjátszó elsősorban vidám előadásokat állított színpadra, mint  pl. a Tabarin komédiák, Lope de Vega Nyaknyisszantója, Tom Stoppard Zanzamletje, vagy Rejtő Jenő bohózataiból összeállított kabaré. Rendszeres résztvevői voltak a megyei és országos fesztiváloknak, ahol arany -és ezüstminősítéseket, és alakítás-díjakat is szereztek.
A K. O. Színpad tulajdonképpen a Sinkófából nőtte ki magát. Egy mozgásdráma  (Diktátor) hívta életre a csoportot, melyet Pataki András rendezett, ő ma a Forrás Színház igazgatója. E bemutató után változatos produkciók következtek. A teljesség igénye nélkül: Micimackó, Ionesco: Kopasz énekesnő, Antigoné, Harold Pinter: Az étellift, József Attila est, Madách: Az ember tragédiája, saját írások, mint a Választás, és a Labda, mely utóbbit a Verebes István vezette Mikroszkóp Színpad is műsorára tűzött.
Eredményes működés után a felnőtt sorba kerülő tagok  időhiánya miatt a kilencvenes évek végén mindkét csoport megszűnt. Űrt hagyott maga után, mert bár voltak és vannak törekvések a pótlására, a gyermekszínjátszás kivételével, ez nem valósult meg. Ezért fontos és örömteli, hogy most a régi színjátszók  és a társművészetek képviselői egymásra találtak, és együttes erővel próbálják visszaadni a városnak, de talán a város határain kívülieknek is azt, amit a kilencvenes évek végén elvettek tőlük.
Bár a tagok közül senki sem hivatásos színész, többen is kultúrális területen dolgoznak. Tegyi Tibor tanár, drámapedagógus, gyermekszínjátszó csoportot vezet, M. Varga Veronika népművelő, a pápai Musical stúdió vezetője, énekese, Sz. Csepregi Ilona szintén népművelő, és énekkart vezet, Gosztola István pedig aktív versmondó.
A Pletyka című előadás szereplői: Gosztola István, László Katalin, M. Varga Veronika, Nagy Imre, Pozsgai Balázs, Szabó Erika, Szabó Szilárd, Sz. Csepregi Ilona, Sz. Juhász Klára és Tegyi Tibor.

pletyka_plakatNeil Simon Pletyka című krimi-vígjátékát a pápai S. K. Társulat bemutatásában április 22-én 19 órai kezdettel láthatja a közönség a pápai Jókai Mór Mûvelõdési és Szabadidõ Központban, illetve ezt megelőzően, 19-én 18 órakor diák-előadás keretében kerül bemutatásra. A márciusi premier és az azt követő újabb előadás telt házzal zajlott.

S.K. Társulat, színház.hu

süti beállítások módosítása