Függetlenedik az államtól a Scala

Függetlenedik az államtól a milánói Scala, amely Lorenzo Ornaghi olasz kulturális miniszter terve szerint autonóm intézménnyé válik, az intendánsnak pedig szélesebb hatásköre, anyagi téren és a világhírű operaház alkalmazottaival kapcsolatosan viszont nagyobb felelőssége lenne.

A római kulturális tárca elképzelései szerint a magánszektor nagyobb befolyásra tenne szert a Scala vezetésében. A patinás intézmény új, 11 tagú felügyelő tanácsában a kulturális minisztériumnak csak két képviselője ülne. A jelenlegi nyolcfős testületben négyen képviselik az államot, négyen a Scala magánbefektetőit, akik a dalszínházat anyagilag támogatják.

milano A magánszektor 2011-ben 32 millió euró értékű anyagi támogatást nyújtott a Scalának, amely így ellensúlyozni tudta a megszorítások miatt kieső állami támogatásokat. Az operaház költségvetésének manapság már csak 25 százaléka származik közpénzekből, 1998-ban még 61 százalék volt ez az arány.
Stephane Lissner intendáns már évek óta az intézmény nagyobb függetlenségéért küzd. "Ez az egyetlen módja annak, hogy jobban ki tudjuk használni ennek az operaháznak az erősségeit" - idézte a szakembert az olasz sajtó, amely arra is rámutatott, hogy a Scala 2011-ben hétmillió eurós deficittel küzdött.

süti beállítások módosítása