Török Jolán: "Ha fizetésképtelenné válunk, a szakma lehetetlenül el"

Tíz előadás és a táncművészethez kapcsolódó két fotókiállítás várja a kortárs táncművészet kedvelőit hat napon át - április 24. és 29. között - a Budapest Táncfesztiválon, amelyet a Compagnia Egri Bianco Danza olasz együttes nyit meg.

"Nehéz gazdasági helyzetünkben nem tudtuk azt a stratégiát folytatni, hogy egy-egy nemzetközileg magasan elismert nagy együttest hívjunk meg. Korábban vendégünk volt a Merce Cunningham Dance Company, a Shen Wei Dance Arts, a Cloud Gate Dance Theatre of Taiwan, a Les Ballets Trockadero de Monte Carlo. De a magyar fellépők is mindig nagy számban voltak jelen a fesztiválon, ezért megnéztük, milyen rangos, külföldön dolgozó magyar táncoshoz kapcsolódó társulatot invitálhatnánk meg. Így április 24-én a Susanna Egri vezette torinói Compagnia Egri Bianco Danza nyitja meg a fesztivált" - mondta el az MTI-nek Török Jolán, a Nemzeti Táncszínház ügyvezető igazgatója." 
Az itáliai társulat egy három koreográfiából programmal érkezik a budai várbeli színházterembe. Az egyes darabokat Raphael Bianco jegyzi, a harmadik, az Amor di Mundo című a nemrégiben elhunyt Cesaria Evora dalaira készült. 
A South Bohemian Ballet - Ballet Prague Junior a másik helyszínen lép fel, a Müpa Fesztivál Színházában a Függöny fel! című esttel. A címadó koreográfia a South Bohemian Ballet művészeti vezetője, Egerházi Attila munkája - részletezte Török Jolán. 

"Nagyon odafigyeltünk arra, hogy sokrétű legyen a program, sokféle alkotó és téma mutatkozzon meg, tehát a tánc hívei és az épp erre járó külföldi érdeklődő is találjon az ízlésének és hangulatának megfelelő műsort. Fontos volt számomra, mert tisztelem a munkásságát, hogy most rendezzük meg Kanyó Béla fotográfus A csodás Táncművészetért című életmű kiállítását a színház galériájában" - emelte ki az igazgató. 

tanc A gazdasági helyzetre kitérve elmondta: idén négy nappal rövidebb lesz a fesztivál, amelynek költségvetését három tényező határozza meg. Az egyik a színház működési támogatása, a másik a pályázati lehetőség, a harmadik pedig a jegybevétel. "Mivel tudtuk, milyen jelentős lesz a bennünket sújtó elvonás, láttuk, miként alakul át a pályázati rendszer és érzékeltük, hogy mérséklődik a jegybevétel, a fizetőképes kereslet, ezek alapján készítettünk olyan likviditási tervet, amely alapján a fesztivál mindenképp megvalósulhat. 2011-ben kevesebb volt a támogatásunk, mint az indulásnál, 2002-ben. 2012-ben pedig az 57 millió forintos elvonás miatt a vegetálás szintjére kerültünk" - hangoztatta Török Jolán.
A táncművészet speciális előadóművészeti ág, amelynek nincsenek - eltekintve a tagozatoktól - saját színházai. A produkciók fő befogadója, a Nemzeti Táncszínház anyagi helyzete és a társulatok működési támogatása szorosan összefügg, tehát a finanszírozás mértéke duplán érdekes. "Az együttesek pénze általában elfogy, a következő támogatás érkezéséig a táncszínház költségtérítése szokta őket kisegíteni.
Török Jolán megbízatását 2011. december elsejével egy évre hosszabbította meg az igazgatói poszton a Nemzeti Erőforrás Minisztérium. "Azt kértem a minisztertől, hogy minél előbb írják ki az igazgatói pályázatot, itt nagyon sokrétű munka folyik, szeretném a teendőket precízen átadni, legfőképpen nem szeretném a 2012-13-as évad tervét egyedül előkészíteni. Fontos lenne, hogy a következő vezetővel legalább fél évet együttműködjünk, akkor is ha csak 2013 januárjában lép valóban hivatalba. Szeretném, ha az utódom nem veszítene lendületet a stafétabot átvételével" - hangsúlyozta Török Jolán. 
Idén is gálaest keretében adják át Művészetek Palotájában a Magyar Táncművészek Szövetségének szakmai díjait: az évad legjobb végzős növendéke, az évad legjobb férfi és női táncosa, az évad legjobb alkotója díjakat, valamint az Életmű- és a Táncművészetért-díjat.
A tánc világnapját - az UNESCO Nemzetközi Tánctanácsának kezdeményezésére - 1983 óta a klasszikus balett óriásának tartott Jean-Georges Noverre születésnapján, április 29-én táncelőadásokkal ünneplik szerte a világon.

süti beállítások módosítása