Új darabot készít Pina Bausch táncszínháza

Új darabot készít a legendás koreográfus, Pina Bausch által alapított wuppertali táncszínház: ez lesz a társulat első új produkciója a világhírű alapító három évvel ezelőtti halála óta.

Az együttes iránt világszerte nagy az érdeklődés, ezért a 2013/14-es szezonban új darabbal rukkolnak elő. Mint azt Robert Sturm, az együttes művészeti vezetője hétfőn elmondta, egyelőre a "tervezés és a végső megbeszélések" fázisában vannak. 
Peter Jung, Wuppertal főpolgármestere az új produkcióról úgy vélekedett: "a táncszínház nem muzeális intézmény, fejlődik tovább". (A táncszínház 95 százaléka Wuppertal város kezében van, a maradék öt százalék Salomon Bausché, a koreográfus fiáé.)

A táncszínház társulatára egyébként számos külföldi fellépés vár a következő hónapokban: Párizsban 12 alkalommal mutatják be az 1980 című koreográfiát, az olimpiai játékok kulturális kísérőprogramja keretében pedig tíz különböző Bausch-produkciót láthat a közönség Londonban. 
Az együttes jövőre első alkalommal lép a moszkvai Bolsoj színpadára. 2013-ban lesz ugyanis a 100. évfordulója annak, hogy Moszkvában bemutatták Igor Stravinsky Tavaszi áldozat című táncjátékát. A wuppertali táncszínház ebből az alkalomból 1975-ben készült azonos című darabját mutatja be Moszkva mellett Tajpejben, Göteborgban, Nápolyban és Párizsban is. 

Pina (Philippine) Bausch Solingenben született 1940. július 27-én. A Folkwang Akadémián tanult, majd New Yorkban a Juillard Schoolon ismerkedett meg az amerikai modern tánctechnikákkal, például Anthony Tudor, José Limón és Paul Taylor munkájával. 1972-ben hozta létre világhírű együttesét Wuppertalban. A férfi-nő kapcsolat mélysége erősen foglalkoztatta koreográfiáiban, varázslatos személyisége inspirálta Pedro Almodóvar Beszélj hozzá című filmjét. A legendás koreográfusról Wim Wenders készített 3D-s dokumentumfilmet, amelyet két kategóriában is jelöltek Oscar-díjra. 
Pina Bausch társulata többször járt már Magyarországon: 1995-ben Nelken (Szegfűk) és Café Müller című darabjukat is láthatta a magyar közönség, 2000-ben pedig Wiesenland (Zöld föld) címmel Budapesten, a Vígszínházban mutattak be egy többhetes magyarországi tanulmányút és műhelymunka impresszióiból táplálkozó produkciót. 2011 nyarán, a soros magyar EU-elnökség keretében a Sweet Mambo című darabot mutatta be az együttes Budapesten.

süti beállítások módosítása