Művészeket tilthattak ki Egerből

Az Eger blog egy levélrészletből arra következtet, hogy a Kultúra Magyar Városában ezek szerint politikai érdekek mentén működik a kulturális élet - számolt be a Népszabadság.

A Népszabadság cikkéből:

Egy hivatalos dokumentum szerint Egerben politikai hovatartozás alapján választja ki a kulturális rendezvények fellépőit a megyeszékhely önkormányzata. Tavaly a Középkori Piactér c. esemény egyik fellépőjét, Székhelyi Józsefet tették tiltólistára. Ezt a rendezvényszervező nem tudta, így már úgy kellett visszamondania a baloldalinak tartott művész Villon-előadását. 

Minderről egy tavaly szeptemberi Kulturális és Idegenforgalmi Bizottsági ülésen esett szó, amelyről jegyzőkönyv is készült – közli a blog. Az Egri Ügyek birtokába jutott dokumentum szerint akkor Orosz Lászlóné (Fidesz-KDNP) bizottsági elnök közölte: „ (…) amikor a bizottság azt a jelzést kapja, hogy a Középkori piactéren közreműködik Székhelyi József, és a város lakói nehezményezik az ő jelenlétét, akkor a bizottságnak kötelessége beleszólni a szakmai dolgokba”.

Erre a Művészetek Háza Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója úgy reagált: „A szakembernek tisztában kell lennie azzal, hogy egy adott művész a művészvilágban szakmai szempontból mit tett le az asztalra. Azzal viszont nem biztos, hogy tisztában kell lennie, hogy a politikában milyen szerepet tölt be. Ennek tudata nélkül kérték fel a művész urat, de mihelyt az első kritika megérkezett a politikai identitása miatt a közreműködését rögtön leállították. Éppen ezért kértem Csákvári képviselő urat (Csákvári Antal a Fidesz-KDNP képviselője), hogy a szakmai munkájukat megkönnyítendő, állítson össze egy listát, hogy kik azok az előadóművészek, akik nem kívánatosak Egerben”. A portálnak tudomása van arról, hogy márciusban az egyik önkormányzati rendezvényen "felsőbb" utasításra húztak le egy elismert egri művészt a fellépők listájáról.

süti beállítások módosítása