Zenés színházi darabbal rehabilitálják Báthory Erzsébetet

A fesztivál június elejétől szeptember elejéig tart, de "elő bemutatóként" már május 2-án megnyílik a Margitszigeti Szabadtéri Színpad bejáratánál, ahol egész nyáron kiállítások várják a közönséget - hangzott el a programokat beharangozó sajtótájékoztatón.

bpnyar

Sajtótájékoztatót tartottak

„Több, mint színház: Élmény!” – hirdeti a Budapesti Nyári Fesztivál szlogenje. Minden eddiginél sokrétűbb, látványosabb és egyedibb összeállítással kedveskednek a kultúra iránt rajongóknak. 
Csomós Miklós oktatásért és kultúráért felelős főpolgármester-helyettes a fesztivált beharangozó sajtótájékoztatón elmondta: a városnak nagyon fontos a Budapesti Nyári Fesztivál, annak ellenére, hogy elég feszített a főváros pénzügyi helyzete, de megoldották a fő nehézségeket, mert fontosnak tartják, hogy a folyamatosság a kulturális téren megmaradjon. A főpolgármester-helyettes megköszönte a rendezvény szervezőinek, hogy a pénzügyi nehézségek ellenére biztosítják a színvonalat.
Bán Teodóra, a Szabad Tér Színház Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója kiemelte, az idei Nyári Fesztivál külföldi és vidéki társulatok meghívásával és családi programokkal gazdagítja Budapest kulturális arculatát. Az igazgató hozzátette, a Margitsziget területén található Víztorony ez évben lesz 101 éves, és május 2-án nyílik meg újra, mint kilátó és kiállítótér. A helyszín egy nagyszabású Visual Art-kiállításnak, a Jazzy Tower koncerteknek és latintánc-esteknek ad helyet.
banteodora
A Budafoki Dohnányi Zenekar filmzene koncertjével kezdődnek a szigeti programok, A hét mesterlövésztől A tenkes kapitányáig híres filmek népszerű dallamai hangzanak el szimfonikus feldolgozásbanKülönleges külföldi produkció lesz a Los Vivancos – 7 testvér extreme flamenco fusion formáció, amely először lép fel Magyarországon. 
A Margitszigeti Szabadtéri Színpad darabjai között látható lesz az Érinthetetlenek, amely nem csak látványvilágában, de színpadi technikájában is merőben új és egyedi előadásnak készül. Sor kerül a Báthory Erzsébet – musical-opera ősbemutatójára is. A Budapesti Nyári Fesztivál július 13-i premierje a Kolozsvári Magyar Operával koprodukcióban jön létre. A darab az újabb történelmi kutatásokat veszi figyelembe, és nem a vérfürdők hősnőjét, hanem az emancipált, a birtokaival jól gazdálkodó csejtei várúrnőt, egy másféle Báthory Erzsébetet mutat be. Bagó Bertalan rendező szerint Báthory Erzsébet koncepciós per áldozata volt, ezt domborítja ki Miklós Tibor szövegkönyve. A zeneileg a musical és az opera határán mozgó szerzemény Szomor György munkája, amit Pejtsik Péter hangszerel operazenekarra.

A Szentivánéji tüzek és szerelmek című műsor a Múzeumok nyári éjszakájának programjához csatlakozik. Egy pop musicalt mutatnak be június 28-án, amelyben Crasht, a maffiafőnököt Egyházi Géza alakítja. A Zorba című balett Theodorakisz zenéjére készült, Keveházi Gábor koreográfiájával. A korábbi, operaházi táncjátékot a szigeten újítják fel. John Landis amerikai rendező 1980-ban bemutatott zenés filmvígjátékának, a Blues Brothersnek a főszereplőit Feke Pál és Serbán Attila egy koncert-show keretében kelti új életre. Puccini utolsó műve, a Turandot lesz az egyetlen opera a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon, augusztus 12-én.

blues

Az Abigél című tévéfilmben Tormát alakította Bánfalvy Ági. Szabó Magda története június 8-tól az ő rendezésében a másik fő helyszínen, a Városmajori Szabadtéri Színpadon látható. Ábrahám Pál híres revü operettje, a Bál a Savoyban ugyancsak a Városmajorban kerül színre. Warren Adler A Rózsák háborúja című fekete komédiájának magyarországi bemutatójában Détár Enikő és Rékasi Károly lép színre. A szerencsés flótás - Békeffy, Szenes és Fényes Szabolcs darabja - után hátborzongatással zárul Bán Teodóra fesztiválprogramja: a VAMP, a vámpírmusical zeneszerzője Jake Perrine, a zenés játékot Lőrincz Levente állítja színpadra. 

A Szabad Tér Színház a művészeti és szórakoztató eseményeket kiegészítő, komplex kulturális és turisztikai szolgáltatásokat is kínál, mint például a Színházi hajójárat, az „Irány Budapest!” és az „Aludjon Budapesten színházjeggyel!” programcsomagok.
Daru Gábor, a Duna World intendánsa szerint a fesztivál műfaji sokféleségét jelzi a három felvételre kiválasztott előadás. Szeptemberben sugározzák a Báthory Erzsébetet, a Blues Brotherst és a Zorbát.

Ősbemutatók, világszenzáció és bemutatók - A részletes programról

2012. június 15. Los Vivancos7 testvér | JEGYVÁSÁRLÁS

Világszenzáció a Margitsziget színpadán! RÉSZLETES PDF >>

Az extreme flamenco fusion formáció először lép fel Magyarországon, s vérpezsdítő műsorral kápráztatja el a Margitszigeti Szabadtéri Színpad közönségét. A méltán világhírű 7 spanyol zenész-táncos testvér már több mint harminc országban és hetven városban mutatta meg fantasztikus tehetségét, többszázezres közönség előtt. A „Varázslatos Hetek” egyedülálló produkciója igazi XXI. századi zenei és táncos flamenco-show.

2012. június 28., 29., 30., július 1. Érinthetetlenek - ősbemutató | JEGYVÁSÁRLÁS Mai szemmel nézve már-már klasszikusnak tűnhet egy kellemes modorú maffiafőnök, naiv felesége és elragadóan szépséges lányának élete, akik gazdagságuknak köszönhetően minden törvény és hatalom felett állva élik mindennapi életüket. A maffiafőnök életekről és milliókról dönt, a feleség pogácsát süt, de inkább süttet, míg szeretett lányuk szerelmes lesz a város legdörzsöltebb rendőrnyomozójába. New York, az 1960-as években.

Az Érinthetetlenek producerei, Andrádi Zsanett és Tóth Ádám, Tallér Edina író és Simon Kornél rendező magasra tették a lécet, hiszen nem csak látványvilágában, színpadi technikájában lesz merőben új és egyedi az előadás, de szereposztásában is a legkiválóbb musical színészekkel együtt dolgozva műfajteremtő alkotással készülnek a margitszigeti bemutatóra.

bathory_nagy

2012. július 13. és 15. Báthory Erzsébet – musical-opera ősbemutató | JEGYVÁSÁRLÁS A Margitszigeti Szabadtéri Színpad ősbemutatója egy legendás nőalakot és egy máig vitatott történelmi korszakot dolgoz fel, stílus- és műfajteremtő formában. A Vámpír asszony című musical-opera a Szabad Tér Színház és a Kolozsvári Magyar Opera közös vállalkozásában születik meg, és azt a hagyományt folytatja, mely a magyar történelem és kultúra meghatározó személyiségeit kortárs magyar szerzők új művein keresztül állítja művészi eszközökkel a figyelem középpontjába.

2012. július 26. és 29. Zorba - balett | JEGYVÁSÁRLÁS Mikis Theodorakis világhírű alkotása a Margitszigeten még soha nem látott kiállításban kerül bemutatásra. A fesztivál idei dramatikus tánc bemutatója, az azonos címet viselő film főszereplője, Anthony Quinn által méltán népszerűvé vált történet, több száz közreműködővel kerül színre. Az előző évi nagysikerű Carmina Burana produkcióhoz hasonlóan az előadás nagy létszámú közreműködői gárdával, a Dohnányi Szimfonikus Zenekarral, kétszáz fős kórussal, a kiváló balett társulattal és szólistákkal felejthetetlen élményt ígér.

2012. augusztus 3. és 5. The Blues Brothers, avagy a macsó tesók | JEGYVÁSÁRLÁS A margitszigeti bemutatók között kapott helyet a világszerte nagy népszerűségnek örvendő The Blues Brothers című koncert-előadás. A két tesó, Feke Pál és Serbán Attila nem csak főszereplői az új show-nak, hanem szellemi atyjai is, a saját ízlésüket és ötletvilágukat viszik színre, mint a produkció zenei dramaturgjai és rendezői. Koreográfus Bóbis László, sztárvendég Tóth Vera.

2012. augusztus 10. és 12. Puccini: Turandot | JEGYVÁSÁRLÁS A Szabad Tér Színház nyári opera bemutatója Puccini egyik legnépszerűbb műve, a Turandot, melyet rendhagyó látvány-fényfestéssel mutatunk be a Margitszigeti Nagyszínpadon. A talán egyik legszebb opera mese, mely Turandot hercegnő kegyetlen és megközelíthetetlen lényét, a szerelem beköszöntével érző, szerelmes nővé, emberré válását meséli el, nagy létszámú szimfonikus zenekar és kórus közreműködésével kerül színre. A főszerepekben neves sztárénekeseket láthat a közönség.

2012. június 8-án Szabó Magda: Abigél színmű | JEGYVÁSÁRLÁS A Városmajorban kerül sor az Abigél színpadi változatának szabadtéri bemutatójára. A produkció „szülőanyja” a Szabó Magda regényéből készült legendás tévéfilm Tormáját alakító, ma színművész és producer, Bánfalvy Ágnes. A prózai előadás rendezője Szikora János, főbb szerepekben Bánfalvy Ágnes, Rékasi Károly és Körtvélyessy Zsolt látható.

süti beállítások módosítása