Esterházy: van egy triviális adok-kapok

A legismertebb magyar írók egyikével, Esterházy Péterrel beszélgetett a Magyar Narancsban Vári György. Claudio Magrisról, Günter Grassról, Ottlikról, és kultúrpolitikáról is szó esett a könyvfesztivál előtt egy héttel. Lapszemle.

A Magyar Narancs interjújából:

“Nincs diktatúra, azt, ami van, mi csináljuk magunknak, nem mások, akiktől igazi hazaként el lehetne különülnünk, mi vagyunk a haza, ez az egész, úgy, ahogy van” – fogalmazott Esterházy Péter, aki szerint jelenleg van egy triviális adok-kapok: eddig ti voltatok, mostantól mi jövünk. Mivel mindenki érzi, mennyire fenyegető a helyzet: a gazdaság törékenysége, a politikai kilátástalanság, rapid módra, hisztérikusan zajlanak a területfoglalások. “Vidnyánszky Attila és Balázs Péter világa ég és föld, a kultúrharc feltétele pedig mégiscsak az volna, hogy a tárgya a kultúra, az arról alkotott elképzelések csatája legyen” – tette hozzá az író.

esterhazypeter

Úgy látja, az intézményhez kötött művészeti ágakban egyszerűbb nyomulni, és “színházat lehet kapni azzal a hülyeséggel, hogy valahol már lehessen magyar darabokat is játszani, mikor természetesen eddig is játszottak”.

Úgy véli, károkat lehet okozni a kultúrában, de elfoglalni nem lehet. “Ezt nem is annyira az én korosztályom tanúsítja, hanem, mondjuk, Schilling. Heves, de keresi a dialógus és a vita lehetőségét azokkal is, akikkel nem ért egyet, tudja, ha jól látom, hogy az intézményekért viselt felelősség az állammal, az épp aktuális döntéshozókkal folytatott beszélgetést is megköveteli, ahol megalkuvónak nem, de belátónak és kompromisszumkésznek lehet lenni, feltéve, hogy a másiknak nem csak hatalmi szempontjai vannak” – mondta az író.

A teljes interjút a Magyar Narancs nyomtatott számában olvashatják.

süti beállítások módosítása