IAMA - Megkezdődött a művészeti menedzserek konferenciája

Megkezdődött Budapesten az International Artist Managers' Association (IAMA), a művészeti menedzsereket összefogó nemzetközi szövetség konferenciája. Témaindító beszédében Kocsis Zoltán, a Nemzeti Filharmonikusok főzeneigazgatója a zene társadalmi befogadásának, az oktatásnak és a fiatal művészek felfedezésének problémakörét vetette fel.

A világ klasszikus zenei koncertszervezőit, művészeti ügynökségeit és impresszárióit tömörítő szervezet szombaton záruló konferenciájára 350 menedzser, a legjelentősebb előadóművészeti központok vezetői és művészek érkeztek a Művészetek Palotájába. 
A Hatékony megoldások nehéz időkben című konferencia szakmai programjai elsősorban arra keresik a választ, milyen új stratégiákkal maradhat sikeres a minőségi kultúrára építő előadóművészeti ipar a globális gazdasági válság idején, de a rendezvény lehetőséget ad a sokszínű magyar zenekultúra bemutatkozására is.
A konferencia nyitányaként Kocsis Zoltán kiemelte: a kulturális életet sem hagyta érintetlenül a gazdasági világválság, a bevándorlás és integráció európai dilemmája, a globális és a nemzeti mint identitást meghatározó jelző kérdése. Tagadhatatlan, hogy az internetezők nemzedékét nehéz, de nem lehetetlen becsábítani a hangversenytermekbe. A művészeti és zeneoktatás fejlesztése nemcsak a fiatal tehetségek felfedezése, hanem az új közönség felnevelése szempontjából is fontos. 

yellow_iama

John Willan, a szervezet elnöke a megnyitó előtti sajtóbeszélgetésen kifejtette: a konferenciára készült anyagok borús képet festenek a kultúra finanszírozásáról szerte a világon, Francia- és Németországot kivéve jelentős mértékben csökkentek az állami források. Igaz, hogy a komolyzene finanszírozásában az állami pénzforrások valóban megcsappantak, azonban úgy vélte, hogy összefogással - és erről lesz szó a következő napokon - kellő nézőszámot lehet elérni, a bevételeket növelni. John Willan nem osztja azokat az aggodalmakat, miszerint a privát támogatók veszélyeztetik az intézmények, az alkotók önállóságát, neki a Londoni Filharmonikusok volt ügyvezetőjeként az a tapasztalata, hogy a támogatók igazi filantrópok. 
Kovács Géza, a Nemzeti Filharmonikusok főigazgatója elmondta: az IAMA világszervezet, amely székhelyén, Londonban rendezi éves konferenciáit. Két londoni összejövetel között "kirándul" más városokba, jártak már Amszterdamban, Glasgowban, Lipcsében, Bécsben, Genovában, Stockholmban, Berlinben, Luxemburgban és Párizsban. A főigazgató a 2005-ös prágai tanácskozás óta dolgozik a IAMA budapesti meghívásán. 
Vendéglátóként a sajtóbeszélgetésen Káel Csaba vezérigazgató kiemelte: a Művészetek Palotája kevés, de rangos szervezet tagja, az ECHO (a hangversenytermek szövetsége) és az ISPA (International Society of Performing Arts) mellett az IAMA meghívásával folytatják a ház bekapcsolását a nemzetközi vérkeringésbe, minthogy a résztvevők - 350 jelentkező - több mint harminc ország ügynökségét, koncertszervezőjét, koncerthelyszínét, zenekarát, operáját és fesztiválját képviselik. 
A konferencia szombaton délután magyar muzsikusok showcase-ével zárul.

süti beállítások módosítása