Schilling: ez a színház megalkuvásra szocializál

A XXI. Század Kiadó gondozásában jelent meg a Miért hagytuk, hogy így legyen? című esszékötet. Benne tizenhat neves író, filozófus, művész keres választ arra a kérdésre: miért tévesztettünk irányt a rendszerváltás után, s miféle mulasztásokat követtünk el? A kötet egyik tanulmányát a Krétakör Színház alapítója Schilling Árpád írta. Ennek kapcsán a 168 órának nyilatkozott.

schilling

Sándor Zsuzsanna interjújából:

Írásában úgy fogalmaz: "Ami ma történik velünk, az elsősorban kulturális katasztrófa." A kérdésre, ennek is a belpolitikai háború lenne az oka a rendező úgy felelt: “A politika, vagyis a közélet elsősorban kulturális kérdés. Mindaz, amit az elmúlt húsz évben a közügyeinkben elhallgattunk, elmulasztottunk, amihez gyávák, lusták vagy cinikusak voltunk, most egyszerre szakad ránk. A társadalom válságtüneteit a kultúra állapota is visszatükrözi” – nyilatkozta Schilling.

“Vegyük példaként a színházat, amely a nyilvánosságnak talán az egyik olyan utolsó fóruma lehetne, ahol az emberek azért jönnek össze, hogy szembesüljenek közös problémáikkal, beszélgethessenek, vitatkozzanak. A színpad és a nézőtér közötti élő kapcsolat serkenthetné a közélet demokratizálódását. A magyar színházak többsége ezzel szemben a tekintélyelvűség szimbóluma: a nézőket sötétség takarja, míg fentről, a kivilágított színpadról üzennek nekik. Passzív befogadásra, a konvenciók betartására nevelik a közönséget: az a jó néző, aki hallgat, és az előadás végén ütemesen tapsol. Ez a színház a megalkuvásra szocializál” – fejtette ki Schilling Árpád, aki úgy látja az Új Színház esetében például fontos volt demonstrálni, vagy legalább jelezni, hogy elfogadhatatlan, ami történt.

“Elképzelhetetlennek tartom, hogy valamelyik nálunk kulturálisan edzettebb európai országban egy közintézmény élére ilyen botrányosan alacsony színvonalú pályázattal kinevezzenek egy szélsőséges nézeteket valló személyt. Vagy ha mégis előfordulna, biztos, hogy a szellemi elit egésze összefogna, és megakadályozná. Idehaza viszont még a színigazgatók sem tudtak közösen fellépni, az értelmiség túlnyomó többsége hallgatott. A honi kulturális katasztrófát éppen az idézi elő, hogy a legalapvetőbb szakmai, morális szabályokat sem kötelező betartani. Nem erősödtek meg a demokrácia önvédelmi mechanizmusai, amelyekhez a polgárok mindenáron ragaszkodnának. S ennek legfőbb oka az, hogy a rendszerváltás idején felülről, "ajándékba" kapták a demokráciát, amelynek normáit a társadalom bevonása nélkül alakították ki. Optimistaként én mégis abban bízom: eljön hamarosan az ébredés pillanata” – nyilatkozta Schilling Árpád.

Fotó: Vasárnapi Hírek

A teljes interjút a 168 óra nyomtatott számában olvashatják.


süti beállítások módosítása