SOS Opera - Hívásra házi koncertet adnak Stockholmban

A zene balzsam a léleknek - tartják svéd zenészek is. A stockholmi Volksoper munkatársai SOS Opera címmel indítottak új projektet.

Ha szerelmi bánata van, magányos, ha súlyos betegségben szenved, ha összezördült társával, akkor hívjon otthonába egy baritont vagy szopránt - javasolják, és a Volksoper házi koncerttel javít kedélyállapotán és ezzel egészségén.  

opera Henriikka Gröndahl szoprán már megtapasztalta, hogy Puccini Bohémélet című operájából Mimi harmadik felvonásbeli áriája egy nagyon idős párt mélyen megindított, elhangzása után összekapaszkodtak.

Ez nem zeneterápia - állítja az ötletadó brit művész, Joshua Sofaer - csupán eszköz, hogy az emberek más nézőpontból közelítsék meg problémáikat, és így esetleg jobb megoldásokat találjanak. Másfelől, bizonyítható, hogy az opera nem elitista műfaj, hanem a házi koncertekkel közel vihető bárkihez.
Négy énekes vesz részt a projektben, tizennyolcadik és tizenkilencedik századi operák részleteivel segítik mentálisan jobb állapotba hozni az embereket, rábírni őket arra, hogy beszéljék meg a gondjaikat. A közönség számára ingyenesek ezek a hívásra házhoz szállítható koncertek.

süti beállítások módosítása