Tompa Gábor a prágai Nemzetiben rendez

Eugene Ionesco Rinocéroszok című drámáját állítja színpadra Tompa Gábor, a Kolozsvári Állami Magyar Színházigazgatója a Prágai Nemzeti Színházban.

A kolozsvári színház az MTI-t arról tájékoztatta, hogy az előadás próbái hétfőn kezdődtek el, a bemutatót május 30-án tartják. 

Tompa Gábor az MTI-nek nyilatkozva rendkívül hasznosnak tartotta, hogy mostanság találkozhatnak egymással az előadások különböző nemzetközi fesztiválokon. Hozzátette: egyenesen a Bogotai Színházi Fesztiválról érkezett Prágába, amelyen a kolozsvári társulat Georg Büchner Leonce és Léna című darabjával, a prágai pedig Elfriede Jelinek Mi történt, miután Nóra elhagyta a férjét című előadásával volt jelen. 
Tompa Gábor a cseh színházi kultúrát a német és a magyar hagyomány között helyezte el. Megjegyezte: a Prágai Nemzeti Színház hosszabb hagyományokra tekint vissza, mint a kolozsvári. 

tompa Tompa Gábor elmondta: a prágai színházban is érzékelhető az a nyitottság a groteszk felé, amelyet a magyar közönség Jirí Menzel és Milos Forman filmjeiből ismer. Hozzátette, ez a szellem Eugene Ionesco darabjához különösen találó. "A színészek már az első próbán nagyon jól ráéreztek a darab hangulatára" - magyarázta Tompa Gábor, aki azt is megemlítette, hogy hosszú idő után ismét tolmács segítségével kell rendeznie. 
A kolozsvári magyar színház igazgatója megjegyezte, hogy a mostani kapcsolatteremtésnek folytatása is lesz, mert a prágai társulatot hamarosan Kolozsváron látják vendégül, jövőre pedig előadáscserében állapodtak meg. Mindkét társulat tagja az Európai Színházi Uniónak.

süti beállítások módosítása