Játék a kastélyban - Bemutatót tartottak Egerben

Molnár Ferenc 1926-ban írta a Játék a kastélyban című vígjátékát, ennek a darabnak is köszönhető, hogy korának legnépszerűbb színpadi szerzőjének tartották. Az előadás április 20-tól látható az egri Gárdonyi Géza Színház színpadán Blaskó Balázs rendezésében.

Így ajánlják az alkotók a darabot:

Játék a játékban, játék a kastélyban. A leleményes színpadi szerző, leleményes színpadi szerzőket hoz nehéz helyzetbe, akik színpadi érzéküknek köszönhetően mentik meg a valóságot a látszat tragédiájától. De fogalmazhatnánk úgy is, a valóságban kibontakozó tragédiát megelőzik a látszat komédiájával. Ilyet csak Molnár tud színpadon. Meg az élet, amikor jól belekeveredünk saját életünkbe és nem sejtjük a kibontakozást. Próbáljuk meg újra lejátszani konfliktusainkat és rögtön komédiába fullad minden bánatunk. Ezt teszi velünk Molnár Ferenc is és mi csak fulladozunk… a nevetéstől.

1

A szereplők így vallanak az előadásról:

Mit tesz egy férfi, ha azt hallja, hogy a szomszéd szobában mást ölel szerelme? Mit tesz a nő, ha megtudja, hogy a férfi megtudta? Mit tesz ilyen helyzetben két színpadi szerző? A választ – s a kérdéseket – Molnár Ferenc Játék a kastélyban című vígjátékában kell keresni.

Azt a bizonyos nőt Kascsák Dóra alakítja a színpadon, és mivel Annie színésznő, egyszerre két szerepet kell játszania.
– El kell tudni választani a darabban lévő, és a darabban darabot játszó Annie-t, talán ez a legnehezebb. Ritmusában más a két karakter, és ez igen komoly feladat, hiszen ez egy könnyed vígjáték. Molnár Ferenc nagyszerű író, ez a műve pedig a lelket is csiklandozza.

4

Az említett férfit a darabban Ozsgyáni Mihály alakítja:
– Különösen a harmadik felvonás embert próbáló számomra, hiszen Ádám ekkor letargiában nézi végig az amúgy végtelenül humoros jelenetet. Bevallom, már a próbák során is rengeteget kacagtunk, ráadásul a kiváló kollégákkal dolgoztam, egy profi, összeszokott csapattal.
– Molnár Ferenc olyan szerző, akinek műveit a világ minden színházában játsszák, és játszani is kell – mondja Kelemen Csaba, aki Turait, a színpadi szerzőt alakítja a darabban. 
– A közönség ki van éhezve a szórakoztató, könnyed műfajra, a Játék a kastélyban pedig igazi derűt áraszt, benne van az élet minden bája, kedvessége. A történet színház a színházban, a szerzőre jellemző humorral és csavarral. Mi az eredeti szöveggel és rendezői utasításokkal játsszuk, s mondhatom: igazán élvezzük a próbákat. 
- Már egyben játsszuk a három felvonást, cizelláljuk, finomítjuk a játékot és a poénokat, hiszen ezekből van bőven a darabban. Bevallom, hogy nem vagyok egy színpadon nevető típus, de ebben a műben olyan szituációkkal találkozunk, hogy sokszor nehéz megállnom, hogy ne kacagjam el magam – teszi hozzá.

2Turai ellenpólusát, a racionális, babonás szerzőt alakítja a darabban Tunyogi Péter. A színművész elmondta: a két figura közti kellemes feszültség végigkíséri a játékot. 
– Gál szerepét már főiskolás koromban is játszottam – meséli. 
– A darab egy kicsit rólunk, a színház életéről is szól, de egy más kor miliőjét idézi. S bár e két férfi ma már nem szmokingban járna és nem a New York kávéházba ülne be beszélgetni, az alapvető emberi dolgok ugyanúgy működnek most, mint egy elegáns, pezsgős, bohém világban, amit e habkönnyű, francia jellegű vígjáték idéz.
– Almády szerepe valami olyasmit ad, ami már nagyon hiányzott: visszaadta a szakmába vetett hitem – mondja Vókó János. – Molnár Ferenc nagyon értett a színházhoz – nem csoda –, hiszen két színésznőt is elvett feleségül. Ha jól emlékszem, egyikőjük, Darvas Lili éppen készült egy előadásra, amit Molnár az ajtón át csaknem félreértett. Ebből született a Játék a kastélyban ötlete. Megszerettem ezt az öregedő, hiú, nárcisztikus bonviván Almádyt. De nemcsak ezért volt jó dolgozni, hanem a próbák is jó hangulatban zajlottak. Remélem ezt érzi majd a közönség is.

3Almády szerepe valami olyasmit ad, ami már nagyon hiányzott. Visszaadta a szakmába vetett hitem – mondja Vókó János. Molnár Ferenc nagyon értett a színházhoz -nem csoda-, hiszen két színésznőt is elvett feleségül. Ha jól emlékszem, egyikőjük, Darvas Lili éppen készült egy előadásra, amit Molnár az ajtón át csaknem félreértett. Ebből született a Játék a kastélyban ötlete. Megszerettem ezt az öregedő, hiú, nárcisztikus bonviván Almádyt. De nemcsak ezért volt jó dolgozni, hanem a próbák is jó hangulatban zajlottak. Remélem ezt érzi majd a közönség is.

 MOLNÁR FERENC: JÁTÉK A KASTÉLYBAN

 

Turai:            KELEMEN CSABA

Gál:            TUNYOGI PÉTER

Ádám:            OZSGYÁNI MIHÁLY

Annie:            KASCSÁK DÓRA

Almády:            VÓKÓ JÁNOS

A lakáj:            TÓTH LEVENTE

Titkár:            REITER ZOLTÁN 

Díszlettervező:            MIRA JÁNOS

Jelmeztervező:            MOLNÁR GABRIELLA

Ügyelő:            LUDÁNYI ANDREA

Súgó:            SZECSKÓ ANDREA

Rendezőasszisztens:            IVÁDY ERIKA

Rendező:            BLASKÓ BALÁZS

süti beállítások módosítása