Mácsai Pál lett az Év hangja

Mácsai Pál lett az Év hangja. A XIX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon a közönség szavazata alapján most először adták át ezt az elismerést.

A XIX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon kihirdetettek szerint az Év kiadója 2012-ben a Kossuth Kiadó lett, a második helyezést a Magvető Kiadó nyerte el, míg a harmadik az Agave Könyvek Kft. lett. A könyvesboltok versenyének szempontjai többek között az áruválaszték összetétele, a partnerek, vásárlók kiszolgálásának színvonala, az alkalmazottak felkészültsége, a bolt rendezvényei voltak.

Az Év vidéki könyvesboltja kategóriában 39 jelölés érkezett, a címet a soproni Cédrus könyvesbolt nyerte el. A második helyen az esztergomi Babits Mihály könyvesbolt végzett, míg a harmadik helyezést a váci Líra könyvesház érdemelte ki. Az Év fővárosi könyvesboltja kategóriában 30 üzletre érkezett szavazat, a cím birtokosa idén a Libri Allee könyváruház lehet. Második az Írók Boltja lett, a harmadik helyen pedig az Alexandra Párizsi nagyáruház végzett.

Az Év hangoskönyve díjat a közönségszavazás alapján Weöres Sándor: A teljesség felé című verseskötete (Kossuth-Mojzer Kiadó) nyerte Rátóti Zoltán tolmácsolásában. Szintén a közönség döntött az első alkalommal átadott Év hangja díjról, melyet Mácsai Pál érdemelt ki.

macsai

Vasárnap adták át a II. kerületi önkormányzat által alapított, az oktatásban hasznosítható, nagyszerű könyvkiadói teljesítményeket értékelő Budai-díjakat is. Az oktatást-nevelést legjobban segítő könyv kategóriáját a Duna International Kiadó Magyar királynék és nagyasszonyok című sorozata nyerte el, míg az oktatást-nevelést legjobban segítő társasjáték kategóriában a zsűri a Helikon Kiadó Ki kicsoda? bibliaismereti társasjátékát ítélte a legjobbnak. Osváth László, a zsűri elnöke elmondta: tapasztalatai szerint mind nagyobb probléma, hogy a diákok egyre kevesebbet olvasnak, gyakran még a kötelező minimumot sem, ezért különösen nagy a jelentősége az őket is vonzó kiadványoknak.

A XIX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál látogatottsága nem érte el, de megközelítette a tavalyi 61 ezres csúcsot. A csütörtökön kezdődött és vasárnap záruló fesztiválra 40 országból érkeztek írók és kiállítók, 350 kulturális program, közel 60 ezer kiállított kötet, közöttük több mint 300 újdonság várta a Millenárisra kilátogatókat.

"A nagysikerű rendezvények között is különösen emlékezetes maradt Nádas Péter felolvasása, Böjte Csaba közönségtalálkozója, a skandináv krimiírók bemutatkozása". Idén a Dánia és a skandináv irodalom volt a díszvendég, jövőre délre figyelhetünk: Olaszország, az olasz kultúra, könyvkiadás és kortárs irodalom követi az északiakat.

Az elismerésekhez mi is gratulálunk!

süti beállítások módosítása