A revizor – egy groteszk komédia olvasópróbája Komáromban

Megkezdődött A revizor című darab próbafolyamata a Komáromi Jókai Színházban.

Nyikolaj Vasziljevics Gogol a világirodalom egyik legnagyobb klasszikusa, akinek elbeszéléseit, regényeit illetve színműveit a világ legtöbb nyelvére lefordították. Több mint másfél évszázada állandó ihletforrásként szolgál a legkülönbözőbb művészetek számára, legyen szó színházról, zenéről vagy filmről ― nem véletlenül idézik oly gyakran Dosztojevszkij szállóigéjét: „Mindannyian Gogol köpönyegéből bújtunk elő”. Az orr, a Köpönyeg, a Holt lelkek szerzőjének talán leghíresebb és a színházakban is legtöbbet játszott műve A revizor, amely groteszk vígjátékként nemcsak a XIX. századi vidéki orosz társadalomról nyújt mulattatóan fonák korrajzot, hanem tértől és időtől függetlenül az általános emberi gondolkodás és viselkedés mai napig fellelhető ellentmondásait állítja pellengérre. Így az sem csoda, hogy szinte minden rendező előbb vagy utóbb színpadra állítja Gogol zseniális szatíráját ―, hiszen a nemes értelemben vett szórakoztatás mellett lehetősége van a világról is komoly üzenetet közvetíteni.

Szab_Szvrcsek_Anita_Drfi_MtysSzabó Szvrcsek Anita és Dráfi Mátyás (Fotó: Görözdi Szilárd)

A Komáromi Jókai Színházban 2012. április 17-én kezdődtek meg Gogol komédiájának próbái. Az előadást Méhes László állítja színre, aki több ízben rendezett már Komáromban (Primadonnák, A régi nyár) Az előadás díszlete Rózsa István, jelmezei Horváth Kata tervei szerint készülnek majd.

A szélhámos revizor, Hlesztakov szerepében Majorfalvi Bálintot láthatják majd nézők, a megvesztegetett polgármestert Fabó Tibor alakítja. További szerepekben: Mokos Attila, Dráfi Mátyás, Horányi László, Olasz István, Hajdú László, Szabó Szvrcsek Anita, Tar Renáta, Molnár Xénia, Bernáth Tamás, Szabó Viktor, Németh István, Tóth Tibor, Nagy László és Csicsó Tamás.

Az előadás tervezett bemutatója: 2012. június 1.

süti beállítások módosítása