Éles helyzetek, színházi módszerek a Marczin

A Kerekasztal Színházi Nevelési Központ idén ünnepli huszadik születésnapját. Ez alkalomból különleges programokkal, szakmai héttel jelentkeznek a Marczibányi téren.

20 éves a Kerekasztal

A Kerekasztal Színházi Nevelési Központ idén ünnepli huszadik születésnapját. 1992 óta évente 120-150 osztálynak kínálnak színházi élményt, és hozzá kapcsolódóan lehetőséget arra, hogy fontos társadalmi, emberi problémákon gondolkodjanak, vitázzanak, színházi keretben cselekedjenek.

kerekasztal20ev_1

A színházi nevelési módszer

A TIE (Theater In Education) egy színházi nevelési módszer, amely a színház és a drámapedagógia eszközeit is használja. A célzott korosztály számára aktuális erkölcsi problémát vet fel magas művészi színvonalon kidolgozott színházi előadással, és a nézőkkel – diákokkal – közös gondolkodás, beszélgetés, játék keretében ad lehetőséget a feldolgozásra, illetve a gyerekek saját véleményének kialakulására.

A színházi előadás és a közös élmény hozzásegíti a résztvevőket a probléma emocionális és személyes átéléséhez. A gyerekek felismerhetik, hogy ők maguk is alakítói lehetnek az őket körülvevő világnak, képessé válhatnak arra, hogy mások problémáival is azonosulni tudjanak; cselekvő, aktív részvételen keresztül tanulhatnak a társadalmi felelősségvállalásról. Ez a színházi nevelési módszer a gyerekek kreativitását, konfliktuskezelési és kommunikációs képességét is fejleszti. Az átélt élmény nagyban hozzájárul a gyerekek és fiatalok mentális és érzelmi fejlődéséhez.

Az ünnep

A Kerekasztal március 9-én bázisukon, a Marczibányi Téri Művelődési Központban egy rendhagyó színházi játékkal ünnepelte meg az elmúlt két évtizedet. Meghívott – kívételesen kizárólag felnőtt - vendégeiket arra kérték, vegyenek részt ebben a játékban. Csontketrec című színházi nevelési előadásukat külön erre az alkalomra adaptálták, hogy a meghívott közéleti szereplők, szakmai vendégek, újságírók résztvevőként tapasztalják meg azt, hogy mit kínál a színházi nevelés a gyerekeknek. Vendégeik tehát – ahogyan a hétköznapokban a gyerekek és fiatalok – nemcsak nézőik, hanem gondolkodótársaik is lehettek a program során.

A jövő nemzedék

Kutatások sora bizonyítja, hogy a gyermekek fejlődéséhez, a lexikális tudás alapú, a teljesítményt számonkéréssel mérő oktatási rendszer mellett, nagy szükség van az érzelmi intelligenciájuk kiteljesedésére is. Így lehetnek majd boldogulni képes felnőttek, felelős döntést hozó állampolgárok, együttműködő és érdekeiket képviselni tudó tagjai egy demokráciának. Ezért is fontos e társulat munkája, amely a kulturális és oktatási terület gazdasági nehézségei miatt, egyre kilátástalanabb helyzetbe kerül. Foglalkozásaikat térítésmentesen kínálják a diákoknak, az anyagi forrásokat pályázatokon elnyert támogatásból és szakmai partnerek segítségével teremtik elő. Az utóbbi években az állami pályázatok bizonytalanná váltak, és az egyéb források kultúratámogató kedve sem növekedett.

A válságról szóló előrejelzések szerint nem is várható ennek a tendenciának a megfordulása. Bujkáló mecénások felbukkanásában reménykedhetnek, vagy abban, hogy előbb-utóbb felismeri a társadalom, vagy az aktuális döntéshozók, hogy nem spórolhatunk a gyermekeink fejlődésén.

Szeretettel várnak mindenkit, aki kíváncsi arra, hogy a gyerekek hogyan élik meg a foglalkozások nyújtotta élményt, hogy éles helyzetekben a színész-drámatanárok milyen módszerrel dolgoznak 2012. április 23-27. között a Marczibányi téren rendezendő szakmai hetükre, ahol a repertoárukon lévő összes előadást bemutatják. A bemutatók után szakmai beszélgetéseket tartanak a résztvevőkkel.

kerekasztal20ev_2

A szakmai hét keretében az alábbi programokra várják az érdeklődőket:

•    április 23., 10 óra, Mézeskalácsház

•    április 24., 10 óra, Fivérek

•    április 25., 10 óra, Tizenegy trikó – ezt az előadást utoljára játsszuk ezen a délelőttön!

•    április 26., 10 óra, Csontketrec

Kérjük, részvételi szándékukat előre jelezzék a kerekasztal@kerekasztalszinhaz.hu címen.

A Kerekasztal Színházi Nevelési Központról további információk: www.kerekasztalszinhaz.hu

Foglalkozásaikról készült filmek: www.kerekasztalszinhaz.hu/videok

süti beállítások módosítása